Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Óvakodj a Farizeusok kovászától!

2014. július 06. 03:00 - Habakuk

,,Ezzel otthagyta őket, visszament a bárkába és elindult a tó túlsó partjára. A tanítványok eközben elfelejtettek kenyeret vinni magukkal. Csupán egyetlen kenyér volt velük a bárkában. Jézus figyelmeztette őket: „Vigyázzatok! Tartsátok magatokat távol a farizeusok kovászától és Heródes kovászától!” „Biztosan azért mondta ezt, mert nincsen kenyerünk”- tanakodtak egymás között a tanítványok’’.  (Márk 8:13-16)

A Bibliában, a kovász gyakran a büszkeség és az arrogancia metaforája. Miért? Amikor beteszed az élesztőt a tésztába, mit csinál? Felfújja, felpuffasztja, és ha túl sokat teszel bele, akkor felrobban.

Amikor sütsz, nincs szükséged sok élesztőre. Ha kenyeret készítesz, ne önts hozzá egy csésze élesztőt.  Csak egy csipetnyire van szükséged. Csak úgy mint az élesztőnél, nem kell  hogy sok büszkeséged legyen hogy gyorsan túl tedd magad ezen, és hogy belemenj mindenféle problémába.

Mostanában a feleségem, Kay és én köztem olyan dolog történt amit veszekedésnek mondanál. Mi ezt „Szerelmi csatának” nevezzük. A vitatkozás után leírtam ezt a naplómba. „amikor tele vagyok büszkeséggel, felfújom a dolgokat.”

Mindannyian ezt csináljuk. Amikor megtelsz büszkeséggel, felfújod a dolgokat.

Hirtelenjében, a kis dolgok is igazán idegesítővé válnak. Amikor ez megtörténik tudd, hogy a büszkeséggel van dolgod. Bárhol találkozhatsz konfliktussal a világban, a büszkeségnek mindig köze lesz hozzá.

Amikor megtelsz büszkeséggel, és nálad van farizeusok kovásza, mit tehetsz? Akkor nem lehet az életet tisztán látni. Amikor büszke vagy nem láthatod, amit Isten tesz az életedben.

Isten azt szeretné, hogy óvakodj a „farizeusok kovászától”, így szorosabban követheted Őt és megértheted, hogyan tesz csodát az életedben.

Beszéljetek róla:

  • Lehetséges, hogy a büszkeségnek hatása van a kapcsolataidra? Hogyan?
  • Lehetséges, hogy a büszkeség nem engedi, hogy lelkileg fejlődj? Hogyan?
  • Hogy néz ki a büszkeség az életedben?

 

Szólj hozzá!
Címkék: büszkeség

A csodához vezető úton Isten gondoskodik rólad

2014. július 05. 03:00 - sema22

"Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban." (Filippi 4:19)

Vannak olyanok közöttetek, akik jelenleg egy keréknyomban vannak, ami hideg és sötét. Néhányan közületek az úton vannak, az út pedig ijesztő és nem biztonságos, és fogalmatok sincs arról, hogy merre visz vagy, hogy meddig tart. Páran pedig a finomítóban vagytok, nyomás alatt.

Mindegy, hogy a csodához vezető út mely szakaszában vagy, itt van pár dolog, melyre érdemes emlékezni:

Csakis Istenre van szükséged.

Nincs szükséged kormányhatalomra, vagy akár munkára. Ha Isten úgy akarja, akkor úgy gondoskodik rólad, hogy hollókat küld, hogy ételt szórjanak neked az úton. Ha bezár előtted egy munkalehetőséget, akkor ugyanolyan könnyedén tud nyitni egy másikat. Ne bízz a naponta változó bankszámládban. Csakis Istenre van szükséged.

Ahova Isten vezet, ott majd gondoskodik is rólad.

Ha Isten azt mondja, hogy indulj Sareptába, akkor indulj most. Ha Isten kijelöli az útirányt, akkor minden segítséget meg fog adni annak eléréséhez.

Napról napra kell Benne bíznod.

Miért? A gazdasági váltság sem egyik napról a másikra alakult ki. Napról napra, folyamatosan alakul ki.

Isten ígérete az engedelmességeden múlik.

Isten azt szeretné, ha tennél egy lépést, ezután Ő majd megmutatja a következő lépést. Tedd meg a hitbeli lépést. Lehet, hogy nem tűnik logikusnak, de megteszed, amit Isten mondd, mert Isten útja mindig a legjobb.

A Bibliában ezt olvassuk: "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban." (Filippi 4:19)

A hit első lépése az, hogy Jézust kéred, hogy vegye át az irányítást az életed felett. Ha ezt még nem tetted meg, akkor imádkozd a következő imát.

Ismered Jézus Krisztust? Ha még nem, akkor most azonnal meg kell ismerned.

Drága Istenem, köszönöm, hogy szeretsz, és hogy szeretnél megóvni attól, hogy helyetted más dolgoktól függjek. Kérlek bocsásd meg, hogy sokszor a munkámra, vagy más emberekre öszpontosítottam helyetted. Köszönöm, hogy nem felejtettél el. Uram, az előttem álló napok lehet, hogy ijesztőnek tünnek, de most már tudom, hogy a csodához vezető út kényelmetlen területeken visz keresztül. Uram, most már látom, hogy a csodák mindig váratlan helyekről érkeznek és, hogy nem kell ezeket a helyeket nekem megkeresnem. Csak bíznom kell benned. Amikor kérsz tőlem valamit, ha azt akkor nem is értem, akkor is meg kell tennem, amit kérsz tőlem. Kérlek segíts, hogy emlékezzek, hogy csakis rád van szükségem, és hogy amerre küldesz, ott számomra mindent biztosítasz. Szeretnék napról napra benned bízni. A te utadon szeretnék járni, nem a sajátomon. Téged akarlak követni, kérlek ments meg és költözz a szívembe. Elhiszem, hogy ha bízom benned, akkor te gondot viselsz rólam. Jézus nevében imádkozom. Ámen.

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.28)

Szólj hozzá!

A csodák mindig váratlan helyekről érkeznek

2014. július 04. 03:00 - Lilla:)

"'Az én gondolataim nem hasonlíthatóak a tieidhez' mondja az Úr. 'És az én útjaimat még csak el sem tudnád képzelni.'" (Ézsaiás 55:8, NLT fordítás)

Többségünknek vannak olyan szükségletei az életben, amiket be szeretnénk tölteni. Sokan próbálunk rájönni, hogy tölthetnénk ezeket be. Lehet, hogy körbenézve azt mondod: "Talán Isten ezt ilyen módon el tudná intézni" vagy "Talán segíthetnék Istennek ezt véghez vinni" vagy "Talán adhatnék tanácsot ezzel kapcsolatban."

Próbálod manipulálni Istent, de ez nem működik!

A csodák sohasem onnét érkeznek, ahonnan gondolnád. A csodák mindig váratlanok helyekről érkeznek.

Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy fia fog születni és ez a fiú egy nagy nemzet atyja lesz egyszer. Ábrahám közel 100 éves volt és egy kis problémát okozott neki, hogy higgyen Isten ígéretében. Ezért a saját irányítása alá vette a dolgot és szeretkezett egy olyan nővel, aki nem a felesége volt és született egy fiúk, akit Izmaelnek neveztek el. Isten azonban azt mondta: "Nem! Ő nem az, akit én ígértem neked. Ő azért jött, mert a saját terveidet követted, de ő nem az én tervem. Az én tervemhez a feleségedet fogom használni, Sárát, és csodát teszek majd annak ellénre, hogy már rég nem képes gyermeket szülni."

Az az út, amelyen haladva te szeretnéd betölteni a szükségleteidet, nem az az út, amit Isten szánt neked. A te utad csak a második legjobb. Isten útja mindig a legjobb.

Ha értenéd Istent, te lennél Isten. Azonban te nem vagy Isten! Hadd adjak egy kis segítséget neked a stresszlevezetéshez. Ismételd el a következőt tízszer egymás után: "Isten az Isten és én nem vagyok Isten."
Ézsaiás 55:8-ban ezt olvassuk: "'Az én gondolataim nem hasonlíthatóak a tieidhez', mondja az Úr. 'És az én útjaimat még csak el sem tudnád képzelni.'" (NLT)

A csodához vezető ösvény mindig kényelmetlen területeken vezet át. A csodák pedig mindig váratlan úton jönnek.

Mit teszel, amikor ezen az úton haladsz? Nem ijjedsz meg, nem félsz, nem próbálsz rájönni, hogyan is kell megoldani.

Egyszerűen csak legyen hited. Bízz Istenben és mondd: "Nem tudom, hogy ezt Isten hogyan akarja véghez vinni, de sikerülni fog neki." Ha Isten azt mondja csináld, még akkor is ha nincs értelme, csináld. Még akkor is, ha a másik irányba, úton kell menned vagy ha úgy érzed, hogy nincs értelme beszélni egy bizonyos személlyel, csak egyszerűen engedelmeskedj Istennek és tedd meg, amit kér tőled. Ezek után már készen állsz a csodára.

Beszéljetek róla:

  • Miben keresed a csodákat? Vagy van egy olyan személy, akiben keresed?
  • Mit gondolsz, milyen módon szeretné Isten, hogy megmutasd neki a hited, hogy megmutasd, hogy készen állsz a csodádra?
  • Mi olyat kér tőled Isten, aminek nem látod értelmét, de tudod, hogy engdelmeskedned kell?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.27.)

Szólj hozzá!

Kényelmetlen területeken keresztül vezet az út a csodához

2014. július 03. 03:00 - rorsy

"Ekkor így szólt Illéshez az Úr Igéje: Menj a Szidónhoz tartozó Sareptába és lakj ott! Én megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjon rólad. Így tehát Illés elment Sareptába." (1Kir 17:8-10a, NCV fordítás)

15p-480-psalm-23-4.jpg

Amikor halálra vagy rémülve és sebezhető vagy, nem tudod merre tartassz, azt sem tudod, hogy meddig fog tartani az út, és nem tudod, hogy mi történik majd ha a végére érsz, mit teszel ilyenkor?

Emlékeznünk kell, hogy a csodához vezető út mindig nehéz terepen keresztül visz.

A Bibliában erre Illés történetében találunk példát, a 1 Királyok 17:8-10-ben: "Ekkor így szólt hozzá az Úr Igéje: Menj a Szidónhoz tartozó Sareptába és lakj ott! Én megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjon rólad. Így tehát Illés elment Sareptába." (NCV fordítás)

Isten azt mondta Illésnek, hogy gyalogoljon több, mint 160 kilométert, egy száraz, veszélyes területen keresztül, ahol mindenki tudta kicsoda ő és tudták, hogy Aháb király vérdíjat tűzött ki a fejére. Amikor Illés végre Sareptába ért, egy nagyon szegény özveggyel találkozott. Ennek az asszonynak kellett Illésről gondoskodni, de hogyan tudna egy ilyen asszony Illésről gondoskodni, őt megvédeni, egy olyan városban, ami pogányokkal van tele, akik gondolkodás nélkül elbántak volna Illéssel?

A csodák nem történnek addig, míg minden nyugodt és minden a legnagyobb rendben van. A csodák akkor történnek meg, amikor minden nehéz és kusza. Illés nem azt válaszolta: "Istenem, 3 dolgot elnéztél ebben a tervben. Először is, rossz irányba küldtél. Másodszor, rossz városba. És harmadszor, a védelmem sincs ott biztosítva."

Illés csupán engedelmeskedett.

A csodához vezető út nem a komfortzónádon belül kanyarog.

Például:

  • Amikor Mózes az ígéret földje felé vezette ki a népet a rabszolgaságból, először is a Vörös-tengeren kellett átkelniük.
  • Mielőtt Dávid megölte Góliátot, a csatatérre kellett mennie.
  • Isten azt mondta Jósáfátnak, hogy a kórus menjen a sereg előtt és végül győztek. Mit gondolsz, mekkora hite kellett legyen?

A csodák sohasem a komfortzónádban történnek, ahol minden nagyszerű és kényelmes. Nincs szükséged csodákra, amikor minden rendben van az életben. Csodákra csak akkor van szükség, amikor kisodródtál, amikor halálosan félsz, amikor bizonytalan vagy, vagy épp, amikor minden sarkon veszély leselkedik rád.

Olyan a helyzetben vagy jelenleg, melyben dolgok kicsit kényelmetlenek - pénzügyileg, érzelmileg, kapcsolatok tekintetében vagy fizikailag? Ideges vagy, egy kissé eltévedtél, bizonytalan vagy? Gratulálok! Megvan az esélyed arra, hogy életedben csoda történjen!

Isten csak annyit kér tőled, amennyit Illéstől kért: engedelmességet. Mindezt azért, hogy láthasd, milyen csodát készített az út végére.

Beszéljetek róla:

  • Mit kér tőled Isten, amit nehéz megtenned?
  • Mit szeretnéd, hogy Isten tegyen az életedben? Mivel jelzed azt, hogy csodát vársz Tőle?
  • Kik azok az emberek, akik bátorítani tudnak téged a nehéz utakon, melyeket talán éppen most jársz?

Rick Warren, 2014.06.26.

Szólj hozzá!

Isten mindig gondot visel rólad. A te dolgod csak annyi, hogy kérd Őt erre.

2014. július 02. 03:00 - mintyovanviki

„Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?” (Róma 8:32)

5392759137_3d9bb1309f.jpg


Amikor kisgyermek voltam, amikor szükségem volt valamire, mindig édesapámhoz fordultam. Néha, amire szükségem volt, drága volt, de emlékszem rá, hogy nem egyszer aggódtam azon, hogy honnan fogja apám a szükséges pénzt megszerezni azokra a dolgokra, melyekre nekem szükségem volt. De ez nem az én dolgom volt! Az apám dolga volt kitalálni, hogy a pénzt honnan kerítse elő. Gyermekként az egyetlen dolgom az volt, hogy kérjek.

Nem a Te dolgod kitalálni, hogy Isten hogyan fog gondoskodni rólad. Az egyetlen dolgod, hogy kérj.

A Biblia a Jakab 4:2-ben ezt mondja: „Mégsem kapjátok meg azért, mert nem kéritek.”

Íme a második kulcs a stressz kezeléshez: Aggódj kevesebbet és kérj többet. Aggódás helyett, imádkozz mindenért.

A Róma 8:32 azt mondja: „Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?”

Ha Isten megoldaná a legnagyobb problémádat, minden más eltörpülne mellette. Ha Isten annyira szeretett téged, hogy elküldte Jézust, hogy meghaljon a Te bűneidért, nem gondolod, hogy szeret ahhoz is eléggé, hogy segítsen a pénzügyeid rendbetételében? Nem gondolod, hogy szeret annyira, hogy az egészséged helyreállításában segítsen? A kapcsolataidban? A munkahelyi döntéseidben? A határidős feladataidban?

Nincs olyan területe az életednek, ami iránt Isten ne érdeklődne. Ő mindig tudja, hogy mire van szükséged, de mégis szeretné, hogy kérd tőle. Aggódás helyett, imádkozz mindenért.

Beszéljetek róla

  • Mi tart visza téged attól, hogy kérd Istentől azokat a dolgokat, amelyekre szükséged van?
  • Mit gondolsz, miért várja Isten, hogy kérjünk tőle minden szükséges dolgot, amikor Ő minden szükségünket látja?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.25)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása