Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben, hogy adhat neked újabb (és újabb és újabb) esélyt!

2014. február 09. 03:00 - gyanus

"Mivel tehát hit által igazultunk meg, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által." (Róma 5,1 Revideált Károli fordítás)

66 2014.02.09.jpg

Ha olyan vagy, mint az emberek többsége, hasznodra válik egy új esély, hogy 2014-ben egészséges legyél. A 2012 decemberi Journal of Clinical Psychology (Klinikai Pszichológiai Szaklap) egyik beszámolója arról ad híradást, hogy az újévi fogadalmak közül az első számú a súlyfelesleg leadása volt. Az év végére, a válaszadóknak csak 8 százaléka teljesítette a fogadalmát - akár a kilók leadásáról, összeszedettségről, adósságrendezésről vagy épp valami másról volt szó.

Ha esetleg nem jól sült el a fogadalmad, hogy egészséges leszel 2013-ban, 2012-ben, 2011-ben, vagy az elmúlt évtized minden évében, sose feledd, hogy Jézus kész újabb esélyt adni, ha elbukni látszol. Hálásak lehetünk azért, hogy az Ő irgalma megújul minden reggel - és minden új évben.

Jézus azt mondta: "Nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot. Azért jöttem, hogy megmentsem." Ez azt jelenti, hogy Isten nem állt mögötted fejcsóválva, rosszallását kifejezve, amikor nem jött össze a legutóbbi diétád. Nem kell, hogy szégyenkezz a múltbeli sikertelen diétáid miatt. Isten nem szégyenkezik miattad.

Túl sok olyan ember van, aki úgy éli végig az életét, hogy bűntudata van, úgy érzi, hogy Isten elítéli és kritizálja. Nincs is vágy bennük, hogy időt töltsenek egy olyan kritizáló istennel, amilyet elképzeltek a fejükben; aki felől biztosak, hogy csalódott bennük.

Ha egészséges szeretnél lenni 2014-ben, ez olyan fajta gondolkozás, aminek nemkívánatos lesz az eredménye. Hogy egészséges legyél, el kell fogadd, hogy Isten mindenestül szeret téged, teljesen, és feltétel nélkül. Mert Jézus meghalt helyetted a kereszten, így teljesen elfogadott vagy Isten szemében - akárhány diétát is szúrtál el.

Róma 5,1 azt mondja: "Mivel tehát hit által igazultunk meg, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által" (RK fordítás).

Isten szeretné neked a legjobbat adni 2014-ben - nem számít, hányszor buktál el a múltban. A Biblia azt mondja, hogy ma az életedben teljes hozzáférésed van Istenhez és az Ő hatalmához, ha ismered. Nem kell addig várnod, amíg összeszeded magad. Minden megvan benned, hogy ma Isten gyermeke légy!

Hiszem, hogy 2014 számodra teljesen átformált lesz - beleértve a fizikai, értelmi, érzelmi és szellemi életedet -, ha teljes mértékig tudatában leszel annak, hogy Isten feltétel nélkül, folyamatosan és végtelenül szeret téged.

A feltétel nélküli szeretet győztessé teszi a vesztest. Fogalmad sincs róla, hogy a te Mennyei Atyád hányszor akart feléd nyúlni és a karodba kapni, amikor úgy érezted, hogy elszúrtad!

Tehát ahogy arra készülsz, hogy 2014-ben egészséges legyél, fogadd be azt az igazságot, hogy Isten szeret téged a bukásaid ellenére. Arra vágyik, hogy veled járhasson abban, hogy megpróbálj egészséges lenni ebben az évben.

Ahelyett, hogy engednéd, hogy a múltbeli bukásaid meghatározzák az évedet, az az én imám az életedre, hogy értsd meg teljesen Isten feléd érzett hatalmas szeretetét. Imádkozom, hogy az ő szeretete adja meg neked azt a hatalmat, hogy ebben az évben megtedd a hihetetlent is.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan engedted, hogy a múltbeli bukásaid meghatározzák a jövődet, különösen az egészséges életmóddal kapcsolatban?
  • Mi nehezíti meg, hogy elfogadd Isten feltétel nélküli szeretetét az életedre?
  • Számodra mit alakít át Isten feltétel nélküli szeretete?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.02.02)

Szólj hozzá!

Vesd Istenbe a bizalmadat, hogy erőt adjon!

2014. február 08. 03:00 - eflidi

„Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13)

 Figure_22_02_07.jpg

Életed minden területén biztos alapot nyújt, ha kapcsolatod van Jézussal; beleértve a fizikai erőnlétet is.

Azáltal, hogy biztos kapcsolatban vagy Vele, számtalan módon fejlődhetsz és változhatsz; sőt, olyan területeken is, amelyeken ez máskülönben lehetetlen lenne. Ha jobban meggondoljuk, Isten nélkül egyáltalán sem tudunk változtatni az egészségünkön; de igaz az, hogy „mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13)

Mint oly sok egyéb változás az életünkben, az is lehetetlen vállalkozásnak tűnhet számunkra, hogy egészséges életmódba kezdjünk. Valóban: könnyen kudarcot vallunk, ha a saját erőnkből próbáljuk megtenni! Alkalmatlanságunk megtapasztalásakor élhetjük át igazán, milyen tökéletesen megmutatkozik Isten ereje a hitből élők számára.

Ezért van szükség a hitre ahhoz, hogy egészségesen tudjunk élni; úgy, ahogy azt Isten szeretné. Soha nem leszünk rá képesek, hogy a saját erőnkből kitartsunk, mégpedig azért nem, mert nem így lettünk megteremtve! Bármihez, amit saját erőnkből képesek vagyunk megtenni, nincs szükségünk hitre; és megszoktuk, hogy ha egyszer nincs szükségünk hitre, akkor hit nélkül éljünk.

De ha Krisztushoz jössz, hogy beismerd gyengeségeidet, Ő gyakran a legnagyobb erőtlenséget változtatja legnagyobb erősségeddé. Ráadásul nagyon szívesen teszi ezt! Ha úgy érzed, hogy gyenge a hited, vagy nem tudsz hinni, akkor csak bízz Istenben, és hagyd, hogy a hitet a legnagyobb erősségeddé változtassa! 

Ez azonban csak Isten erejével lehetséges. A Biblia mondja, hogy a hit és az erő közvetlen kapcsolatban állnak egymással. Minél több hited van Istenben, annál több az erő és az áldás az életedben.

Jézus viselkedése is alátámasztja ezt, amikor a szülővárosába, Názáretbe látogatott (ahogyan azt Máté evangéliuma 13. részében olvassuk): „Nem is tett ott sok csodát a hitetlenségük miatt.” (Mt 13,58)

Isten megáldja azokat, akik teljesen belé vetik a bizalmukat. Ha így teszel, Isten kiárasztja rád az erejét.  Ezt olvassuk a Bibliában Ábrahámról, a hit ősatyjáról: „Nem volt hitetlen, hogy kételkedjen Isten ígéretében. Ehelyett magasztalta Istent az ígéretéért, és hite által erőssé lett.” (Róm 4,20 GW alapján).

Az Ő ereje nélkül csak lemerül életünk energiaforrása. De Ő sosem szerette volna, hogy bárkivel is ez történjen. Úgy is elképzelhetjük ezt, mintha az életünk egy laptop volna, amelyet nem csatlakoztattak a töltőjéhez: az akkumulátor előbb-utóbb lemerül, és elfogy róla a töltés.

Miért akarna bárki így élni?

Képzeljük most el: olyan ez, mintha mindenkiben lenne egy kis elem. Ha végigküzdjük az életet a saját erőnkből, akkor folyton fáradtak leszünk. Ha azonban csatlakoztatjuk magunkat Isten hatalmas energiájú áramforrásához; ha beismerjük, hogy a segítségére van szükségünk, akkor fel tudunk töltődni.

Elég egyszerű a döntés, nem?

 

Beszéljünk róla:

- Mikor próbáltál meg legutóbb megoldani olyasvalamit, amit csak Isten ereje tudott elvégezni? Mit tett Isten ebben a helyzetben?

- Mi a különbség aközött, hogy a saját erőnkből, vagy Isten erejéből próbálunk meg egészségesen élni?

- Milyen figyelmeztető jelek vannak az életedben, amelyek azt mutatják, hogy Isten helyett a magad erejéből próbálsz megoldani egy helyzetet?

 

[Daily Hope by Rick Warren, 2014.02.01

Szólj hozzá!

Ne add fel!

2014. február 07. 03:00 - FHanna

„Ne fáradjunk bele cselekedni a jót, mert a megfelelő időben aratni fogunk, ha nem adjuk fel.” (Galata 6,9)

65 2014.02.07.jpg

A kudarc sosem végleges. Nem vagy kudarcra ítélve, míg fel nem adod, és bármikor is akarnád feladni, az bizony "túl hamar van". Nem határozhatod meg egy személy nagyságát az ajándékai, a gazdagsága vagy képzettsége alapján. Az alapján határozhatod meg, hogy mi bátortalanítja el őt.

Tehát mi bátortalanít el téged az álmodhoz vezető úton? Lehet olyan egyszerű, mint, hogy egy barát, egy rokon, vagy egy családtag azt mondja: „Nem gondolom, hogy ez jó ötlet!”

Galata 6,9-ben a Biblia ezt mondja: „Ne fáradjunk bele cselekedni a jót, mert a megfelelő időben aratni fogunk, ha nem adjuk fel.” Szeretnétek tudni, hányszor akartam felmondani a Saddleback gyülekezetben? Minden hétfő reggel, amikor arra gondoltam, „Uram, biztosan van valaki, aki sokkal jobban tudná csinálni, mint ahogy én tettem tegnap. Ez túl nagy feladat egy embernek.”

Isten azt mondja, „Tarts ki a kitartásban!” Lehet, hogy néha tényleg nem valami fényesen végzem a dolgom, de nem tudom, hogyan léphetnék ki, nem tudom, hogyan adhatnám fel.

Isten a hited alapján dolgozik az életedben. A Biblia azt mondja, „Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni”, „ami nincs hitből, az bűn” és „legyen a te hited szerint.” Szóval mit teszel hittel? Minden reggel felkeléskor meg kell kérdezned magadtól, hogy mit tehetsz meg ma hit által. Ez egy fontos kérdés, mert az ilyen tettek dicsőítik Istent.

Sok minden van az életedben, amit nem te irányítasz. Nincs hatalmad afelett, hogy kik a szüleid, mikor születtél, hol születtél vagy milyen nemzetiségű vagy. Nem a te hatáskörödbe tartozott az sem, hogy milyen ajándékokat és tehetségeket kaptál. Nem te döntöd el hogy nézel ki.

Ami azonban teljes mértékben rajtad múlik az az, hogy mennyire hiszel Istenben. Isten használja azokat az embereket, akik várják, hogy cselekedjen, akik sosem adják fel, akik kockáztatnak hit által, akik elveszik az álmot, amit kaptak, és tesznek is érte. Te döntöd el, hogy olyan ember leszel-e, akit Isten tud használni céljai beteljesítésére.

Beszéljünk róla:

  • Milyen dolgok bátortalanítanak el a céljaidhoz vezető úton?
  • Mit gondolsz, milyen választ szeretne látni Isten részedről az ilyen körülmények közt?
  • Milyen hitbeli lépést vár tőled ma Isten?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.31)

Szólj hozzá!

Ideje újraértelmezni a bukást

2014. február 06. 03:00 - FHanna

"Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál." (Példabeszédek 29:25)

apples-and-oranges.jpg

Sátán kedvenc eszköze, amivel csökkenti a hitedet, az a bukástól való félelem. De nem tudod Istent szolgálni úgy, ha közben folyamatosan attól félsz, mit gondolnak mások. Tovább kell lépned. A Példabeszédek 29:25 azt írja, "Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál."

Tehát te milyen módon szabadulsz meg a bukástól való félelemtől?

Az egyik mód, újraértelmezni a bukást. Mi a bukás? Nem az a bukás, ha nem sikerül elérned a célod. Az a bukás, ha nincs célod. Nem az a bukás, ha nem sikerül eltalálnod a célpontot. Az a bukás, ha nincs mire céloznod. Nem az a bukás, ha elesel. Az a bukás, ha nem akarsz felállni. Nem vagy kudarc, amíg fel nem adod. Tehát, ha Isten dicsőségére próbálsz ki valamit, az jó dolog. Nem az a bukás, ha kipróbálsz valamit és nem sikerül. Az a bukás, ha meg se próbálod.

Egy másik mód a bukástól való félelem kiirtására, ha sose hasonlítod magad másokhoz. Mindig fogsz találni valakit, aki jobb munkát végez és ettől elbátortalanodsz. Ugyanúgy mindig fogsz találni olyat is, aki nálad rosszabbul végzi a feladatát és ettől pedig büszke leszel. Mindkettő tönkreteszi az életedet. A bátortalanság és a büszkeség távol fog tartani attól, hogy Isten neked szánt célját beteljesítsd.

Azt írja a Biblia a Galata 6:4-ben, "Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval."

Észrevetted, hogy a Biblia azt írja, van egyfajta egészséges büszkeség? Van jó fajta és van rossz fajta büszkeség. A rossz fajta büszkeség az összehasonlításon alapszik: "Nála és nála jobb vagyok!" A jó fajta pedig: "Istenem, büszke vagyok rá, mit teszel a családomban, a munkámban, az életemben és a hitemben!". Na ez az egészséges büszkeség.

Isten engem nem arra hívott el, hogy én legyek a legjobb lelkész a világon. Isten arra hívott el, hogy a lehető legjobb pásztor legyek azokkal az ajándékokkal, tehetségekkel és élményekkel, amikkel ő megajándékozott. Mikor a Mennybe kerülsz, Isten nem azt fogja kérdezni, hogy miért nem voltál inkább ilyen és ilyen. Azt fogja kérdezni, hogy miért nem lettél azzá, akivé teremtett.

Engedd el a bukástól való félelmedet, mert, eredménytől függetlenül, jó dolog Isten dicsőségére új dolgokat kipróbálni.

Beszéljetek róla:

  • Mennyire hátráltatott a hitben való növekedésben a félelem vagy más emberek véleménye?
  • Milyen módon használod az ajándékaidat és képességeidet, hogy a céljaid felé haladj?
  • Milyen bukásnak hitt események tartottak távol tőle, hogy elérd a céljaid és álmaid? Mit gondolsz, Isten mit szerete, hogy tanulj ezekből a kudarcokból?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.30.)

Szólj hozzá!
Címkék: kudarc félelem cél

Álmodj nagyot!

2014. február 05. 03:00 - Á. Bözse

„Legyen áldott Isten, aki az ő hatalmas erejével a bennünk elvégzett munka során sokkal többet tud tenni, mint amit mi valaha kérni vagy álmodni mernénk – végtelenül a mi legmerészebb imáink, vágyaink, gondolataink vagy reményeink felett.” Efézus 3,20 (LB fordítás)

64 (23).jpg

A hit az, amikor Isten tervét választod és elfogadod azt az élet minden területén. Semmi sem valósul meg az életben, ha előtte nem álmodod meg. Isten megadta azt a képességet, hogy álmodjunk, alkossunk és elképzeljünk. Ha merünk álmodni, az a hit cselekedete. Minden, ami ezen a bolygón van, álomként kezdődött.

Szóval, honnan tudod meg Isten álmát az életedre nézve? Három dolgot kell tenned:

Először merned kell kérni. Az Efézus 3,20 ezt mondja: „Legyen áldott Isten, aki az ő hatalmas erejével a bennünk elvégzett munka során sokkal többet tud tenni, mint amit mi valaha kérni vagy álmodni mernénk – végtelenül a mi legmerészebb imáink, vágyaink, gondolataink vagy reményeink felett.” (LB fordítás)

Ha meg szeretnéd tapasztalni Isten áldásait az életedben ebben az évben, akkor merned kell kérni azokat. Azt kell mondanod: „Istenem, mi a te álmod az életemmel? Mit szeretnél, mit tegyek?” Aztán kérdezd meg magadtól: „Mire lennék hajlandó Istenért, ha tudnám, hogy nem fogok elbukni?” Engedd, hogy ez kitágítsa a látókörödet.

Másodszor hinned kell Isten ígéreteiben. A Biblia ezt mondja a Jeremiás 32,27-ben: „Én vagyok az Úr, minden ember Istene ezen a világon. Lehet valami túl nehéz nekem?” (NLT fordítás)

Soha ne engedd, hogy egy lehetetlen helyzet megfélemlítsen. Inkább arra motiváljon, hogy többet imádkozz, jobban higgy, jobban bízz, többet tapasztalj, többet tanulj és jobban növekedj. A hit mindig a lehetetlen területén működik.

Hudson Taylor azt mondta, hogy három állomása van Isten akaratának: a lehetetlen, a lehetséges, és a megvalósult.

Harmadszor pedig álmodj nagyot. „Kérd tőlem, és én örökségeddé teszem a nemzeteket, neked adom a földkerekséget.” (Zsolt 2,8)

Az Istened nagysága kell meghatározza a kitűzött célod nagyságát. Nem hiszel még eléggé Istenben, amíg meg nem próbálkoztál valami olyasmivel, amit nem lehet emberi erővel megvalósítani. Ha tudni akarod, hogy mekkora kell legyen az álmod, tedd fel magadnak ezt a két kérdést: Mennyi időt tudsz erre szánni? Ha ez az álom olyan, amire az egész életedet rá tudod szánni, akkor igazán nagyot tudsz álmodni.

A másik kérdés az, hogy milyennek vagy megteremtve? Milyenek a szellemi ajándékaid, milyen a szíved, milyenek a lehetőségeid, milyen a személyiséged, és milyen tapasztalataid vannak? Ez az öt dolog határoz meg téged. Mit szeretsz csinálni? Mire van tehetséged?

Álmodj nagy álmokat Istenért! Ez az első lépés a hitben való járásban.

Beszéljünk róla:

  • Vártál már Istenre, hogy teljesítse az álmodat? Mit kértél tőle az álmoddal kapcsolatosan?
  • Mire lennél hajlandó Istenért, ha tudnád, hogy nem fogsz elbukni?
  • Hogyan változik az Istenbe vetett hited mértéke az álmaid tükrében?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.29)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása