Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A világ nem körülötted forog

2015. augusztus 22. 03:00 - torokaron

„Mások javát is nézzétek, ne csak a magatokét.” (Filippi 2:4, TEV fordítás)

Van egy régi kínai bölcsesség, amely úgy szól, hogy „Próbálj te másokat megérteni, mielőtt azt akarnád, hogy téged megértsenek.” A Biblia is beszél erről: „Mások javát is nézzétek, ne csak a magatokét.” (Filippi 2:4, TEV fordítás)

Ez egy olyan igevers, ami nagyon ellentmond a mai társadalomnak. A társadalom arra biztat minket, hogy először magunkra gondoljunk. Természetünknél fogva nem igazán gondolunk más emberekre, ez valami olyan, amit meg kell tanulnunk csinálni. Természetszerűleg a mi szükségleteinkre, vágyainkra, céljainkra és ambícióinkra figyelünk. Ennek eredményeképpen több millió elszigetelt embert kapunk, mert ők mindannyian először magukra gondolnak, nem pedig valaki más szükségére.

Legutóbbi, körülbelül két órás televízió nézésem során három olyan reklámot is láttam, aminek a mondanivalója arra épült, hogy „Megérdemled.” „Vedd meg ezt a sampont, mert megérdemled!” „Vedd meg ezt a drága kocsit, mert te megérdemled azt!” Azt sugallják ezek, hogy mi vagyunk a legnagyobb érték az életünkben.

Hadd mondjak el két nagyon alapvető igazságot az életről. Először is, a világ nem körülötted forog. Isten szemében te egy nagyon különleges teremtény vagy, akivel Neki célja van, de a világ nem körülötted forog. Ha meg szeretnéd tudni, hogy mennyire hiányoznál a társadalomnak, akkor dugd csak be a kezedet egy vödör vízbe és utána húzd ki onnan: nézd csak meg, miféle lyukat hagytál magad után. Meglehetősen gyorsan feltöltődik!

A második igazság pedig ez: Isten megígérte, hogy ha azzal törődsz, hogy más emberek igényeit betöltsd, akkor ő betölti a te igényeidet. Miért? Azért, mert ő meg szeretne tanítani téged, hogyan legyél önzetlen. Azt szeretné, hogy megtanulnál annyira szerető és nagylelkű lenni, mint amilyen ő volt. Az, hogy előzékeny vagy úgy nyilvánul meg, hogy elengedned mások hibáit és nem várnod tőlük, hogy tökéletesek legyenek (Kolossé 3:13). Te sem vagy tökéletes, miért is követelnéd meg ezt bárki mástól?

A Példabeszédek 17:9-ben azt olvassuk, hogy „A szeretet elfelejti a hibákat” (TLB fordítás). Amikor valakivel kapcsolatot alakítasz ki, akkor nem kell úgy tenned, mintha nem látnád a másiknak a hibáit. Egyszerűen csak úgy kell döntened, hogy figyelmen kívül hagyod azokat. Az igazi barátok jó felejtők. Ők nem bedörzsölik a hibákat, hanem éppen kidörzsölik azokat az emlékezetükből. Hiszen sokkal inkább érdekli őket a másik ember szüksége.

Beszéljetek róla

  • Mik azok a dolgok, amik miatt inkább magadra fókuszálsz, ahelyett, hogy másokra koncentrálnál?
  • Szerinted Isten miért szeretné azt, hogy egyre inkább olyanok legyünk, mint Ő?
  • Mi a különbség aközött, ha valakinek figyelmen kívül hagyjuk a hibáit és ha valakit felelősségre vonunk?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása