Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három dolgot kerülj el, amikor dühös vagy

2015. december 03. 03:00 - magyarosijulia

“Amikor haragszol, ne engedd, hogy a dühöd bűnbe vezessen.” (Efézus 4:26a, GNT fordítás)

ch-20-mood-shift.jpg

Időközönként mindannyian felmérgelődünk. Talán másképpen kezeljük, de egyikünk sem szabadul meg teljesen ettől az érzéstől. Viszont attól, hogy mérgesek vagyunk, nem azt jelenti, hogy vétkezünk is.

A Bibliában azt olvassuk, hogy „Amikor haragszol, ne engedd, hogy a dühöd bűnbe vezessen.” (Efézus 4:26a, GNT fordítás). Pál itt arra figyelmeztet, hogy ne engedjük, hogy a haragunk bűnbe torkoljon. Ez azt jelenti, hogy a harag nem feltétlenül jelent bűnt. Az az igazság, hogy a haragot egyaránt kezelhetjük helyesen és helytelenül.

Sajnos a legtöbben úgy fejezzük ki a haragunkat, hogy azzal eltávolodunk a céljainktól, ahelyett, hogy közelebb kerülnénk azokhoz.

Például, itt van három dolog, amit jó elkerülni, amikor haragszunk:

Ne fojtsd magadba a haragod. Ne raktározd fel magadban! Amikor magadba fojtod a haragod, és nem fejezed azt ki a megfelelő módon, az olyan, mint amikor felrázol egy szénsavas üdítőt. Egyszer csak ki fog robbanni! Előbb-utóbb hatással lesz a testedre. Az orvosok szerint nagyon sok fizikai betegség oka az elfojtott harag.

Ne tagadd le a haragod. Amikor letagadod, egyszerűen nem veszed figyelembe, hogy ott van a harag. Ha elég sokszor letagadod, hogy mérges vagy, depressziós leszel. Amikor több tanácsadást tartottam, nagyon sok embertől hallottam, hogy depressziósok, pedig valóban csak dühösek voltak. Azt gondolták, hogy egy kereszténynek nem szabad mérgesnek lennie, így egyszerűen felgyűjtötték magukban. A harag tagadása bűn – hazugságnak nevezik!

Ne helytelen módon fejezd ki a haragod! Nagyon sok helytelen módja van a harag kifejezésének. Duzzogunk, szarkasztikusan kibökjük, manipulálunk, vagy valami bolondságot követünk el (megrészegedünk, afférokba keveredünk, stb.), de egyik hozzáállás sem visz egy picit se közelebb a várt eredményekhez.

Tehát mit kell tegyünk a haragunkkal?

Valld meg! Nem csak bevallod, hogy dühös vagy, hanem megvallod az okát is. Elmondod Istennek – és annak, akire haragszol, – hogy frusztráltan vagy veszélyeztetve érzed magad. Minél őszintébb vagy a kapcsolataidban, annál könnyebb lesz eljutni a haragod gyökeréhez.

Itt van a jó hír is a haraggal kapcsolatosan: lehet, hogy olyan otthonban nőttél fel, ahol a haragot folyamatosan helytelen módon fejezték ki. A helytelen haragot megtanuljuk, de le tudunk róla szokni. Meg lehet változni! Nem kell ugyanilyennek maradnod!

Beszéljetek róla

  • Hogyan kezelte a családod a haragot gyerekkorodban?
  • Melyik említett helytelen módon szoktad kifejezni a haragod? Hogyan fejezed ki a haragod a családod szerint?
  • Milyen haraggal küzdesz most? Hogyan szeretné Isten, hogy ezt kezeld?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása