Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A várakozás alatt bízhatsz Isten időzítésében

2015. május 10. 03:00 - Robin85

“Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.” (Zsoltárok 37:7-8, LB fordítás)

Amikor keresed Isten álmát az életedre vonatkozóan, várakozásokba fogsz botlani. Isten arra használja ezeket a várakozási időszakokat, hogy felkészítsen és próbára tegyen, hogy felkészülten találkozz bármivel, ami a hited útján szembe fog jönni veled.

A legtöbbünk hajlamos bosszankodni és aggódni, amikor megvárakoztatnak minket. Kiborulunk. Panaszkodunk. Idegesek leszünk. Izráel népe, Egyiptomból az Ígéret Földje felé menet Isten várakoztatása közben ugyanígy reagált: "Az úton az emberek elvesztették a türelmüket és Isten és Mózes ellen beszéltek. Panaszkodtak. (2 Mózes 21:4b-5a, GNT fordítás)

Az izraeliták panaszkodása és bosszankodása voltak azok a bűnök, amelyek távol tartották őket az Ígéret Földjétől. Nem számított, hogy mit tett értük Isten, mindig találtak valamit, amibe belekapaszkodhatnak. Nem volt vizük, ezért Isten adott nekik. Utána nem volt ennivalójuk, de amikor Isten enni adott nekik azon panaszkodtak, hogy milyen ételt kaptak. Könnyű panaszkodni, amikor várakozni kényszerülünk, ugye? Nem bánjuk, hogy várnunk kell, ha panaszkodhatunk miatta.

A Példabeszédek 19:2 azt mondja: "A türelmetlenség bajba visz." Zavaró, ha te sietsz, viszont Isten nem. Isten soha nem siet! A Biblia azt mondja, egy nap olyan neki, mint ezer esztendő és ezer esztendő, mint egy nap. Ő nagyobb az időnél. Az egyik leghaszontalanabb dolog, megpróbálni Istent felgyorsítani. Amikor a saját kezünkbe vesszük a dolgokat és besegítünk Istennek, bajba kerülünk.

Amikor egy álmot kapsz Istentől és eldöntöd, hogy elindulsz megvalósítani azt, de utána bekerülsz Isten várótermébe, akkor elkezdesz saját megoldásokat keresni, hogy megvalósítsd Isten álmait önállóan.

Azonban a Biblia azt mondja, hogy bízz Isten időzítésében: “Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.” (Zsoltárok 37:7-8, LB fordítás)

A várakozás, pihenés lehet egy hitlépés. Azt jelenti, hogy Istenre vársz. Amikor Jézus és a tanítványok egy hajóban voltak, ami egy hatalmas viharba keveredett, Jézus tovább aludt a nagy ricsajban is, miközben a tanítványok teljesen kiborultak. Amikor felkeltették, hogy megkérdezzék: "Miért alszol ilyenkor?" azt válaszolta: "Gondoljátok, hogy Isten engedi elsüllyedni a hajót velem együtt?" A vihar alatti alvással Jézus azt kommunikálta, hogy Istenben a viharok alatt is megbízhatunk.

Amikor viharba kerülünk, hajlamosak vagyunk egész éjszaka ébren fekve dühöngeni miatta. De ez azt jelenti, hogy nem hitben járunk. Nem tudunk aludni, mert valójában nem bízunk Istenben, hogy megoldja a helyzetet. Isten azt mondja: "Ne dühöngj. Emlékezz, mindig veled vagyok és bízz az időzítésemben."

Az aggodalom csak árt neked. Ezért ne aggódj, hanem kezdj el bízni Istenben, hogy munkálkodni fog benned és rajtad keresztül, mialatt várakoznod kell útban az álmod felé.

Beszéljetek Róla

  • Miért van gyakran bűntudatunk a pihenés miatt?
  •  Mit gondolsz, mire akar Isten megtanítani, miközben várakozni kényszerülsz? Mit tanultál magadról és Istenről az általa eltervezett várakozás alatt?
  • Mi az az egy dolog, amin változtatnod kell az időbeosztásodban vagy az elvárásaidban ahhoz, hogy ne ess kísértésbe arra, hogy siettesd Istent a hited ezen szakaszában?

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.03.)

Szólj hozzá!

Néha Isten szándékosan késlelteti az álmaidat

2015. május 09. 03:00 - FodorImi

 

„Emlékezz vissza, hogyan vezetett az ÚR a pusztában végig a 40 éven át, alázatban tartott, és próbára tett, hogy megismerje, mit válaszolsz, igazán engedelmeskedsz-e neki, vagy sem.” (V. Mózes 8:2 – TLB fordítás)

Az álmok sosem válnak valóra azonnal. Mindig van egy várakozási időszak. Ábrahámnak az volt az álma, hogy egy hatalmas nép atyja lesz, és 90 évet várt, mielőtt azt mondhatták róla, hogy van egy fia. Noé álma egy bárka építése volt, de ez 120 évébe került neki.  Az Izraeliták kijöttek Egyiptomból, aztán 40 évig vándoroltak körben a pusztában, mielőtt beléptek volna az Ígéret Földjére, bár az csak kb. kétheti járásra volt Egyiptomtól.

Éppen úgy, mint az Izraeliták, néha mi is szándékosan késleltetve vagyunk. Isten arra használja a késést, hogy felkészítsen. Minden álomnak vannak nehézségei.  Isten arra használja a késést, hogy felkészítsen ezekre a nehézségekre. Isten tudta, hogy ha az Izraeliták felkészületlenül mennek harcba, akkor nem tudják majd kezelni ezt a helyzetet, így kellett nekik ez az idő felkészülni arra, ami előttük állt.

Isten arra is használja a késést, hogy próbára tegyen minket. Mózes V. könyve 8:2-ben azt mondja a Biblia: „Emlékezz vissza, hogyan vezetett az ÚR a pusztában végig a 40 éven át, alázatban tartott, és próbára tett, hogy megismerje, mit válaszolsz, igazán engedelmeskedsz-e neki, vagy sem.” (TLB fordítás)

Amikor tehát késleltetve van az álmod, mit válaszolsz rá?

Ne félj!

Ez az első hiba, amit az Izraeliták elkövettek. V. Mózes 1:28 azt mondja: „Miért kellene oda mennünk? Félünk. A férfiak, akiket kiküldtünk, azt mondják, hogy azok az emberek erősebbek és magasabbak nálunk.” (GNT fordítás) Az Izraelitáknak volt elég hitük kijönni Egyiptomból, de nem volt elég hitük belépni az Ígéret Földjére. Féltek.

A félelemmel az a probléma, hogy a pusztában tart. Meghosszabbítja a késést. Közületek sokak álma sohasem teljesül be, nem Isten miatt, hanem saját magatok miatt, mert nem mertek hitben lépni.

A félelem ellenszere, hogy Isten jelenlétére összpontosítasz. Felismered, hogy Isten veled van. Amikor félsz követni az Istentől kapott álmodat, akkor Isten jelenlétére kell fókuszálnod. Ő azt mondja:  „Ne félj, én veled vagyok!”  (Ézsaiás 41:10a – TLB fordítás) Ő most veled van. Veled is volt, és veled is lesz mindig.

Néhányan közületek épp most vannak a késleltetés szakaszában. Imádkoztatok valamiért, és még nem történt meg. Lehet, hogy arról kezdtek gondolkozni, hogy Isten elfelejtett titeket.

Isten nem feledkezett meg rólatok! Szándékosan késleltet. Isten tudja, hogy min fogtok keresztül menni. Fel akarja építeni a jellemeteket, és meg akar tanítani, hogy bízzatok benne. Számíthattok rá, számíthattok a segítségére. Ne féljetek!

Beszéljetek róla

  • Hogyan tette próbára Isten a hiteteket, amely lelki növekedést hozott az életetekbe?
  • Milyen félelmeitek vannak Isten vezetésével kapcsolatban, vagy mi az, amit kérhet tőled, hogy megtegyél?
  • Hogyan mutathatod meg Istennek, hogy bízol benne ma és a jövőben?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2015.05.02)
 

Szólj hozzá!

Négy döntés, amely meghatározza küldetésedet

2015. május 08. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Ha képtelen vagy az összeszedettségre és mindenben határozatlan vagy, ne gondold, hogy bármit is kaphatsz az Úrtól.” (Jakab levele 1:7-8, GNT fordítás)

Dr. Seuss: Zode az úton (The Zode in the Road) című költeményében a fiatal Zode útelágazáshoz érkezik, és igen sok időt tölt azzal, hogy eldöntse, merre folytatja útját. Azon töpreng, hogy míg az egyik út talán túlságosan is forró, addig a másik túl hűvös. Az egyik túl magas, a másik túl alacsonyan fekszik. Zode a fejét vakargatva meghozza a döntést, biztonsági játékos marad, és elhatározza: egyszerre indul el mindkét úton.

Ez pedig azt jelenti, hogy Zode sehova nem jut el.

Milyen döntést kell most meghoznod? Esedezve kérlek: tégy valami nagyszerűt az életeddel. Ne légy Zode. Ne pazarold el az idődet. Ne engedd, hogy bekebelezzen a középszerű élet. Ne csak létezz! Hozd meg a döntést, amely meghatározza küldetésedet.

Létezik négy, egész életre kiható döntés, amelyet minden egyes embernek meg kell hoznia:

  1. Elköteleződés Krisztus és az ő családja mellett. Ha nem tetted még meg, mire vársz? A nem döntés is döntés.
  2. Elköteleződés olyan szokások mellett, amelyek a szellemi növekedésedet szolgálják. Ne légy tesze-tosza, langyos, felszínes keresztény. Menj, légy minden, aminek csak az Úr látni akar.
  3. Használd minden talentumod, ajándékod, képességed és tapasztalatod arra, hogy Istent és másokat szolgálhass. Néhányan közületek még mindig a kispadon ülnek, és arra várnak, hogy elkezdhessenek játszani.
  4. Mesélj másoknak Jézus Krisztusról. Miután megismerted az evangéliumot, hírvivőnek kell lenned, hogy mások is meghallják az örömhírt.

  „Ha képtelen vagy az összeszedettségre és mindenben határozatlan vagy, ne gondold, hogy bármit is kaphatsz az Úrtól.” (Jakab levele 1:7-8, GNT fordítás)

A döntés a tiéd!

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, miért hagyja Isten, hogy dönthessünk a küldetésünkről?
  • Történt már olyan, hogy a határozatlanságod és a késlekedésed visszatartott attól, hogy valami nagyszerűt cselekedj az Úrért?
  • Milyen döntést vár tőled Isten a mai napon? Hogyan fogsz rá válaszolni??

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.01.)

Szólj hozzá!

Hat lépés a biblikus döntéshozáshoz

2015. május 07. 03:00 - Á. Bözse

"Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)

proverbs_1.jpg

Isten azt az álmot adta Mózesnek, hogy kivezeti Izráel fiait a 400 éves rabszolgaságból, de Mózesnek döntést kellett hoznia, hogy szembeszálljon a fáraóval. Isten Noénak azt az álmot adta, hogy megmenti a földet az özönvíztől, de Noénak döntést kellett hoznia, hogy megépíti a bárkát. Isten Ábrahámnak azt az álmot adta, hogy egy új nemzetet építsen, de Ábrahámnak meg kellett hoznia azt a döntést, hogy hátrahagy mindent és elindul az ismeretlenbe.

Akárcsak ezeknek az embereknek, soha nem fog valósággá válni az életedben Isten álma, amíg nem jutsz el odáig, hogy döntést hozol és kilépsz hitben.

Akár karrierről, házasságról, pénzügyekről, egészségről vagy gyerekekről van szó, van egy nagyon egyszerű, jól működő terv arra nézve, hogyan hozz meg biblikus döntéseket, amelyek meg fognak tartani téged az Isten életedre szóló álma felé vivő úton.

  1. Imádkozz iránymutatásért. Mielőtt bármi mást tennél, ismerd meg Isten perspektíváját a témában. "Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)
  2. Ismerd meg a tényeket. Nincsen ellentmondás a hit és a tények között. Tudj meg mindent, amit csak lehet, mielőtt döntést hozol. A Példabeszédek 13:16 ezt mondja: "Mindenki, aki megfontolt, ismerettel cselekszik." (NIV)
  3. Kérj tanácsot. Beszélj valakivel, aki már hozott hasonló döntést, olyan barátokkal, akik ismerik a gyengeségeidet. "Minél több jó tanácsot kapsz, annál biztosabban fogsz győzni." (Példabeszédek 24:6b GNT fordítás)
  4. Számolj a költségekkel. Minden döntésnek van egy árcédulája, időbe, pénzbe, energiába, megítélésbe, tehetségbe és erőforrásokba kerül. A Példabeszédek 20:25 ezt mondja: "Csapdába esik, aki valamit hirtelen ajánl fel, és csak később gondolja meg, mit fogadott." (Új fordítás) Amikor az emberek arra kényszerítenek, hogy hozz döntést, nem baj, ha azt mondod: "Térjünk vissza rá később". Sokkal fontosabb, hogy bölcs döntéseket hozni, mint gyorsakat.
  5. Készülj fel a problémákra. Hittel számíts a legjobbra. Számíts Istenre, hogy munkálkodni fog az életedben. De készülj fel a problémákra is, amelyek minden döntésnek részei. Salamon azt mondja a Példabeszédek 22:3-ban "Egy megfontolt ember látja előre a nehézségeket, és felkészül rájuk, az ostoba vakon megy előre, és szenved a következmények miatt." (TLB fordítás)
  6. Nézz szembe a félelmeiddel. A maximalizmus megbénítja a lehetőségeket. Isten mindig tökéletlen embereket használt tökéletlen helyzetekben, hogy véghezvigye az akaratát. A Prédikátor könyve 11:4 ezt mondja: "Ha a tökéletes körülményekre vársz, semmit sem fogsz megcsinálni." Bíznod kell Istenben és el kell indulni a problémáid, félelmeid és a kételyeid ellenére is.

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, miért hezitálunk gyakran azon, hogy imádkozzunk és Isten irányítását kérjük nagy döntések előtt?
  • Mi a különbség aközött, hogy teszel egy hitbeli lépést, vagy, hogy biblikus lépéseket teszel, hogy bölcs döntéseket hozz?
  • A fenti lépések közül melyik a legnehezebb számodra? Imádkozz és kérd Istent, hogy segítsen benne bízni a hit útjának minden egyes lépésében.

*(Daily Hope by Rick Warren — 2015.04.30.)

Szólj hozzá!

Három előny, ha beszélsz másoknak az álmodról

2015. május 06. 03:00 - Szíj Melinda

 

„Az életem önmagában mit sem ér nekem; csak be akarom teljesíteni küldetésem és elvégezni a munkát, amit az Úr Jézus bízott rám.” (ApCsel 20:24a GNT fordítás)

17aphasiaweb.jpg

Amikor megkapod álmodat Istentől, ne tartsd magadban, hanem mondd el másoknak. Csak azzal már, hogy megosztod másokkal, megvallod a hitedet és erre majd ők is köréd sereglenek, hogy részt vállalhassanak benne. Először csak elképzeled, aztán szavakká formálva kimondod az álmot: „Azt hiszem, ez az, amit tenni akar Isten az életemben.”

1980. március 30-án a Saddleback Gyülekezetben tartottam első prédikációmat, melynek alkalmával 60 ember előtt állva olvastam fel a saddlebacki álmot. A hitvallást, hogy Saddleback olyan gyülekezet lesz, ahol a szenvedő megértést és bátorítást találhat, ahol egy nap hatékony szolgálatunk folyományaként 20.000 tagot üdvözölhetünk Isten családjának közösségében, ahol tagok ezreit küldjük majd ki missziós küldetésekre szerte a világon és évente legalább egy új gyülekezeti egységet indítunk, és ahol egyszer majd egy legalább 20 hektáros imahelyen fogunk Istentiszteletet tartani és szolgálni.

Magabiztosan szónokoltam a Saddleback Gyülekezetnek ezekről az álmokról és hitbeli meggyőződésem volt, hogy valóra is válnak. Hogy miért? Mert Istentől fakadtak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem voltam halálra rémülve! Viszont tisztában voltam vele, hogy a kudarctól való félelem eltántorítana attól, hogy azt tegyem, amire Isten elhívott.

Három előnye van annak, ha beszélsz másoknak az álmodról:

  1. A kezdő lépés megtételére ösztönöz. Ha egyszer kimondtad, már szavadon lehet fogni, hogy próbálkozz és mozdulj.
  2. Mozgósítja más emberek segítségét. Amint kinyilatkoztattam az álmomat, az emberek belelkesültek és részt akartak vállalni benne. Egy Istentől való álom olyan embereket fog hozzád vonzani, akikről még csak nem is sejtenéd, hogy segítségedre lehetnek.
  3. Működésbe hozza Isten erejét. Hited kapaszkodóján kilépsz a csónakból és elkezdesz a vízen járni. Isten meg fog tartani!

„Az életem önmagában mit sem ér nekem; csak be akarom teljesíteni küldetésem és elvégezni a munkát, amit az Úr Jézus bízott rám.” (ApCsel 20:24a GNT fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Milyen félelmek akadályoznak abban, hogy megoszd másokkal Istennek az életedre meghatározott álmát?
  • Kivel oszthatod meg az álmod?
  • Miként igényled mások bátorítását, midőn felfedezed és véghezviszed Istennek az életedre szóló álmát? Kik azok az emberek az életedben, akik ezt meg fogják tenni neked?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2015.04.29)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása