Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segítsünk másnak reményt és gyógyulást találni? 1. rész

2015. június 28. 03:00 - sema22

Ezért ő (Jézus) teljesen meg tudja menteni azokat, akik rajta keresztül Istenhez mennek, mert ő mindig él, hogy esedezzen értünk. (Zsidók 7:25, NIV fordítás)

Senki nem esik kívül Jézus hatókörén. Hiszem, hogy a kis csoportok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az úgynevezett "reménytelen" emberek meggyógyuljanak. A kis csoportokban azt szeretem, hogy imádkozhatunk a "reménytelen esetekért." Amikor nem hit, hanem kétely van bennünk, mások hitére támaszkodhatunk. 

A Lukács evangéliuma 5. részében néhány férfi egy béna barátját viszi Jézushoz. Ez egy jó példa arra, hogy egy kis csoport hogyan vihet egy szükségben lévő, gyógyulásra szoruló embert Jézus lábaihoz. A történet alapján a kis csoporttal kapcsolatban hét jellemző dolgot figyelhetünk meg. Ezek közül az első három a következő:

Törődést és részvétet mutattak. Ez az ember azért gyógyulhatott meg, mert a barátai törődtek vele. Mindennek az alapja az, hogy törődünk azokkal, akiknek valami fáj vagy valami problémája van (a Róma levél 15, 2 is erre utal). Isten azért tudta ezeket a férfiakat használni, mert érzékenyek voltak egy társuk szükségletére. És minket is akkor fog tudni használni, ha nem a saját dolgainkkal leszünk elfoglalva, hanem elkezdünk többet törődni azzal, hogy másoknak mire van szüksége. 

Volt hitük. Ezek az emberek hitték, hogy Isten meg tudja gyógyítani a barátjukat. Vessünk egy pillantást a Lukács 5:20-ra: "Amikor Jézus látta az ő hitüket, ezt mondta: Barátom, meg vannak bocsájtva a bűneid." (NIV) Nem a béna ember saját hite volt az, ami miatt meggyógyult, hanem a barátai hite miatt. Hány olyan embert ismersz, aki annyira bénult, hogy nem tud hinni Istenben? Ilyenkor kell nekünk hinni helyettük is. 

Cselekedtek. Ezek az emberek nem csak imádkoztak a barátjukért, hanem cselekedtek is. Nem elég csak imádkozni azért, aki valamilyen problémával küzd és akinek még nincsenek eltörölve a bűnei. Cselekednünk is kell. Jézus ezt mondja a Lukács 14:23-ban: "Menjetek ki az utakra és túl a kerítéseken, és hívjatok mindenkit, akivel találkoztok, hogy jöjjön, és teljék meg a házam." Rengeteg példa van a Bibliában arra, hogy az emberek Jézushoz visznek másokat. És nekünk is ezt kell tennünk.

 Beszéljetek róla:

 • Honnan lehet felismerni a reménytelenséget?
 • Hiszed, hogy senki nem eshet kívül Jézus hatókörén? Ha igen, akkor mit szándékozol tenni, hogy a "reménytelen" embereket Jézushoz hozd?
 • Melyik barátodért imádkozol azok közül, akik problémával küzdenek? Mi az, amit tehetsz érte, és hogy tudnád elősegíteni az ő gyógyulását?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 06. 21.)

 

Szólj hozzá!

Sosem könnyű az, ami megéri a fáradságot

2015. június 27. 03:00 - Lilla:)

"Ne fáradjatok meg a jó cselekvésében. Pont a megfelelő időben élvezhetjük majd a munkánk áldását, ha nem adjuk fel." (Gal 6:9, NLT fordítás, második kiadás)

Sok minden van, ami azért munkálkodik, hogy távol tartson minket életünk céljának beteljesítésétől. Az év folyamán azt vitattam meg, melyik a legrosszabb ellenség, a késlekedés vagy az elkedvtelenedés. Ha a Sátán nem éri el, hogy feladjuk küldetésünk, akkor a pokol tesz próbára minket.

Pál apostol arra tanít minket, hogy álljunk ellen a elkedvtelenedésnek: "Ne fáradjatok meg a jó cselekvésében. Pont a megfelelő időben élvezhetjük majd a munkánk áldását, ha nem adjuk fel." (Gal 6:9, NLT fordítás, második kiadás).

Voltál már úgy, hogy belefáradtál jót tenni? Azt hiszem mindannyian voltunk ilyen helyzetben. Néha könnyebbnek tűnik rosszat tenni, mint jót.

Amikor elkedvtelenedünk, eredménytelenné válunk. Amikor elkedvtelenedünk, a saját hitünk ellen dolgozunk.

Amikor elkedvtelenedünk, azt mondjuk: "Ezt nem lehet megcsinálni." Ez teljesen az ellentéte annak, hogy "Tudom, Isten képes megtenni, mivel Ő mondta..."

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 • Hogyan kezelem a bukást?
 • Amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én szeretném, haragos leszek?
 • Amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én szeretném, ideges leszek?
 • Amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én szeretném, elkezdek panaszkodni?
 • Befejezem, amit elkezdek?
 • Hogyan osztályoznám a kitartásomat?

Ha elkedvtelenedsz, ne add fel harc nélkül! Ami megéri a fáradtságot, nem jöhet létre kitartás és befektetett energia nélkül.

Amikor egy művész szobrot készít, el kell távolítsa a kőtörmeléket. Nem csak egyszer üt rá a vésőre a kalapáccsal, hogy aztán az összes szükséges kődarab lepotyogjon és előbújjon a gyönyörű mestermunka. Folyamatosan üti és üti, apránként távolítva el a darabokat.

Ez igaz az életre is. Ami megéri a fáradtságot, sosem jön egyszerűen az életben. Folyamatosan ütnöd kell és menned kell utána, így aztán apránként az életed Isten kegyelmének mestermunkájává válik.

A helyzet az, hogy a nagyszerű emberek igazából csak egyszerű emberek különleges elhivatottsággal. A nagyszerű emberek nem tudják hogyan kell feladni.

Beszéljetek róla:

 • Milyen a hozzáállásod a kemény helyzetekhez, amik próbára teszik a hitedet?
 • Mi volt az, amit képes lettél volna feladni?
 • Hogyan segít Isten szava kitartani? Ki az az életedben, aki bátorít téged, hogy ne add fel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 06. 20.)

Szólj hozzá!

Félsz, hogy rossz döntést hozol?

2015. június 26. 03:00 - Florabell

„…igaz ösvényen vezet az ő nevéért.” (Zsoltárok 23:3b)

5-common-unconscious-biases-that-lead-to-bad-decisions-1920x800.jpg

Gyakran félünk attól, hogy rossz döntést fogunk hozni, és ettől feszültek leszünk.

Talán életed egy nagy kérdésében kell döntést hoznod: „Kitartsak ebben a dologban, vagy engedjem el?” „Beszálljak, vagy kilépjek?” „Megházasodjak?” „Keressek új munkát?” „Költözzek el?”

Ha nem tudsz dönteni, egész életedben tántorogni fogsz. A Biblia azt mondja, hogy ha kétszívűek vagyunk, minden dolgunkban bizonytalanok leszünk (Jakab 1). A görög szó, amit itt a Biblia használ, azt jelenti: „tántorog, mint egy részeg”.

Isten viszont azt mondja, hogy van ellenszere a határozatlanságunknak. A Zsoltárok 23:3 ezt írja: „igaz ösvényen vezet az ő nevéért.” Megszabadulhatunk a döntéshozatal okozta stressztől, ha hagyjuk, hogy Isten vezessen minket.

Most lehet, hogy azt gondolod: „Én próbáltam!” Kérted Istent, hogy vezessen, de aztán még jobban összezavarodtál. Még mindig nem tudod, mit tegyél, és most azon gondolkozol: „Miért olyan nehéz megérteni Isten akaratát?”

Talán Isten játszik velünk? Természetesen nem! Isten vezetni szeretne minket. Jobban szeretné, hogy értsük az Ő akaratát, mint mi magunk. A problémánk abból fakad, hogy nem a megfelelő dolgokra nézünk, amikor megpróbáljuk megérteni Isten akaratát.

Például néhány ember egy érzésre néz. Vár egy érzelmet, ami majd elsöpör minden kétséget, ami alapján majd azt mondhatja: „Ebből tudhatom meg, mi Isten akarata!”. Más egy módszert keres erre, arra vár, hogy valaki mondjon egy receptet vagy egy mintát, amit alkalmazni lehet. Megint más „mágikusan” közelít Istenhez. Arra vár, hogy Isten valami fantasztikus jelet tegyen – írjon az égre, hívjon fel telefonon, küldjön üzenetet.

Ezek a módszerek mind csalódást okoznak, és szem elől tévesztjük miattuk Isten akaratát. Isten akarata nem egy érzés, egy módszer, vagy bármi, amiben csalódhatsz, és ami miatt félni kezdesz.

Isten nem akar téged összezavarni, és nem akarja, hogy nehéz legyen meghozni a döntéseidet. Ő itt van, és lépésről lépésre vezet.

Beszéljetek róla:

 • Milyen nagy döntést kellett mostanában meghoznod? Hogyan kerested Isten akaratát?
 • Miért akarja Isten, hogy a Bibliát használd a döntéseid meghozásához?
 • Mi tart vissza attól, hogy megbízz Istenben, hogy Ő vezetni fog minden döntésedben, amit meg kell hoznod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.19.)

Szólj hozzá!
Címkék: döntés félelem

Életedet a gondolataid formálják

2015. június 25. 03:00 - mintyovanviki

„Vigyázz, hogyan gondolkodsz! Az életedet a gondolataid formálják!” (Péld 4:23, TEV fordítás)

submaster_business_promotion1_feature_image.jpg

Istent sokkal jobban érdekli az, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódodat, mint hogy a körülményeid.

Azt várjuk Istentől, hogy elvegye a problémáinkat, fájdalmainkat, szomorúságunkat, szenvedéseinket és betegségeinket. De Isten elsősorban rajtunk akar dolgozni, mert az átformálódás nem fog megtörténni mindaddig, amíg a gondolkodásmódunk meg nem újul, amíg a gondolataink el nem kezdenek megváltozni.

Miért ennyire fontos, hogy megtanuljuk irányítani a gondolkodásunkat? Engedd meg, hogy három okot is adjak rá.

Irányítsd a gondolataidat, mert a gondolataid irányítják az életedet. A Péld 4:23 azt írja: „Vigyázz, hogyan gondolkodsz! Az életedet a gondolataid formálják!” (TEV fordítás). Gondolataidnak hatalmas képessége van arra, hogy átformálják az életedet jó vagy rossz irányba. Például, lehet, hogy elfogadtál gyermekkorodban olyan gondolatokat, amelyeket rólad mondtak: „Semmirekellő vagy! Nem számítasz!”. Ha elfogadtad ezt a gondolatot, még ha rossz gondolat is, alakította az életedet.

Irányítsd a gondolataidat, mert az elme a bűn csatatere. Minden kísértés az elmédben történik. Pál a Római levél 7:22-23-ban ezt mondja: „Szeretem Isten akaratát követni az új természetemmel, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével. Az elmémben Isten engedelmes szolgája akarok lenni, mégis a bűn rabságában találom magam.” (TLB fordítás).

Az egyik ok, amiért mentálisan elfáradsz, hogy a nap 24 órájába csata van az elmédben. Ez elgyengít, mert ez egy kemény csata, és azért kemény csata, mert az elméd a legnagyobb vagyonod. A Sátán igényt tart a legnagyobb vagyonodra!

Irányítsd a gondolataidat, mert ez a kulcs a békéhez és a boldogsághoz. Az irányítatlan elme feszültséghez vezet, az irányított elme viszont nyugalomhoz vezet. Az irányítatlan elme konfliktusokhoz vezet, míg az irányított elme a magabiztossághoz. Az irányítatlan elme stresszessé tesz. Amikor nem próbálod meg irányítani és kézben tartani a gondolataidat, hatalmas mennyiségű stressz kerül az életedbe. De az irányított elme kitartáshoz, biztonsághoz és békességhez vezet.

„Ha a bűnös természet vezeti az elméteket, az halálhoz vezet, de ha a Lélek irányítja a gondolataitokat, élet és békesség lesz.” (Róma 8:6, NLT fordítás, második kiadás).

Beszéljetek róla:

 • Milyen Istennek tetsző gondolatokkal töltöd meg az elmédet? Milyen Istennek nem tetsző gondolatokkal töltöd meg az elmédet?
 • Hogyan tudod a gyakorlatban irányítani a gondolataidat?
 • Milyen szerepet játszik az Ige a gondolataid irányításában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.18.)

Szólj hozzá!

Hogyan lehet tartós változás az életedben?

2015. június 24. 03:00 - magyarosijulia

„Ne igazodjatok többé e világ mintájához, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” (Róma 12:2a, NIV fordítás)

Hogyha azt szeretnéd, hogy tartós változás legyen az életedben, újra kell fókuszálnod az elmédet.

Teljesen meg kell változtatnod a gondolataid sémáit, hogy ne arra összpontosíts, amit nem akarsz, hanem arra, amire fókuszálni szeretnél. Mert bármi is az, amire összpontosítasz, arra felé tartasz.

A mai Igevers megmutatja a tervrajzot, ami szerint megváltoztathatjuk a gondolataink sémáját:

 • „Ne igazodjatok…” Milyen gyakran hagyjuk, hogy más emberek formálják az életünket? Isten nem akarja, hogy olyan légy, mint valaki más; Ő azt akarja, hogy az az ember légy, akivé Ő teremtett, hogy legyél. Szóval ne másolj, ne igazodj, ne próbálj olyan lenni, mint más.
 • „… többé…” Nagyon sok dolgot elkezdesz mások lemásolásával, de később szokásaiddá válnak.
 • „… e világ mintájához...” A minta mindazt jelenti, amit az életben megtanultál. Ha meg akarsz változni, meg kell változtasd az életed mintáját és sablonjait, amit eddig tanultál. Helyettesítened kell a régi, egészségtelen mintát az újjal, Krisztus életéhez hasonlatosan.
 • „…változzatok meg értelmetek megújulásával.” A változás ugyanaz a szó, amit a metamorfózisra is használunk, vagyis arra a folyamatra, amelyben a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy, Isten egy teljesen új emberré akar változtatni az értelmed megújulásával.

Hogyan történik ez? A Bibliában, az Efézus 4:22-24-ben azt olvassuk, hogy „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”

Ez azt jelenti, hogy lesz, amit el kell hagynod, és lesz, amit fel kell venned – és az elhagyás a felvevés előtt kell megtörténjen! Ugyanúgy, mint amikor ruhákat próbálunk egy üzletben: mielőtt felvehetnéd az újat, le kell vetned a régit!

El kell engedd a régi hozzáállásodat, magatartásodat, a régi gondolkodási mintákat, a régi képzeteket, amelyek szerint éltél, hogy fel tudd venni az új öltözetet, amit Isten készített neked.

Beszéljetek róla:

 • Mit jelent gyakorlatilag megújítani a gondolataidat?
 • Hogyan jellemeznéd azt az életmintát, ami alapján korábban éltél?
 • Mik azok a „régi cuccok”, amiket le kell vetned, hogy Isten meg tudja újítani az elmédet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.17.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása