Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehet tartós változás az életedben?

2015. június 24. 03:00 - magyarosijulia

„Ne igazodjatok többé e világ mintájához, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” (Róma 12:2a, NIV fordítás)

Hogyha azt szeretnéd, hogy tartós változás legyen az életedben, újra kell fókuszálnod az elmédet.

Teljesen meg kell változtatnod a gondolataid sémáit, hogy ne arra összpontosíts, amit nem akarsz, hanem arra, amire fókuszálni szeretnél. Mert bármi is az, amire összpontosítasz, arra felé tartasz.

A mai Igevers megmutatja a tervrajzot, ami szerint megváltoztathatjuk a gondolataink sémáját:

  • „Ne igazodjatok…” Milyen gyakran hagyjuk, hogy más emberek formálják az életünket? Isten nem akarja, hogy olyan légy, mint valaki más; Ő azt akarja, hogy az az ember légy, akivé Ő teremtett, hogy legyél. Szóval ne másolj, ne igazodj, ne próbálj olyan lenni, mint más.
  • „… többé…” Nagyon sok dolgot elkezdesz mások lemásolásával, de később szokásaiddá válnak.
  • „… e világ mintájához...” A minta mindazt jelenti, amit az életben megtanultál. Ha meg akarsz változni, meg kell változtasd az életed mintáját és sablonjait, amit eddig tanultál. Helyettesítened kell a régi, egészségtelen mintát az újjal, Krisztus életéhez hasonlatosan.
  • „…változzatok meg értelmetek megújulásával.” A változás ugyanaz a szó, amit a metamorfózisra is használunk, vagyis arra a folyamatra, amelyben a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy, Isten egy teljesen új emberré akar változtatni az értelmed megújulásával.

Hogyan történik ez? A Bibliában, az Efézus 4:22-24-ben azt olvassuk, hogy „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”

Ez azt jelenti, hogy lesz, amit el kell hagynod, és lesz, amit fel kell venned – és az elhagyás a felvevés előtt kell megtörténjen! Ugyanúgy, mint amikor ruhákat próbálunk egy üzletben: mielőtt felvehetnéd az újat, le kell vetned a régit!

El kell engedd a régi hozzáállásodat, magatartásodat, a régi gondolkodási mintákat, a régi képzeteket, amelyek szerint éltél, hogy fel tudd venni az új öltözetet, amit Isten készített neked.

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent gyakorlatilag megújítani a gondolataidat?
  • Hogyan jellemeznéd azt az életmintát, ami alapján korábban éltél?
  • Mik azok a „régi cuccok”, amiket le kell vetned, hogy Isten meg tudja újítani az elmédet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása