Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Meg tudod változtatni a gondolkodásodat

2016. július 02. 03:00 - Bolbásné Viola

„Foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy megadja magát és engedelmeskedjen Krisztusnak” (2 Korintus 10:5b, NCV fordítás).

A kísértés titka a következő: ne harcolj vele, csak koncentrálj valami másra. Aminek ellenállsz, az ragaszkodik hozzád.

Tudtad, hogy a Biblia egyszer sem mondja azt, hogy állj ellen a kísértésnek? Azt mondja, hogy állj ellen az ördögnek, az viszont teljesen más ügy. A kísértés feletti győzelem kulcsa nem az, hogy ellenállunk, hanem az, hogy másra gondolunk helyette.

Ami megragadja a figyelmed, az téged ragad meg. A bűnért folyó csata mindig az elmében kezdődik, ezért mondja a Biblia Zsoltárok 119:6-ban: „A Te parancsaidon gondolkodom, ami megőriz attól, hogy bolondságot tegyek” (CEV fordítás). Miért? Azért, mert ha Isten igazságán gondolkodsz, akkor nem gondolsz a kevésbé fontos dolgokra.

Ez az élet minden egyes területére – a jóra és a rosszra is – igaz. Ha Isten szerint való dolgokra összpontosítasz, azokhoz fogsz vonzódni. Ha arra koncentrálsz, amiket a magazinokban és a filmekben látsz, akkor abba az irányba fogsz menni. Amire gondolsz, az ragadja meg a figyelmed. Ami megragadja a figyelmed, az téged ragad meg.

Az a kulcs, hogy megváltoztatod a gondolkodásod.

A kísértés mindig egy előre kiszámítható mintát követ: figyelem, felgerjedés és cselekvés. Megragadja az elmédet, erre az beindul, te pedig aszerint cselekszel.

Tehát ne harcolj a kísértéssel, csak fordítsd a figyelmedet valami másra. „Foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy megadja magát és engedelmeskedjen Krisztusnak” (2 Korintus 10:5b NCV fordítás).

A helyzet az, hogy nem vagyunk túl jók abban, hogy minden gondolatot foglyul ejtsünk és Krisztushoz fordítsunk, mert ez rengeteg gyakorlást igényel. Nem mindig tudod irányítani a körülményeidet, vagy azt, ahogyan érzel. Azt viszont irányíthatod, hogy mire gondolsz. Ez a te döntésed. Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, az megváltoztatja az érzéseidet, az pedig megváltoztatja majd, hogy miként fogsz cselekedni.

Beszéljetek róla:

  • Milyen gondolatokkal töltöd az idődet? Merre kalandozik el az elméd, amikor nem gondolsz semmi konkrét dologra?
  • Milyen helyzetekben tudod, hogy az elméd olyan dolgokra összpontosít, amik bűnbe visznek téged?
  • Hogyan tudod gyakorolni magad abban, hogy az evilági dolgok helyett természetesebb legyen számodra Isten Igéjére és igazságaira gondolni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása