Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Milyen a nyugalom napja

2016. október 11. 03:00 - csmsdvd

"Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!  De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja." (2 Mózes 20:9)

A Bibliában sok útmutatót találunk arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet az Isten által kirendelt életet egészségesen élni.

2 Mózes 20:9-ben úgy olvassuk, hogy "Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!  De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja." A pihenés annyira fontos Isten számára, hogy a Tízparancsolatba is beletette. Azt szeretné, hogy a héten legalább egy pihenőnap legyen. Ezt Sabbathnak nevezik, ami szó szerint azt jelenti, hogy pihenőnap, nyugalomnap. Isten azt szeretné, ha minden hetedik nap pihenőnap lenne. (A nap nem lényeges. Nem egy bizonyos napon kell legyen, hanem minden hetedik napon.) Annyira lényeges ez, hogy még Isten is megpihent a hetedik napon, amikor a Mindenséget teremtette, nem azért, mert elfáradt, hanem azért, hogy ezzel nekünk példát mutasson.

Ezen a Sabbath napon, a nyugalom napján, mit teszel, hogy valóban pihenőnap legyen?

Pihentesd a tested. Isten úgy teremtett bennünket, hogy szükségünk legyen a pihenésre. Amikor az autódban a hűtővíz hőfokmérője pirosban jár, megállsz, mert ha tovább mennél tönkremenne a motor. Isten azt mondja, amennyiben nem pihensz meg a hetedik napon, ha az adrenalint pumpálod egész nap, nap-nap után, a hét minden napján, akkor a motorod egy idő után tönkremegy, felmondja a szolgálatot. Tehát a tartalékaiddal tartalékosan kell bánnod. Szánjál időt a pihenésedre.

Érzelmileg töltekezz. Maradj csendben. Esetleg lehet, hogy a kapcsolataidat kell újraépítened. Lehet erre van szükséged. Biztos van valami kikapcsolódási formád, amiből meríteni, töltekezni tudsz. A golf versenyen biztos nem töltekezel. Csak a többiekre kezdesz el haragudni.

Fókuszáld újra a lelkedet. A nyugalom napja alatt nem veszel ki szabadságot Istentől, hanem dicsőítesz. A dicsőítés mindent új látószögbe helyez. Amennyiben túl elfoglalt vagy Isten számára, akkor semmire másra sincs időd. Ahhoz hogy időd legyen Istenre, be kell ütemezned a nyugalom napját a napirendedbe. A Zsoltárok 127:2-ben úgy olvassuk, hogy "Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget.Isten örömmel pihenteti azokat, akik szeretik őt. Tehát a szándékaid közé vedd fel a nyugalom napját is.

Beszéljetek róla:

  • Mi lehet az, amivel a lelkedet fel tudod tölteni?
  • Melyik az a nap, amelyik legjobban megfelel a Sabbathnak, a nyugalom napjának? Miért?
  • Hogyan tudod a családodat, barátaidat segíteni abban, hogy megértsék, hogy mi a nyugalom napja, és, hogy miért kell megtartani?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.04.)

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabee.m 2016.10.12. 20:48:14

Nos.
Az első kérdés, hogy Mikor adta Isten a Nyugalomnapot, a Sabbath-ot?
A teremtéskor. Hiszed-e hogy a teremtés akkor és úgy zajlott le,ahogyan az Írott Ige közli, vagyis hat valóságos,24 órás egységnyi nap (héberben: jom echad), este és reggel alatt, a hetedik 24 óra pedig az Isten által elrendelt megnyugvás, amelyet az egész emberiség ajándékképpen kapott?
Ha nem, akkor nem hiszel a Szent Írás kijelentett voltában. Tehát mindegy, hogy mit csinálsz, mit hiszel, nem hiszel Istennek.
Ha hittel vallod a teremtést, közelebb jutottál a Sabbath fontosságához.
Második kérdés, hogy kicsoda a teremtő? A mennyben a Föld teremtése előtt az Isten elhatározta ennek a bolygónak a létrehozását. Ki az Isten? Atyaisten-Fiúisten-Szent Lélek (egyeseknek: Szellem) Isten egysége. Külön-külön is személyek, teremtő erővel,mindenhatósággal,szeretet forrásaként, és így tovább. Ha ezt nem hiszed, tagadod az Ige bizonyságát Istenről, tagadod a Fiút, megtagadod az Újszövetség bizonyságtételét Jézus Krisztusról. Tehát mindegy hogy mit csinálsz,halott vagy, mert annak van örök élete, aki hisz a Fiúban. Ha hittel vallod az Isten háromságát,a három isteni Személyt, közelebb jutottál az Ádámot a föld porából megteremtő Istenhez,Akinek Évát is köszönheti.
Harmadik kérdés az, hogy ki teremtette Ádámot? Az Atya? Ő hozzáférhetetlen világosságban lakik az Ige szerint, soha senki sem látta és az újszövetségi Írás (János evangéliuma 1 rész 18.vers) szerint "az egyszülött Isten, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki. Ki ez az "egyszülött Isten"? Az Írás szerint az "egyszülött" (elsőszülött) kifejezést egyedül a Fiúra használatos. Tehát ki teremtette Ádámot és Évát? Kit látott Mózes a Sínai-hegyen, amikor meg akarta látni Istent? Ki volt a Kőszikla, a felhő -és tűzoszlopban velük járó Isten? Kivel beszélt Ábrahám korábban, még Szodoma pusztulása előtt,amikor a pusztában vendégséget szerzett és utána kivel alkudozott Szodoma lakói felől? Egyértelmű,hogy a Fiúval. Ha hittel vallod, hogy az Atya szavára és a Fiú keze munkájára ("a föld porából mint fazekas gyúrta meg Ádám testét") a Szent Lélek ereje által életre keltve lett Ádám az Isten képmására (héberben: celem, azaz 'árnyék,árnykép'), már megértesz valamit Krisztus golgotai áldozatának lényegéből. Mert Az az Isten halt meg ott a kereszten, Aki megformálta az első embert, ezzel pedig lehetőséget adott arra, hogy helyettesítő személyként elszenvedve a bűn büntetését, mi visszajuthassunk abba az állapotba, amilyenben az első Ádám volt a bűneset előtt. vagyis megtisztítson,újra teremtsen.
Mindezek fényében, ha a Fiú a Teremtő, az Ítélő (lásd: Szodoma), és a Törvényadó (Sínai-hegy) és végig az egész Ószövetségben a Fiú jelenti ki az Atyát, valamint az Újszövetség idején testet öltésekor Jézusként (Jehósua= Szabadító) jött, hogy Krisztussá (Felkent, vagyis pap és király, mégpedig Főpap és a mennyei Jeruzsálem és így a Menny Királya) legyen, hogyan állok az Általa adott Sabbath ajándékához? Ő meghatározta, hogy a Teremtés hetedik napja legyen a Nyugalom, az emberek egymás közötti és az ember és Isten közötti egyedül megszentel és megáldott nap. Nem valamelyik nap minden héten, heti rendszerességgel, hanem a Sabbath, amit a világ több mint 170 nyelvén,felismerhető formában megőriztek (Sabbath,Szubbóta,Sabbato, Szombat,stb.). Amely nap az emberiség közös kincse kellene kell hogy legyen. De az ember, folytatva paradicsombeli lázadását Isten akarata ellen, folyamatosan, akaratlanul is, tudatlanul is, de Jézus nevét hangoztatva,teológiai magyarázatokkal megtűzdelve elutasítja az ezen a napon elérhető különleges közösséget a Teremtővel (Alkotóval), a Szeretet forrásával, a Törvényadóval, a Megváltóval, az Üdvözítővel, a Menny Főpapjával, a Közbenjáróval, az Ítélővel és Bíróval, Mihállyal a menyei seregek Vezérével (Mikaél = Aki olyan mint Isten), A Csodálatos Tanácsossal és bölcs Istennel, vagyis : Jézus Krisztussal, aki örökre áldott. Tehát aki tudatosan elutasítja a Sabath-nak, mint egyedül megszentelt napnak az ajándékát, tudva azt, hogy a Szent Írás szerint nincsen más nap, amely méltó istentisztelettel megélhető lenne a mennyei Király teremtői és újjáteremtői hatalma előtt,emlékezve Isten minden tettére- az elutasítja a megváltást is. Neki tényleg mindegy melyik napot ünnepli,mert nem hisz Istennek, hiába beszél Róla.

Erzsike Csúcsné 2016.10.17. 17:40:33

A hetedik nap a nyugalomnap a Biblia szerint, márpedig a 7. nap a szombat és nem más. Ha Isten azt tanácsolja, hogy ekkor pihenjünk meg, akkor érdemes ezt megfogadni, hiszen a mi érdekünkben mondja ezt. Nem azt mondja, hogy mi válasszuk ki tetszésünk szerint a nyugalomnapot, egyértelműen szól a 4. parancsolat.

csabee.m 2016.10.21. 23:11:47

@Erzsike Csúcsné: kedves Erzsike! Először is : Sabbath shalom!-mivel a megszentelt nap első óráiban írok.
tudod, sok ember nem jut el a szombat fontosságának felismerésére. Ami az Igét jellemzi, az az ,hogy a Teremtő, a teremtéskor befejezve tevékenységét, kijelentette, hogy azért adta,mert azon a napon "szüneteltette a munkát" (héber alapján ez is lehet), vagy pedig "megszűnt alkotásától",megnyugodott. Befejezte amit akart,hogy a Föld (eredeti állapota szerint) a lehető legjobb legyen és teremtményei is a lehető legtökéletesebben fejezzék ki Alkotójuk jellemét.
de ez nem egyszerűen "pihenés" napja. Hanem a megnyugvásé. A találkozásé az Alkotóval. A találkozásé egymással,mint ember-teremtményekkel. A találkozásé -más formában mint a hétköznapokon- a nem emberi teremtményekkel. Vagyis a megemlékezés napja: Istenről,a Teremtőről. Születésnap, amely az Isten eredeti szándéka szerinti Föld születésnapja.
A Tíz Ige (Tíz Tanács,Tízparancsolat) azt mondja:"Gondolkozz el a Sabbathról...","Emlékezzél a Sabbathra...", "Gondolj a Sabbathra..."-fordításbeli variációk szerint. Vagyis hasonlóan a Prédikátor könyve 12,1-hez /ahol ez van: "Gondolj Teremtő(i)dre ifjúságod idején..."/, a Teremtőre hívja fel a figyelmet, akinek az életet,a Földet, a gondoskodást, a megélhetést, a szűkebb lakhelyet, a családodat, az anyagi hátteret ...és igen, még a házadba lépő vándort is (aki Isten küldötte) köszönheted. Akinek (és persze családodnak,szolgálóidnak -ha van-,de még állataidnak is bemutathatod Isten szerető gondoskodását és az Őbenne való megnyugvás lehetőségét.
De ahogyan előzően írtam, ez nem parancs alapú kényszer. Ajándék. Sátán ajándéka a hamis megnyugvás, a hamis lelki béke, az önmegnyugtatás. Istené a valódi "shalom". A békesség, amely nem függ körülményektől, élethelyzetektől, külső zaklatástól, belső harcoktól, hanem egyedül Istentől. Ő pedig a Béke. Sőt: a békesség Fejedelme. Az Ádám testét porból formáló, az oldalbordából neki társat,Évát adó Isten, a Fiú, aki a Golgotán Krisztussá lett.
Tehát már a teremtéssel kezdődően,a nyugalomnap ajándékán át az Új Jeruzsálemig az Ige végig Krisztusra mutat, mert "Őbenne,Őáltala és Őreá nézve" teremtetett minden.Ő pedig az Atya képmása,a Szent Lélek jelenléte ajándékának a forrása.
Ahogyan korábban is írtam: Minden csakis Krisztuson át nyer értelmet. A Sabbath is,amit ugyan megtarthatok,de a fontos, hogy kire nézve, és kiben elrejtőzve tartok meg.
Egyébként csak törvényeskedés.

csabee.m 2017.01.02. 16:49:36

@Erzsike Csúcsné: Egy valamit még kedves Erzsike:
A Tízparancsolat (helyesebben: a TÍZ Ige) nem kazuisztikus törvénycsomag. Sokkal inkább úgy hangzik a kezdete: "HA Én vagyok JHWH a te Istened, akkor...nem lesznek idegen isteneid,...nem csinálsz faragott képet,nem imádod és nem hajolsz meg előttük..gondolsz a szombatra,hogy szenteld meg azt... és így tovább.
Ergo: Még ha a Mindenható mondja is ki, szabad választást ad abban,hogy megfogadom-e ajánlását,törvényeit. Amennyiben a Vele való kapcsolatom olyan szintű,örömömre teszem,mert ajándékai sokaságát találom benne. Amennyiben pedig nem teszem, megtehetem. Viszont fogcsikorgatva,farizeusi módon tartva azokat,sem örömöm,sem békességem nem lesz benne,sőt inkább átokká lesz számomra, hiszen tehernek fogom érezni.
Tehát ez is a szabad akarat alapján történő választás szerint történik,mert Ő tiszteletben tartja azt is, ha mi nem tartjuk tiszteletben Őt és jelleme egyik kinyilatkoztatását: Tíz Tanácsát (mert így is fordítható)!

Erzsike Csúcsné 2017.01.02. 17:58:45

@csabee.m: Kedves csabee.m! Köszönöm a levelet, én is pontosan így gondolom. A mi érdekünkben, "használati utasításként" adta az ajánlásait az Úr, ha szoros a kapcsolatunk Vele, akkor örömmel, szívesen fogadjuk meg tanácsait, törvényeit.
süti beállítások módosítása