Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mielőtt bosszút állnál, gondold végig, hogy mibe kerülhet!

2016. október 31. 03:00 - FodorImi

„Az értelmesek uralkodnak a haragjukon, de a hirtelen természet óriási bolondságot mutat.” (Péld 14:29, NLT fordítás)

how-to-control-your-anger.jpg

Ha kiszámolod a harag árát, akkor kisebb valószínűséggel fogsz haragra lobbanni, amikor valaki megbánt vagy felbosszant.

A Biblia nagyon világosan beszél a kontrollálatlan haragról.

  • „A haragos ember csak gondot okoz, a hirtelen természetű sokféle bűntettet követ el.” (Péld 29:22, NCV fordítás)
  • „A forró természet vitát szít.” (Péld 15:18a, TEV fordítás)
  • „A hirtelen természet óriási bolondságot mutat.” (Péld 14:29b, NLT fordítás)


Amikor dühös leszel, annak ára van. Bajba fogsz jutni. Vétkezni fogsz. Vitát, veszekedést okozol majd. Hibát követsz el.

Amikor háttérbe szorul a higgadtságod, mindig veszítesz; lehet, hogy tiszteletet, a családod szeretetét, az egészségedet vagy a munkahelyedet.

Lehet, hogy a haragot az emberek motiválására használod, hogy jobban tegyék a dolgukat. Ne tedd ezt! Lehet, hogy rövid távon eredményes, de hosszú távon még nagyobb haragot szül; elidegenedés, közöny lesz az eredménye.

Mennyi kisgyerek idegenedik el az apukájától és az anyukájától a kontrollálatlan haragja miatt. Mennyi ember idegenedik el a barátjától, barátnőjétől, férjétől, feleségétől, mert nem tud uralkodni magán. A harag minden másnál gyorsabban rombolja a kapcsolatot.

Tehát, amikor valaki elkezd felidegesíteni, kérdezd meg magadtól a hirtelen reakció előtt, „Valóban vissza akarok ütni? Valóban akarom a szükségtelen vitatkozást? Tényleg valami bolondságot akarok tenni, el akarom veszíteni a fejemet?"

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. versében úgy olvassuk, "Az értelmesek uralkodnak a haragjukon, de a hirtelen természet óriási bolondságot mutat.”

Amikor valaki megbánt, a megtorlás helyett kérd Istent, hogy segítsen uralkodni a haragod felett. Ő bizonyosan veled lesz, megsegít, hogy elengedd a haragodat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módszert használsz, hogy megőrizd a nyugalmadat, amikor valaki dühös lesz rád, vagy megbánt?
  • Milyen kárt okozhat a harag a kapcsolatodban?
  • A harag és megfélemlítés helyett milyen jobb módszer van az emberek vezetésére?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.24.)

Szólj hozzá!
Címkék: reakció harag

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása