Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit gondolsz, miért olyan nehéz a halálról beszélni?

2016. július 31. 03:00 - FodorImi

„Senki sem élhet örökké; mindannyian meg fogunk halni. Senki sem menekülhet meg a sír hatalmától.”  (Zsolt. 89:48, NLT fordítás)

Mielőtt segíteni tudnál bárkinek, aki a halállal néz szembe, előbb neked magadnak kell a halállal kapcsolatos félelmeiddel foglalkoznod.

A halál felfedi a rejtett félelmeket. Amikor úgy érezzük, hogy le vagyunk leplezve, általában rejtőzködünk. Azóta rejtőzködünk a félelmeinktől, amióta Ádám és Éva elrejtőzött Isten elől a mezítelenségük miatt.

Mitől félsz, amikor valaki haldoklik?

Talán attól, hogy valami rossz dolgot fogsz mondani. Félsz, hogy miattad a dolgok rosszabbra fognak fordulni, vagy hogy el fogsz rontani valamit. Ezért nem teszel semmit.

Megszámolni sem tudom, hány ember mellett voltam ott életük utolsó perceiben. Nagyon sok embert láttam meghalni. Hadd nyugtassalak meg, hogy szinte majdnem lehetetlen bármit is elrontani. Ők már tudják, hogy meg fognak halni. Te már azzal is segítesz, ha ott vagy.

Amikor valaki meghal, az általában nem úgy történik, ahogy a romantikus filmekben szokott. Nem ülnek fel az ágyban, és nem mondják, hogy „Szeretlek!” mielőtt meghalnak. Egyáltalán nem így történik. Nagyon ritkák a nagy szavak és nagy gesztusok.

A halál valójában egészen hétköznapi dolog. Nincs vele kapcsolatban semmi kísérteties, semmi furcsa. És nem is természetellenes. Az ember egyszerűen csak nem lélegzik többé. Egyik pillanatban még itt van, a másikban már nincs.

A Biblia azt mondja: „Senki sem élhet örökké; mindannyian meg fogunk halni. Senki sem menekülhet meg a sír hatalmától.” (Zsolt. 89:48, NLT ford.) A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz azzal szemben, aki haldoklik, hogy a félelmeid miatt nem vagy ott vele. Ha majd szembenézel a halállal kapcsolatos félelmeiddel, akkor képes leszel a barátaidnak is segíteni szembenézni a saját félelmeikkel, amikor eljön az idő.

Beszéljetek róla

  • Milyen félelmeid vannak a halállal kapcsolatban? Mit gondolsz, honnan erednek ezek?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz a halálról beszélni?
  • Jézus Krisztus halála és feltámadása mit mond nekünk a halálról?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.24.)

Szólj hozzá!
Címkék: segítség halál

Ne csak megszabadulj a dolgaidtól - add el őket!

2016. július 30. 03:00 - Á. Bözse

 "Szabaduljatok meg minden bálványtól." (Ezékiel 20:7, TLB fordítás)

Ha adósságspirálba kerültél, meg kell, hogy szabadulj néhány dolgodtól. Sőt, kiárusítást kell tartanod még ezen a héten, ha még fizetsz is a raktározásukért. Amikor annyi mindened van, hogy be sem fér a házadba, az problémát jelent. Azért fizetsz bérleti díjat, hogy megőrizz dolgokat? Inkább add el őket!

kacatok.jpg

Ha adósságod van, nem tudsz megtakarítani, nem tudsz tizedet adni és nem tudod fizetni az adókat és hitelből élsz, akkor végig kell nézned a dolgaidat és meg kell kérdezned, mitől tudnál megszabadulni.

Talán azt mondod: "De Rick, ezeket már egyszer kifizettem! Miért adjam el őket?" Az egyik ok, amiért el kéne adnod az, hogy így nem kell fenntartani azokat. Soha nem aggódtam életem során a hajókon megtelepedő élősködő kagylók miatt. Miért? Mert nincs hajóm. Ha szeretnék egy hajót, akkor kibérelek vagy kölcsönkérek egyet. Nem kell, hogy valami a tiéd legyen ahhoz, hogy élvezhesd az előnyeit.

Ha megnézed, amid van, és úgy döntesz, hogy egyiktől-másiktól soha nem lennél képes megválni, vagy ha valamelyikre Isten már azt mondta, hogy add oda, de te nem tudtad megtenni, akkor tudd meg, hogy nem te birtoklod azt a dolgot, hanem az birtokol téged! A saját tulajdonod megszállottja vagy.

Erre egy szó is van: bálvány. Bálvány lehet Istenen kívül bármi, ami nélkül nem tudsz élni. A Biblia azt mondja: "Szabaduljatok meg minden bálványtól." (Ezékiel 20,7, TLB fordítás)

De ne csak úgy egyszerűen szabadulj meg tőle, hanem inkább add el! Ez az egyik leggyakorlatiasabb lépés, amit megtehetsz, hogy kijuss az adósságból és megváltoztasd a pénzügyeidről való gondolkodásmódodat -  és így tisztelheted Istent azzal is, ahogyan elköltöd a pénzt, és azzal is, hogy megtakarítasz.

Beszéljetek róla

  • Melyik tulajdonodban lévő dolgot értékeled többre, mint a kapcsolataidat?
  • Milyen gyakorlati lépéseket tehetsz ezen a héten, hogy kitakarítsd a felesleges tárgyakat az életedből?
  • Hogyan tud egy kiárusítás segíteni abban, hogy megváltozzon a pénzügyeidről való gondolkodásod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.23.)

Szólj hozzá!

Készíts költségvetést, hogy tudd, hogy állsz anyagilag

2016. július 29. 03:00 - kennedymárti

 “Minden vállalkozás egy jól átgondolt  tervre épül, józan ésszel való irányítással erősödik meg, és nagy profitot hoz a tényekhez igazodó döntések által.” (Példabeszédek 24:3, TLB fordítás)

A pénzügyi biztonsághoz vezető egyik legfontosabb lépés az, ha számba veszed, mid van, mik a tartozásaid és mennyit keresel. Vagyis nyilvántartást vezetsz ezekről. Ilyen elv alapján működik a számvitel is.

A Biblia azt mondja, „Bölcsességgel épül a ház, és megértéssel van megvetve az alapja” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Okosan és bölcsen akkor bánsz a pénzeddel, ha tudod, hogy hol és mennyi van, mire megy el, és honnan folyik be.

Azt mondják, a pénz beszél. Pedig nem, a pénz nem beszél! Hanem csak szép lassan elfolyik. Ha jártál már úgy, hogy hónap végén azt kérdezted, „Hova tűnt a pénzem?”, akkor az azt jelenti, hogy nem egy előre elkészített költségvetés keretein belül élsz. Amikor van egy költségvetési terved, te szabod meg, hogy a pénzed mire menjen el, és nem azon tűnődsz, hogy vajon mire ment el. Tehát a költségvetés lényege, hogy előre megtervezed, mire költöd a pénzed.

Miért jó nyilvántartást vezetni és tudni, hogy mid van, mik a tartozásaid és mennyit keresel? Mert ha ezeket figyelmen kívül hagyod, és mellé még hitelt is felveszel, az egyenlő a katasztrófával. Igen, az katasztrófa!

Amikor bemész egy boltba, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem vagy benne biztos, hogy bizonyos dolgokat megengedhetsz-e magadnak vagy sem, akkor máris nagy bajban vagy. Butaság meghozni a döntést még azelőtt, mielőtt tudnád a tényeket. Nem bölcs dolog úgy vásárolni, hogy nem tudod, ki tudod-e fizetni. Tehát az egyetlen módja annak, hogy számon tudd tartani a pénzügyeidet az, ha nyilvántartást vezetsz és költségvetést készítesz.

A Példabeszédek 24:3-nak egy másik fordítása így szól: „Minden vállalkozás egy jól átgondolt  tervre épül, józan ésszel való irányítással erősödik meg, és nagy profitot hoz a tényekhez igazodó döntések által.” (TLB).

Készíts listát, légy tisztában a tényekkel az anyagi helyzeteddel kapcsolatban, és élj annak megfelelően.

Beszéljetek róla:

  • Mi tart vissza attól, hogy őszintén szembenézz a pénzügyi helyzeteddel? Mit kell tenned ennek érdekében?
  • Melyek azok a területek az életedben, ahol a legnehezebb megzaboláznod a kiadásaidat?
  • Mit gondolsz, Isten milyen fontossági sorrendet szeretne látni a kiadásaid terén?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.22.)

Szólj hozzá!

Legyen Isten az első a pénzügyeidben, és adj tizedet

2016. július 28. 03:00 - Bolbásné Viola

„Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek” (Máté 6:33, NIV fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten megáldja az életed bármely területét, akkor azon a területen Őt kell az első helyre tenned. Szeretnéd, ha Isten megáldaná a vállalkozásodat? Akkor tedd Őt az első helyre a vállalkozásodban. Szeretnéd, ha megáldaná a házasságodat? Akkor legyen Ő az első a házasságodban. Szeretnéd, ha megáldaná az idődet? Akkor tedd Őt az első helyre az időbeosztásodban. És szeretnéd, ha Isten megáldaná a pénzügyeidet? Akkor tedd Őt az első helyre a pénzügyeidben.

tized_1.jpg

Ahol Istent teszed az első helyre, Ő azt megáldja. A Máté 6:33 ezt mondja: „Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek” (NIV fordítás). El kell döntened, hogy tizedet adsz és takarékoskodsz, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy emiatt kevesebb pénzből élsz.

Bármennyi pénzből tudsz élni, ha muszáj. Ez egy döntés! Senki nem kényszerít, hogy ilyen vagy olyan autót vezess, hogy ilyen vagy olyan házad legyen,vagy hogy bizonyos dolgokra költs. Isten azt akarja, hogy adakozz és takarékoskodj. Ha 10 százalékot adakozol és 10 százalékot megtakarítasz, akkor a bevételed 80 százalékából fogsz élni.

Tegyük fel, hogy a családod éves bevétele 3 millió forint (vagy annak megfelelő összeg), és te ezt a döntést 40 éves korodban hozod meg. A következő 20 évben - mire 60 éves leszel – már 6 millió forintot adakoztál Istennek a világban végzett céljaira és munkájára, és ezen kívül több mint 6 millió forint megtakarításod lesz.

Az adakozás és a takarékoskodás lehet, hogy nagy változásokat hoz a családodban, és lehet, hogy emiatt áldozatokat kell hoznod és feladnod néhány dolgot. Viszont működik! És többszörösen megtérül.

Isten mindig meg fogja áldani azokat a területeket, ahol Őt teszed az első helyre.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, mi köze van a takarékoskodásnak ahhoz, hogy Istent teszed az első helyre?
  • Mely dolgokhoz ragaszkodsz leginkább? Hogyan versenyezhetnek ezek a dolgok Istennel az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.21.)

Szólj hozzá!

Hogyan erősítheted a barátaid hitét?

2016. július 27. 03:00 - Anika Enikő

„De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén." (Zsolt 27,13)

Bármilyen nagyobb krízis az életedben megpróbálja a hitedet, de a hited és a bizodalmad Krisztusban az, ami keresztülsegít azon. Dávid a veszteségében, a gyerekének az elvesztésében írja a Zsoltárok 27,13-ban: „De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén.” Feladta volna, ha nem hitt volna az Isten jóságában.

Ezekben a helyzetekben is, amikor az élet kegyetlen és minden kilátástalannak tűnik, hidd, hogy Isten jó és hogy Ő jóságos Isten. Amikor rosszul mennek a dolgok, hidd, hogy az Isten jósága átsegít és talpra állít. Hidd el, hogy az Isten terve nagyobb annál a nehézségnél, problémánál, amin keresztül mész épp. Megoszthatod a barátaiddal az Isten jóságába vetett hitedről, amikor ők is nehézségeken mennek keresztül. A barátok erősítik barátaik hitét.

Hogyan lesz ilyen hited?

A Biblia azt mondja, hogy csupán egy hely létezik, ahol erősödhet vagy ahol erősítheted a hitedet; és a hit az Isten Igéjéből származik.

Ha jól ismered a Bibliát, akkor erős lesz a hited; ha viszont kevésbé ismered, akkor csekély lesz. Ha egyáltalán nem ismered a Bibliát, akkor egyáltalán nem lesz hited.

Tudtad, hogy a Bibliában hétezer rád szabott ígéretét találod Istennek? De ha nem ismered ezeket, akkor nem vonatkoznak rád és nem kérheted, hogy megvalósuljanak. Ha növekedni szeretnél a hitedben, hogy szembe tudj nézni az élet kemény akadályaival, akkor tanulmányozd a Bibliát, elmélkedj róla, és tanulj meg igéket.

Beszéljetek róla:

  • Mit tehetsz annak érdekében, hogy jobban ismerd Isten igéjét?
  • Keress a Bibliából egy olyan ígéretét Istennek, amit alkalmazni tudsz az életed viharaiban. Keress egy olyan ígéretet is, ami segíthet a barátaidnak.
  • Hogyan mutatta meg Isten az ő jóságát az életedben az elmúlt évben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.20)

komment
süti beállítások módosítása