Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan oldja a feszültséget a szelídség és az alázat?

2016. október 23. 03:00 - Szíj Melinda

„Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Máté 11:29b  NIV fordítás).

cross-106416_1280.jpg

A harmadik dolog, amit a Biblia stressz kezelésről szóló igeversében Jézus említ: „Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Máté 11:29b  NIV-fordítás). 

Mit tanulhatsz meg Jézus Krisztustól, ami hárítja a feszültséget az életedben? Szelídséget és alázatot. Te így reagálsz: „Álljunk csak meg egy pillanatra! Ez nem éppen az, amit meg szeretnék tanulni. Miért nem inkább azt mondta Jézus, hogy „Megtanítalak benneteket a szívósságra és ellenállásra”, vagy hogy „Megtanítom nektek, hogyan legyetek magabiztosak és bátrak”?” Jézus azt akarja, hogy szelídséget és alázatot tanulj, hogy így lehessen segítségedre a stressz kezelésében. Azt kérdezed,"miért?". 

Valószínűleg nem vagy tudatában, de a stressz két legfőbb okozója az életedben az önteltség és az agresszió. 

Agressziónak nyitsz utat, ha elhamarkodottan cselekszel; amikor nem vársz, nem mérlegelsz, nem halogatsz, és nem gondolod végig. Nem bízol Isten útmutatásában és irányításában, csak fejest ugrasz valamibe. A következmény az lesz, hogy túlvállalod magad, és telezsúfolod az életed csupa olyan dologgal, aminek nem lenne ott helye. 

Az önteltség téveszméjében „tudod, mi a legjobb neked”, így életed minden területét az ellenőrzésed alá vonod. Azt hiszed, hogy jobban tudod kezelni a dolgokat, mint Isten. Nem gondolod, hogy valószínűleg a szemléleted lehet a legnagyobb feszültségforrás az életedben?

Az igazság az, hogy amikor megpróbálsz mindent te csinálni, mindent uralni, mindenhol ott lenni és mindent megtapasztalni, az maga az agresszió és önteltség. Mi lehet hát az ellenszer? A szelídség és alázat. A két dolog, amiről azt gondoljuk, hogy szükségtelen az életben, az épp az a két dolog, ami gátat vet a stressznek az életünkben. 

Már minden egyebet megkíséreltél, hogy oldjad a feszültségedet. Miért nem próbálsz meg bízni Istenben? Jöjj Jézushoz! Ő szelíd és alázatos szívű, nála megpihenhetsz. 

Beszéljünk róla:

  • Hogyan gyakorolhatod ma a szelídséget az emberek iránt és mindennapi elkötelezettségeid során?
  • Mit jelent megalázkodni Isten előtt?

 

*(Daily Hope by Rick Warren - 2016.10.16.)

Szólj hozzá!

Szabadulj meg úgy a stressztől, hogy feladod az irányítást

2016. október 22. 03:00 - torokaron

 

„Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:29-30, NIV fordítás)

 A túlterheltséged oka az, hogy túl sok mindent próbálsz irányítás alatt tartani. Azt gondolod, hogy minden tőled függ. „Ha ez megtörténik, akkor az miattam lesz. Mindent kézben kell tartanom. Mindent meg kell csinálnom.”

Barátom, te nem az univerzum vezérigazgatója vagy. Minél inkább kézben akarsz tartani mindent, annál inkább stresszes lesz az életed.

Jézusnak egy másfajta terve van számodra: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:29-30, NIV fordítás)

Erre lehet, hogy azt mondod: „Várjunk csak egy kicsit! Valami mást is magunkra kell vállalnunk? Ez úgy hangzik, mint egy újabb teher, amire nekem már nincsen szükségem. Már így is túl sok mindent cipelek!”

Ha nem vidéken nőttél fel, akkor lehet, hogy soha nem láttál még igát. Az iga nem más, mint egy egyszerű fadarab, ami arra szolgál, hogy két haszonállatot egymás mellé állítson, hogy a teher meg legyen osztva. Az iga nem ugyanaz, mint a hám. A hámot egyetlen marhára, vagy lóra teszed, s annak az egyetlen állatnak kell akkor az egész terhet cipelnie. Az igával két, vagy több állatot állítasz össze, így a teher legalább megfeleződik. Könnyebb lesz összességében. A cél itt az, hogy az állatnak könnyebb legyen a dolga, nem pedig nehezebb.

Amikor Jézus azt mondja, hogy feladja rád az Ő igáját, akkor tulajdonképpen Ő azt érti ez alatt, hogy „Sosem szerettem volna, hogy az összes problémáddal egyedül küszködj. Engedd, hogy segítsek! Legyünk ketten egy csapat, legyél a partnerem és én segíteni fogok neked cipelni a terheket.”

Ha most éppen stresszes időszakban vagy, az azt jelenti, hogy nem vagy egy igában Jézus Krisztussal. A stressz az egy figyelmeztetés, ami azt jelzi, hogy túl sok mindent akarsz irányítani és túl sok mindent akarsz egyedül cipelni.

Lehet, hogy Jézus Krisztus követője vagy, de ha ebben a pillanatban is éppen túlterhelt vagy, az azt jelenti, hogy nem kapcsolódsz Krisztushoz. Nem vagy egy igában vele.

Minden egyes alkalommal, amikor eltávolodsz Jézustól, a stressz fel fog törni az életedben. De minden egyes alkalommal, amikor újra kapcsolódsz hozzá, amikor egy igába kerülsz vele és Ő segít neked cipelni a terhed, akkor a stressz eltűnik.

Azt gondoljuk, hogy a stressz ellenszere a menekülés. A baj ezzel azonban az, hogy a stresszt magaddal viszed, mivel ez az elmédben van. Ugyanolyan stresszes tudsz lenni egy fehér homokos tengerparton, mint a problémáid közepette az otthonodban.

Isten azt mondja, hogy a válasz minderre az, hogy add fel az irányítást. Minden egyes alkalommal, amikor feladod az irányítást, Isten békességet ad helyette.    

 

Beszéljetek róla:

  • Az életed mely területeit próbáltad meg irányítani, ami végül stresszt okozott neked?
  • Mit jelent az a gyakorlatban, hogy átadod az irányítást Krisztusnak?
  • Hogyan tudsz újra kapcsolódni Jézushoz ezen a héten úgy, hogy megosztod a terheidet vele?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.15.)

 

Szólj hozzá!

Csak Isten képes megszabadítani lelked a stressztől

2016. október 21. 03:00 - Lilla:)

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28.)

Amikor stresszes állapotban vagy, többnyire hogy próbálsz kiszabadulni belőle? Hogyan tudod mentesíteni magad a stressztől, amikor kimerült vagy és túlhajszolt? Talán moziba mész vagy elmész vacsorázni, hogy ne kelljen főznöd. Az is lehet, hogy van egy hobbid vagy sportolsz valamit, ami segít a feszültség levezetésben.

Semmi gond nincs ezekkel a dolgokkal, de egyik sem fogja számodra elhozni azt a szabadulást, amire igazán szükséged van. A világ összes sziesztázása sem fogja megszabadítani a lelked a stressztől. A testedet megnyugtatja, de a lelkedet nem fogja.

Egyetlen egy dolog tudja megnyugtatni a lelked: Isten. Egyedül ő tudja megadni neked azt a belső békességet, mely megszabadít a stressztől.

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28.)

Ő nem azt mondja: "Gyere gyülekezetbe!" Nem azt mondja, hogy gyere Bibliát tanulmányozni vagy kiscsoportba. Amikor túlhajszolt vagy, egyetlen egy személy van, aki meg tudja nyugtatni a lelked. Ez a valaki Isten. Amire mindennél inkább szükséged van akkor, amikor túlhajszolt vagy, az több idő kettesben Istennel.

Hogyan teheted ezt meg? A Máté evangéliuma 6:6. azt mondja: "Keress egy csendes, félreeső helyet, ahol nem kísért semmi, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak légy ott olyan egyszerűen és őszintén, ahogy csak tudsz. A fókuszt helyezd magadról Istenre és megérzed majd az ő kegyelmét" (MSG fordítás).

Néhányan sosem csináltak eddig ilyet. Mások nem tették ezt már hetek vagy hónapok óta. Ezért vagy túlhajszolt. Szükséged van arra, hogy időt tölts csendben Istennel. Imádkozz és olvasd a Bibliát.

Miért nem hallgatunk gyakrabban Jézusra? Miért nem fordulunk hozzá? Általában bármi más előbb szóba jön mint az, hogy Istenhez forduljunk. Nagyon sokszor azt gondoljuk, hogy meg tudunk vele birkózni egyedül is, máskor pedig nem vesszük észre, hogy Isten csak arra vár, hogy szóljunk neki. A Bibliában Isten újra és újra elmondja: "Kiáltsatok hozzám! Hívjatok engem! Beszéljetek hozzám! Adjátok át a terheteket nekem!"

Ha üresen futsz neki ennek a napnak, először is hívd segítségül Istent! Ne egy tablettához, egy programhoz vagy egy tervhez fordulj. Gyere Krisztushoz és ő megnyugvást ad neked!

Beszéljetek róla:

  • Milyen különbséget veszel észre azon a napon, amikor reggel csendességet tartasz Istennek?
  • Miért fontos, hogy Istenre helyezd a fókuszt, amikor stresszes vagy?
  • Miért gondolod, hogy Isten arra vár, hogy hívd őt mielőtt megtapasztalod a békességet?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.14.)

Szólj hozzá!

A legjobb alkalom arra, hogy szeress - a MOST

2016. október 20. 03:00 - mintyovanviki

„Amikor csak lehetséges, cselekedj jót azokkal, akik rászorulnak. Soha ne mondd embertársaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most is tudnál segíteni nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 GNT fordítás)

Az elmúlt napokban azokról az igazságokról beszéltünk, amelyek segítenek nekünk abban, hogy emlékeztessük magunkat arra hogyan összpontosítsuk az életünket és erősítsük a kapcsolatainkat. A harmadik igazság ez: a legjobb alkalom arra, hogy szeress – a MOST.

A Példabeszédek 3:27-28 azt mondja: „Amikor csak lehetséges, cselekedj jót azokkal, akik rászorulnak. Soha ne mondd embertársaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most is tudnál segíteni nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 GNT fordítás)

Miért a MOST pillanata a legjobb, hogy kifejezd szeretetedet? Mert nem tudod mennyi lehetőséged lesz ezt megtenni még. A körülmények változnak. Az emberek meghalnak. A gyermekek felnőnek és elhagyják otthonukat. Nem garantált a holnapod. Ha ki akarod fejezni a szeretetedet, akkor jobban teszed, ha MOST teszed.

Charles Colson és George McGovern politikai ellenfelek voltak. Az 1972-es elnökválasztási kampányban egymás ellen dolgoztak. De mindketten megbánták.

Colson azt írta: „Ahogy visszatekintek az életemre, a legjobban azt sajnálom, hogy nem töltöttem több időt a gyermekekkel. Ha a család az elsőrangú az életedben, akkor ezt azt jelenti, hogy egy olyan kultúrával kerülsz szembe, ahol az anyagiasság és a munkamánia az uralkodó. Azt is jelenti, hogy nem fogsz a karrieredben olyan gyorsan előre haladni, mint mások teszik. Azt is jelenti, hogy egy alacsonyabb életminőséget is elfogadsz tudván, hogy jót teszel a gyermekeidnek azzal, hogy érzelmi biztonságot nyújtasz, amire építhetik majd ők is az életüket.”

McGovern egy könyvet írt a lányáról Terry-ről, aki 1994-ben alkoholizmusban halt meg. A tragédia után McGovern megtalálta Terry naplóját és felismerte, hogy nem volt olyan jó apa, mint amilyennek ő képzelte magát. Amíg 18 órákat töltött egy nap a politikai csatározásaival, Terry otthon volt és naplót írt, amelyben leírta, hogy hiányzik neki az édesapja és valószínűleg ő nem hiányzik az édesapjának. Hiszen ha hiányozna neki, akkor törődne vele. McGovern tanácsokat is írt szülőknek: „Mutassátok ki szereteteteket gyermekeitek felé azzal, hogy több időt töltötök velük, főleg a kamasz korban – ne számítson most a karrieretek. ez az az út, amit senki sem bánt még meg."

„Mindent odaadnék, ha még egy délutánt Terry-vel tölthetnék. Ha elmondhatnám neki mennyire szeretem. Ha lehetne még egy boldog pillanatunk, amelyből annak idején olyan kevés jutott nekünk.”

Ne tétovázz! Sosincs későn! A legjobb alkalom arra, hogy szeress – a MOST.

Beszéljetek róla:

  • Kivel kellene elkezdened több időt tölteni?
  • Milyen tevékenységeket kellene kiiktatnod a napirendedből, hogy több időd legyen azokra az emberekre, akiket szeretsz?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.13.)

Szólj hozzá!

Fejezd ki a szereteted az időddel

2016. október 19. 03:00 - magyarosijulia

„Őszinte tettekkel kell kifejeznünk a szeretetet, nem üres szavakkal." (1János 3:18, GW fordítás)

Quality Time in a Relationship - By Tondani Mukhanu

Hogy csökkenteni tudd az életedben levő stresszt és túlterheltséget, a második igazság, amire emlékezned kell az, hogy a szeretet a legjobban az idővel fejezhető ki.

A képlet tehát ez: SZERETET = IDŐ. A Biblia ezt írja az 1János 3:18-ban „Őszinte tettekkel kell kifejeznünk a szeretetet, nem üres szavakkal." (GW fordítás).

A szeretetnek arra a formájára vágyunk leginkább, hogy valaki teljesen nekünk szentelje a figyelmét. Azt szeretnénk, ha belenézne a szemünkbe, ha beszélne hozzánk, ha meghallgatna. Arra vágyunk, hogy valaki személyes közösségben legyen velünk. Ezért az időnk a legnagyobb ajándék, amit más embernek adhatunk. A legértékesebb és a legnagyobb ajándék, mert az időnk az életünk.

Az idő azért nagyon értékes dolog, mert csak bizonyos mennyiség áll belőle a rendelkezésünkre. Isten tervezte el, hogy hány napig élünk, és ennél több időt nem tudunk szerezni. Több pénzt lehet szerezni, de időt nem. Ezért amikor másnak az időnket adjuk, akkor az életünkből adunk neki egy kicsit, hiszen azt az időt már nem kapjuk vissza. Ezért az időnk a legnagyobb ajándék, amit másoknak adhatunk.  

Ma az emberi kapcsolatokból sokszor hiányzik az egymásra szánt idő. Az emberek egy lakásban élnek, de mint a hajók a tengeren, csak elmennek egymás mellett... Lehet, hogy néha egy-két puszival üdvözlik egymást vagy elköszönnek egymástól, de az egész kapcsolat valahogy egyre hűvösebbé és szárazabbá válik az egymásra való odafigyelés hiánya miatt.   

Nagyon sok minden el tudja rabolni az embereket egymástól, például a munka, a különböző teendők, feladatok, hobbik, vagy az, hogy valaki túl sokat vállal a gyülekezeti életben vagy a szolgálatban.

Talán most elgondolkozol, hogyan tudnál több időt szánni azoknak, akiket szeretsz. Például talán kezdhetnéd azzal, hogy kikapcsolod a tévét vagy a számítógépet egy kicsit. Mindig elcsodálkozom azon, hogy emberek nézik a Barátok közt sorozatot, de nem ápolják a saját barátságaikat, vagy nézik a különböző beszélgetős műsorokat, de nem beszélgetnek egymással, sem azokkal, akik a legközelebb állnak hozzájuk.  

Ha szeretnéd újraéleszteni egy haldokló kapcsolatodat, haldokló házasságodat vagy barátságodat, akkor fektess bele többet abba a kapcsolatba önmagadból - vagyis az idődből.  És ha szeretetet adsz másnak az idődön keresztül, akkor áldás tudsz lenni mások számára, és így mélyebbek és tartalmasabbak lesznek az emberi kapcsolataid. 

Beszéljetek róla:

  • Mik azok a – nem feltétlenül rossz – dolgok, amelyek akadályoznak abban, hogy időt szánj a családodban vagy a környezetedben élő emberekre?
  • Ha van egy olyan kapcsolatod, ami haldoklik, min tudnál változtatni, hogy kimutasd a másik személy felé, hogy szeretnél önmagadból többet adni neki, több időt akarsz szánni rá?
  • Rád nézve igaz az, hogy a minőségi idő “az egyik szeretetnyelved?” Értékeled, hogy valaki neked adja az idejét? Ha esetleg ez látszólag nem annyira fontos számodra, mit gondolsz, hogyan élik meg vagy mennyire értékelik a veled töltött minőségi időt azok, akiket szeretsz?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.12.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: szeretet idő
süti beállítások módosítása