Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan találod meg Isten akaratát?

2016. november 27. 03:00 - FodorImi

„Isten… meghívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk, Jézus Krisztussal való csodálatos közösségre.” (1.Korinthus 1:9 – TLB fordítás)

Isten nem játszik veled. Azt akarja, hogy megértsd az életedre vonatkozó akaratát, célját és tervét.

Lehet, azt mondod most, „Igen, akarom, hogy Isten vezessen, de egy kicsit össze vagyok zavarodva, nem tudom, mit kell tennem.” Gyakran az a probléma, hogy rossz dolgot keresünk. Tudnod kell, hogy mit keresel ahhoz, hogy megtaláld.

Mi Isten akarata?

Isten akarata nem egy érzés.

Néhányan valami érzést vagy természetfeletti jelet keresnek. Azt akarják, hogy Isten húzza meg szívük húrját, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük.

Az a baj, hogy az érzések nem megbízhatóak és gyakran tévútra vezetnek. Bizonyos érzéseket okozhat  a fáradtság, a hormonok, sőt egy éppen átélt esemény is. A Jeremiás 17:9 azt mondja, hogy a szívünk becsaphat bennünket. Egyrészt tehát a szíved  is becsaphat, aztán az ördög is felkelthet érzéseket bennünk. Ha az érzéseimre hallgattam volna, soha nem vettem volna feleségül Kay-t. Egy nappal a menyegzőnk előtt az érzéseim ezt mondták: „Fuss! Menekülj!” Ez azonban nem Isten akarata volt, hanem a félelem.

Ne érzéseket keress tehát, amikor Isten életedre vonatkozó tervét akarod megismerni.

Isten akarata nem is egy képlet vagy séma.

Ma azt akarjuk, hogy minden könnyű legyen. Azt akarjuk, hogy egy egyszerű séma alkalmazásával azonnal megváltozzon az életünk. Azt akarjuk, hogy valaki lépésről lépésre vezessen minket.

Van azonban egy probléma ezzel a megközelítéssel: nem lehet hibázni. Ha Isten akarata olyan, mint egy recept, akkor mi történik, ha kihagysz egy összetevőt? Ha kihagyod például sütéskor a sütőport, akkor láthatod, mi a különbség egy születésnapi torta és egy palacsinta között. De mi történik akkor, ha Isten akaratának megismerése mondjuk 52 lépésből áll, és te kihagyod a 37. lépést?

Isten akarata nem egy zárt rendszer, hanem nagyon is dinamikus! Nem arról van szó, hogy csak A vagy B között választhatsz. Sok esetben választhatsz bármit A-tól egészen Z-ig, és bármelyiket választod is, az jó lesz. Te vagy az, aki döntesz. Miért adott volna Isten észt és értelmet neked, ha nem várná el, hogy használd? Megengedi, hogy válassz, aztán ad második esélyt is.

Ha Isten akarata nem érzés és nem valami képlet vagy séma, akkor mi?

Isten akarata a kapcsolat!

Az 1.Korinthus 1:9-ben azt mondja a Biblia, hogy „Isten… meghívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk, Jézus Krisztussal való csodálatos közösségre.”

A Biblia nagyon keveset ír Isten akarata megismerésének a technikájáról. Ugyanakkor több ezer vers szól arról, hogyan lehet kialakítani egy szeretetteljes kapcsolatot Jézus Krisztussal. Miért? Mert Isten akarata maga ez a kapcsolat.

Minél jobban megismered őt, annál világosabb lesz számodra Isten akarata. Ismerd meg Istent, és minden egyéb másodlagossá válik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Mit akar Isten, mit tegyél, ha egy olyan érzésed támad, amiről úgy gondolod, hogy Isten akaratáról mond neked valamit?
 • Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy válasszunk, sőt hibázzunk, amikor az Ő akaratát keressük?
 • Hogyan ismerheted meg még jobban Istent?

 

+(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.20.)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Isten akarata

A pozitív ima erős kapcsolatot teremt

2016. november 26. 03:00 - Á. Bözse

 

„És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében, és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb; és hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára, tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.” (Fil 1:9-11, NIV-fordítás)

Kérlek, most gondolj valakire, aki  idegesít, például valaki olyanra, akivel feszült a viszonyod, vagy aki egyszerűen csak bosszant. Két kérdésem van. Imádkozol ezért az emberért? Vagy csak panaszkodsz, morgolódsz, és a kákán is csomót keresel vele kapcsolatban? Ha többször imádkoznál, sokkal kevesebb okod lenne ezt tenni. Ez a te döntéseden múlik.

Működik a panaszkodás és morgolódás? Nem. Az ima működik? Igen. Akkor miért teszed gyakrabban azt, ami nem működik, mint azt, ami működik?

Pál ezt mondja A filippiekhez írt levél 1. fejezetének 4. versében. „Amikor imádkozom, örömmel mondom el a kérésemet veletek kapcsolatban.” (NLT-fordítás, második kiadás)

Pál nemcsak imádkozott a környezetében levő emberekért, hanem örömmel imádkozott értük!

A pozitív ima sokkal hatékonyabb, mint a pozitív gondolkodás. A pozitív gondolkodás nem fogja megváltoztatni a férjedet vagy a feleségedet, sem a gyermekedet, a barátodat vagy a helyzetedet. A pozitív gondolkodás téged megváltoztathat, de mást nem. A pozitív ima viszont változást tud hozni egy másik ember életében.

Szeretnéd tudni, mi a leggyorsabb módja annak, hogy egy rossz kapcsolat megjavuljon? Kezdj el imádkozni a másikért! Ez meg fog változtatni téged is, és képes megváltoztatni a másik embert is.

Pál még azt is elmondta nekünk, hogyan imádkozzunk másokért. „És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében, és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb, és hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára, tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.” (Fil 1:9-11, NIV-fordítás)

Ezekből a versekből megtudhatjuk, hogyan imádkozzunk a környezetünkben levő emberekért.

1. Imádkozz azért, hogy növekedjenek a szeretetben. És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében.”

2. Imádkozz azért, hogy jó döntést hozzanak, „…és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb...”

3. Imádkozz azért, hogy tisztességesen és becsületesen éljenek, „...hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára...

4. Imádkozz azért, hogy olyanná váljanak, mint Jézus, „...tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.”

Kezdj el így imádkozni magadért és másokért, és látni fogod majd, ahogy Isten változást hoz abban a kapcsolatodban, amit te már reménytelennek gondoltál. Istennél semmi sem lehetetlen!

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Kik azok az emberek az életedben, akikkel feszült vagy rossz a viszonyod, és akikkel kapcsolatban az előbb említett négyféle módon kellene imádkoznod?
 • Hogyan változtat meg téged is a pozitív ima, és nem csak azt, akiért imádkozol?
 • Mi „a megigazulttá válás gyümölcse”, amely Jézus Krisztuson keresztül terem (lásd Gal 5:22-23)?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 19.)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: ima kapcsolatok

Félsz a visszautasítástól? Ne feledkezz meg az örökkévalóságról...

2016. november 25. 03:00 - mirjam07

„Ezt mondja az Úr: Én vagyok az, aki megerősítelek. Miért félsz halandótól, akinek az élete múlandó, mint a fű?" (Ésa 51:12, GNT-fordítás)

Az egyik módja annak, hogy legyőzd az elutasítástól való félelmet, az, ha megfelelő szemszögből nézed a dolgokat. Figyelhetsz mások véleményére, de sose értékeld túl azt.

A mai Ige-versünkben Ézsaiás azt mondja, hogy ideiglenesen tartózkodunk a Földön, miért félnénk hát más emberek véleményétől? A többi ember nem Isten, az ő véleményük úgysem tart örökké.

Ézsaiás azt mondja, ha halandó ember kritizál vagy bírál, ne aggódj amiatt. Isten az, aki számít. Ne feltételezd azt, hogy annak az embernek az ítélete megdönthetetlen, vagy hogy egyenesen Istentől jön. Nem kell automatikusan elfogadni senkinek a kritikáját vagy bírálatát. Ítéld meg aszerint, hogy mennyire számít.

Miért mondom ezt? Mert amikor az emberek jóváhagyása vagy elfogadása válik a legfontosabbá a számodra, akkor kiteszed magadat az elutasítástól való félelemnek.

A Biblia ezt mondja. „Mit is lehetne még hozzátenni ezekhez? Mivel Isten velünk van, ki lehet ellenünk?!" (Róma 8:31, EFO). Ha felismered, hogy Isten veled van, és elfogad, képes leszel ellenállni még egy erőteljes elutasításnak is.

Bizonyos embereknek csak a népszerűség, a hírnév, a taps számít. Mit gondolnak rólam mások? Milyennek látnak engem a többiek?" Sokaknak csak az imázs", a mások által róluk alkotott kép számít.

Ha így élsz, nagyon ki leszel szolgáltatva más emberek véleményének. Ha mások úgy gondolják, hogy vesztes vagy, akkor el is fogod hinni, hogy az vagy, és ha ők azt hiszik, bolond vagy, akkor elhiszed te is! Ugye, nem akarsz így élni?

Isten nem akarja, hogy így élj. Ő ezt mondja neked: Miért figyelsz oda rájuk? Ők csak halandó emberek. Én vagyok az, aki számít. A ő életük olyan múlandó, mint a fű." (Ésa 51:12)

Pál azt mondja, az ő életének célja az, hogy Istennek tetsszen, ne embereknek. „Úgy hangzik ez, mintha emberek tetszését próbálnám elnyerni? Egyáltalán nem! Én Isten tetszését akarom elnyerni! Emberek körében való népszerűségre törekszem? Ha még mindig erre törekednék, nem lennék Krisztus szolgája."  (Gal 1:10)

Pál azt mondja, van választási lehetőségem. Dönthetek, hogy Isten tetszésére vagy az emberek tetszésére akarok élni.

Kinek szeretnél jobban a kedvére tenni? A tömegnek vagy Istennek? Pál azt mondja, hogy nem élhetsz Isten és az emberek tetszésére is egyszerre. El kell döntened, ki előtt akarsz jó benyomást kelteni. De tartsd észben mindig, hogy kinek a tetszése múlandó, mint a fű".

Isten veled van, és azt akarja, hogy győzzél!

 

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi a különbség aközött, hogy hatással van ránk más véleménye, és aközött, hogy befolyásol bennünket más véleménye?
 • Milyen az, amikor mások véleménye befolyásol minket? Gondolod, hogy ez okozhat problémát az életedben? Miért?
 • Hogyan próbál napjaink kultúrája meggyőzni afelől, miszerint nagyon sokat számít az, hogy mit gondolnak rólunk mások?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.18.)

 

Szólj hozzá!

Megtanulni szeretni az irritáló embereket

2016. november 24. 03:00 - kennedymárti

„Amennyiben lehetséges, és rajtad áll, élj békében mindenkivel.” (Róma 12:18, NIV-fordítás)

Az egyik legfontosabb képesség, amit elsajátíthatsz a Krisztussal való járásod során, az az, hogy megtanulod szeretni a nehéz természetű, fárasztó embereket.

Íme, négyféle módszer, amit Jézus példájából látunk, ahogyan bánt a körülötte élő kezelhetetlen emberekkel!

 • Lásd be, nem tudsz mindenki kedvében járni. Még Isten sem tud! Tagadd meg a játszmát (Máté 22:18)!
 • Tanulj meg nemet mondani az irreális elvárásnak. Konfrontálódj velük úgy, hogy „az igazságot mondod szeretettel” (Eféz 4:15/a, NIV-fordítás).
 • Soha ne állj bosszút (Máté 5:38-39)! Ez csupán az ő szintjükre alacsonyít le téged.
 • Imádkozz értük (Máté 5:44)! Mindkettőtöknek segíteni fog. Engedd, hogy Isten beszéljen a szívükre.

Használd ezeket a metódusokat, hogy megtanuld szeretni a körülötted élő idegesítő, kezelhetetlen embereket , így válva egyre inkább Jézushoz hasonlóvá.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez 

 • Hogyan segít az, ha imádkozol a nehéz természetű emberekért?
 • Mit jelent az igazságot mondani szeretetben?
 • Vajon miért érzünk gyakran késztetést arra, hogy még az irritáló embereknek is a kedvében akarjunk járni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 17.)

Save

Save

Szólj hozzá!

Válaszd a megbocsátást, ne a pletykát!

2016. november 23. 03:00 - Anika Enikő

„A szeretet virágzik, amikor a vétség bocsánatot nyer, de a hosszas elidőzés azon még a barátokat is elválasztja.” (Péld 17:9; GNT-fordítás)

Valljuk csak be, amikor az életedben van egy őrjítően idegesítő valaki, aki valami őrült dolgot tesz, akkor majdnem lehetetlen, hogy ne ülj be a kocsiba, vagy ne vedd a kezedbe a telefonodat, mert fel akarsz hívni valakit, és el akarod mondani. „Te! Nem fogod elhinni, hogy mit tett!” Valójában lehet, hogy még be sem fejezi, de már nekilátsz az sms írásának! Így teszünk az őrjítően idegesítő emberekkel. El akarjuk mesélni valakinek a dolgait, és a jóváhagyására várunk. A legnehezebb dolog a világon, hogy hagyjunk fel ezzel, és engedjük el ezt. Lehet, hogy jóleső érzés felhívni valakit, és elújságolni az őrjítően idegesítő illető dolgát, de tulajdonképpen szeretetlen viselkedésre is utal.

A Biblia azt mondja, hogy még az ellenfeleinknek is bocsássunk meg. A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse ezt mondja. A szeretet virágzik, amikor a vétség bocsánatot nyer, de a hosszas elidőzés azon még a barátokat is elválasztja.”

Mi a pletyka? Az információ megosztása arról a valakiről, aki nem része a problémának, illetve a megoldásnak. Lehet, hogy az illetőnek semmi köze nem volt az adott helyzethez, ám általad bevonódik azért, hogy te jobban érezd magadat a bőrödben. A pletyka lényegében a megtorlás egy formája; visszaérsz, illetve visszakerülsz ahhoz az emberhez, anélkül, hogy beszélnél vele; ehelyett róla beszélsz, és a háta mögött

A pletyka hihetetlenül romboló. Rombolóan hat a gyülekezetekre, a családokra és a vállalatokra egyaránt; valamint romboló az életedre nézve is, mert szétszaggat, és a legközelebb álló barátságot is szétdúlja.

A legrosszabb dolog a pletykában az, hogy az őrjítően idegesítő ember nyer, mert nagy hirtelen ez az ember fogja uralni a beszélgetésedet, és kontroll alatt tartja az érzelmedet is. Az egész nap azzal telik, hogy pletykálsz róla, ahelyett, hogy valami olyan nagyszerű dologról beszélnél, ami a saját életedben történik. Ne engedd, hogy ez az őrjítően idegesítő ember nyerjen az által, hogy pletykálsz róla.

A Biblia ezt közli Péter első levele 3. fejezetének 9. versében. Sohase bánjatok rosszul azzal, aki veletek rosszul bánik, és ne mondjatok rosszat annak, aki nektek rosszat mond! Ellenkezőleg! Áldással viszonozzátok a rosszat! Hiszen Isten erre hívott el benneteket, és így kapjátok meg az áldását.”

Pletykálkodás közben elmarad Isten áldása! De úgy is dönthetsz, hogy pozitív beszélgetést folytatsz, és olyan szavakat használsz, amik emelik az áldás áradatát.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Mi a stratégiád arra nézve, hogy elkerüld a pletykálkodást, illetve hogyan tudsz szembeállni azzal?
 • Mit gondolsz, miért olyan nehéz elfordulni a pletykától?
 • Hogyan fordíthatod a pletykát a pozitív megnyilvánulás irányába?

 

*By Rick Warren, 2016. 11. 16.

Szólj hozzá!
Címkék: pletyka
süti beállítások módosítása