Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a megbocsátást, ne a pletykát!

2016. november 23. 03:00 - Anika Enikő

„A szeretet virágzik, amikor a vétség bocsánatot nyer, de a hosszas elidőzés azon még a barátokat is elválasztja.” (Péld 17:9; GNT-fordítás)

Valljuk csak be, amikor az életedben van egy őrjítően idegesítő valaki, aki valami őrült dolgot tesz, akkor majdnem lehetetlen, hogy ne ülj be a kocsiba, vagy ne vedd a kezedbe a telefonodat, mert fel akarsz hívni valakit, és el akarod mondani. „Te! Nem fogod elhinni, hogy mit tett!” Valójában lehet, hogy még be sem fejezi, de már nekilátsz az sms írásának! Így teszünk az őrjítően idegesítő emberekkel. El akarjuk mesélni valakinek a dolgait, és a jóváhagyására várunk. A legnehezebb dolog a világon, hogy hagyjunk fel ezzel, és engedjük el ezt. Lehet, hogy jóleső érzés felhívni valakit, és elújságolni az őrjítően idegesítő illető dolgát, de tulajdonképpen szeretetlen viselkedésre is utal.

A Biblia azt mondja, hogy még az ellenfeleinknek is bocsássunk meg. A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse ezt mondja. A szeretet virágzik, amikor a vétség bocsánatot nyer, de a hosszas elidőzés azon még a barátokat is elválasztja.”

Mi a pletyka? Az információ megosztása arról a valakiről, aki nem része a problémának, illetve a megoldásnak. Lehet, hogy az illetőnek semmi köze nem volt az adott helyzethez, ám általad bevonódik azért, hogy te jobban érezd magadat a bőrödben. A pletyka lényegében a megtorlás egy formája; visszaérsz, illetve visszakerülsz ahhoz az emberhez, anélkül, hogy beszélnél vele; ehelyett róla beszélsz, és a háta mögött

A pletyka hihetetlenül romboló. Rombolóan hat a gyülekezetekre, a családokra és a vállalatokra egyaránt; valamint romboló az életedre nézve is, mert szétszaggat, és a legközelebb álló barátságot is szétdúlja.

A legrosszabb dolog a pletykában az, hogy az őrjítően idegesítő ember nyer, mert nagy hirtelen ez az ember fogja uralni a beszélgetésedet, és kontroll alatt tartja az érzelmedet is. Az egész nap azzal telik, hogy pletykálsz róla, ahelyett, hogy valami olyan nagyszerű dologról beszélnél, ami a saját életedben történik. Ne engedd, hogy ez az őrjítően idegesítő ember nyerjen az által, hogy pletykálsz róla.

A Biblia ezt közli Péter első levele 3. fejezetének 9. versében. Sohase bánjatok rosszul azzal, aki veletek rosszul bánik, és ne mondjatok rosszat annak, aki nektek rosszat mond! Ellenkezőleg! Áldással viszonozzátok a rosszat! Hiszen Isten erre hívott el benneteket, és így kapjátok meg az áldását.”

Pletykálkodás közben elmarad Isten áldása! De úgy is dönthetsz, hogy pozitív beszélgetést folytatsz, és olyan szavakat használsz, amik emelik az áldás áradatát.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a stratégiád arra nézve, hogy elkerüld a pletykálkodást, illetve hogyan tudsz szembeállni azzal?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz elfordulni a pletykától?
  • Hogyan fordíthatod a pletykát a pozitív megnyilvánulás irányába?

 

*By Rick Warren, 2016. 11. 16.

Szólj hozzá!
Címkék: pletyka

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása