Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan válj megbízható emberré?

2023. augusztus 17. 03:00 - Lilla:)

 friend.jpg

"Sokan állítják, hogy hűségesek, azonban nehéz megbízható embert találni."

(Péld 20,6 NCV fordítás)

A bizalom egy érzelmi ragasztó, amely közelebb von téged a barátaidhoz, a családodhoz és a kis csoportodhoz. Bizalom nélkül sosem lesz olyan intim kapcsolatod, amilyet Isten szeretne. A csapatmunka bizalom nélkül lehetetlen.

A Példabeszédek könyvében a 20. rész 6. versében azt olvashatjuk, hogy "Sokan állítják, hogy hűségesek, azonban nehéz megbízható embert találni" (NCV fordítás). Ez évezredekkel ezelőtt íródott, de a mai napig él ez a dilemma: Kiben bízhatsz? Hol találsz megbízható embert? Ami pedig még ennél is fontosabb, hogyan válhatsz te magad megbízható emberré, akire mások támaszkodhatnak?

Elnyerheted az emberek bizalmát, ha következetes vagy.
A Biblia azt mondja Lukács evangéliumában a 16. rész 10. versében, hogy "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az." Manapság mindenki egyértelmű és látványos módon akarja Istent szolgálni. Isten viszont azt mondja, hogy építsük a bizalmat azáltal, hogy hittel élünk a kis dolgokban. Akkor is, amikor senki sem lát minket, Isten akkor is figyel. Ő látja, hogy mit művelsz, és azt mondja, hogy ha a kis dolgokban hittel élsz, ő nagyobbakat és nagyobb felelősséget fog rád bízni.

Elnyerheted az emberek bizalmát, ha te is megbízható vagy.
Az emberek megbíznak benned, ha bizalmasan kezeled az információt, melyet rád bíznak. A legfontosabb szabály a kiscsoportban, hogy ha valami ott elhangzik, az ott is marad. A csoportod bízik benned, hogy nem adod tovább azt, amit privát megosztanak veled. A Példabeszédek könyvének 11. részének 13. verse azt mondja: "A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot."

Elnyerheted az emberek bizalmát, ha közel vagy.
Időt kell töltened másokkal, hogy elnyerhesd a bizalmukat. A Biblia azt mondja: "Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik" (Péld 17,17). Ez közelséget jelent. A távolság bizalmatlanságot szül. Olyanokban nem bízol, akiket nem ismersz! Tehát, ha azt szeretnéd, hogy bízzanak benned, időt kell töltened velük. Az idő bizalmat szül.

Azt akarod, hogy bízzanak benned? Akkor kérd Istent, hogy segítsen következetes és megbízható módon élni azon emberek közelében, akiket az életedbe helyezett.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen konkrét módon tudod megmutatni Istennek, hogy hittel kezeled a kis dolgokat?
  • Miért nehéz sokszor titkot tartani? Milyen motiváció áll a pletyka mögött?
  • Milyen áldozatokat kell meghoznod, hogy időt tölthess azokkal az emberekkel, akiknek el szeretnéd nyerni a bizalmát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása