Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tönkreteszi a pletyka a kapcsolatokat?

2023. szeptember 02. 03:00 - Olajfa

"Aki pletykál, elárulja a bizalmat, de a megbízható ember megőrzi a titkot." Példabeszédek 11,13 (NIV fordítás)

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a pletykára, mint a "kis" bűnök egyikére. De amikor Isten a pletykáról beszél, ugyanazon a listán említi, mint a szexuális erkölcstelenséget vagy a gyilkosságot. Miért? Mert rendkívül romboló hatással van a kapcsolatokra. A pletyka szétszakíthat barátságokat, családokat és gyülekezeteket.

Amikor pletykálsz, akkor egy adott helyzetről beszélsz egy olyan valakivel, aki se a problémának, se a megoldásnak nem a részese. Ha őszinték vagyunk, a pletykálkodással gyakran fontosabbnak érezzük magunkat – mások rovására. Azért beszélünk egy másik ember sérelmeiről és problémáiról, mert akkor azt érezzük, erkölcsileg felsőbbrendűek vagyunk nála. Ezért veszélyes és ártalmas a pletyka.

Az Ószövetségben van egy történet egy családról, akik esetében a pletyka komoly problémákat okozott. Mózesnek volt két testvére, Mirjám és Áron, akiket rajta kaptak, hogy Mózesről pletykáltak. Isten mindhármukat maga elé hívta. Először Mirjámmal és Áronnal beszélt. Elmondta nekik, hogy Mózes az ő prófétája és amit tettek, az rossz. Isten ott helyben leprával sújtotta Mirjámot, mert ő szította a pletykát, majd rábeszélte az öccsét, Áront, hogy ő is vegyen ebben részt.

Talán most azt gondolod, "ez így szörnyen hangzik, de azért én szeretném, ha történne valami azzal, aki rólam pletykált.. na jó, ne legyen leprás, de egy jó kis hasfájós vírus nem ártana neki, hogy megtudja, mennyire megbántott engem."

Tudod, mi történt ezután? Áron elismerte a Mózes elleni bűnüket, majd kérte Mózest, hogy imádkozzon Mirjám gyógyulásáért. Mózes tehát kérte Istent, hogy gyógyítsa meg a húgát. Mózes azért a személyért imádkozott, aki rossz pletykát terjesztett róla. És hét nap múlva Isten meggyógyította Mirjámot. 

Lehet, hogy mélyen megbántódtál valamilyen pletyka miatt, például valami miatt, ami a munkahelyeden vagy a (bizalmaddal visszaélő) barátaid, esetleg családtagjaid körében hangzott el. De Isten ezzel kapcsolatban ezt mondja neked: "Imádkozz azért, aki ellened pletykált, hogy szabad legyen az életed a pletykák okozta sebektől!"

Vagy talán épp te vagy az, aki pletykálsz valaki másról. Mirjám, Áron és Mózes története az Ószövetségben felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire komoly dolog a pletykák terjesztése, és hogy milyen sokat árthat a másik embernek – függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll.

Másrészt azt is fontos tudnunk, hogy ha megőrizzük mások bizalmát, akkor gyümölcsöző, egészséges és őszinte kapcsolataink lesznek.

A Példabeszédek 11,13 ezt mondja: "Aki pletykál, elárulja a bizalmat, de a megbízható ember megőrzi a titkot." (NIV fordítás)

Te milyen ember vagy ennek az igeversnek a tükrében? Pletykás ember, aki elárulod mások bizalmát? Vagy olyan, akiben meg lehet bízni?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj valakire, aki pletykált rólad. Mit gondolsz, hogyan, vagy konkrétan milyen dologgal kapcsolatban akarja Isten, hogy imádkozz ezért a személyért?
  • Mit szoktál csinálni, ha a környezetedben az emberek elkezdenek pletykálni? Mennyire van ez összhangban azzal, ahogyan Isten szeretné, hogy reagálj?
  • Miért segít elmélyíteni a kapcsolataidat az, ha megbízható vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.26.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása