Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor megvalljuk bűneinket, elkezdünk gyógyulni

2017. március 12. 03:00 - nagynikoletta

"Valljátok meg a bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." (Jakab 5:16a, TLB fordítás)

A megbocsátáshoz az első lépés az, hogy beismered, vétkeztél és bűntudatod van emiatt. Azután felelősséget kell vállalnod a bűnödért.

Hogyan lehet felelősséget vállalni a bűnödért? Nem fog tetszeni a válasz, de azért mindenképpen hallanod kell: úgy tudod túltenni magad a bűntudaton, hogy elmondod, amit tettél egy másik személynek, aki feltétel nélkül szeret, meghallgat és nem ítélkezik feletted.

Fontos, hogy nem azért kell a bűnt megvallanod egy másik embernek, hogy bűnbocsánatot nyerj. Amikor Istennek megvallod a bűnödet, Ő megbocsát neked. Azonban sokan még ez után is bűnösnek érzik magukat. Ha bűnbocsánatot akarsz, mondd el Istennek a vétkedet. Ha érezni is akarod, hogy megbocsátást nyertél, el kell mondanod egy másik személynek. Ezt így tervezte el Isten. Az érzéseid feltárása a gyógyulásod kezdete. Csak egy közösségben jöhetünk helyre és gyógyulhatunk meg! Nem kell sok embernek elmondanod, elég, ha egy emberrel osztod meg. Ha egy másik emberrel szemben vétkeztél, akkor oda kell menned hozzá.

A Jakab 5:16-ben ezt olvashatjuk: "Valljátok meg a bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." (TLB fordítás). Nem azt mondja az Ige, hogy „megbocsátást nyerjetek”, hanem hogy „meggyógyuljatok”. A megbocsátást Istentől kapjuk, a gyógyulásunkat pedig az emberi kapcsolataink segítik elő.

De miért van arra szükség, hogy egy másik személyt is belerángassunk a saját személyes bűnünkbe?

Azért, mert minden problémánk gyökere kapcsolatainkban rejtőzik. Sokszor tisztességtelenül bánunk egymással, játékokat játszunk, folyton álarcot viselünk és úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, pedig mindenki tudja, hogy ez nincs így. Mindannyiunk életében vannak problémák és bűnök.

Csak kétfelé ember létezik a földön: egyik az, akinek az életében problémák és bűnök vannak, és ő ezt tudja, a másik pedig az, akinek az életében problémák és bűnök vannak, de ő azt nem ismeri be. Ha nem vagyunk hajlandók őszinték lenni egymáshoz, az mindenféle félelmet hoz be az életünkbe és elszigetel minket egymástól. Ez megakadályozza a közvetlen, meghitt és őszinte emberi kapcsolatok kialakulását, és bizonytalanságot eredményez.

Isten úgy teremtett minket, hogy szükségünk legyen egymásra. Szükséged van egy barátra, aki feltétel nélkül fog szeretni és nem fog kevesebbet gondolni rólad, amikor megosztod vele, hogy vétkeztél. Ha nem vagy tagja valamilyen kis csoportnak, talán nem ismersz ilyen embert. Ha részt veszel egy kis közösség életében, akkor találnod kell valakit, akinek kitárhatod a szívedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért oly nehéz az emberek számára az, hogy beismerjék vétküket vagy bűnüket másoknak?
  • Milyen változást hozott az életedbe az, hogy megvallottad bűneidet egy másik személynek?
  • Jellemezd azt az embert, akiben a legjobban megbízol és akivel kész lennél megosztani a bűnödet. Te is tudsz ilyen személy lenni valaki más számára?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása