Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért késlekedik Isten olykor az imádságunkra adott válaszaival?

2017. december 01. 03:00 - Szíj Melinda

„Ne félj, Zakariás, meghallgatásra talált a te könyörgésed” (Lukács 1:13, NIV fordítás).

erzsebet.jpg

Egyszer hallottam egy történetet egy fiatal lányról, aki levelet írt egy misszionáriusnak, hogy így próbálja bátorítani őt, és biztosítsa támogatásáról. Nyilvánvalóan előzőleg kioktatták, hogy ne is kérjen választ a levelére, hiszen a misszionáriusok igen elfoglaltak. Így tehát amikor a levél célba ért, a misszionárius nagy lelkesedéssel olvasta: „Tisztelt Misszionárius Úr! Imádkozunk Önért. De ne fáradjon, nem várunk választ.”

Azt hiszem, ez a kislány akaratán kívül összegezte a legtöbb keresztyén ember imaéletét. Sokat imádkozunk, de nem is várunk választ! Azonban változtatnunk kell hozzáállásunkon, ha választ akarunk kapni Istentől!

Először is hajlandóaknak kell lennünk Istenre hagyni, hogy „a maga idejében” válaszoljon, azaz a saját menetrendje, a saját időzítése szerint – ahányszor csak Isten úgy gondolja, hogy így lesz a legjobb.

Néha nehéz elhinnem, hogy Isten válaszolni fog az imáimra. Ám ha Isten egyszer elküldene egy angyalt hozzám, aki a szemembe mondaná, hogy „Rick, azért jöttem, hogy elmondjam, Isten megválaszolta az imádságod”, akkor azt hiszem, meg lennék győzve.

A Biblia elmeséli Zakariás történetét, aki igen idős volt, és feleségének, Erzsébetnek nem lehettek gyermekei. Gábriel angyal megjelent előtte, és így szólt hozzá: „Ne félj, Zakariás, meghallgatásra talált a te könyörgésed” (Lukács 1:13, NIV fordítás). Gábriel azzal folytatta, hogy Erzsébet fiút fog szülni, aki végeredményben „előkészíti majd az utat, hogy felkészült népet állítson az Úr elé”. Zakariás erre így felel a 18-as igeversben: „Hogyan lehetek bizonyos ebben?” Ő alapból szkeptikus. Miért nem hitte el?

Mert évekkel azelőtt felhagyott az erre irányuló könyörgéssel. Ha felületesen olvasod ezt az igeverset, úgy tűnhet: „Elment a templomba. Imádkozott. Erre jött az angyal és így szólt: ’Könyörgésed válaszra talált.’” A valóság ezzel szemben az, hogy már évekkel korábban abbahagyta a gyermekért való fohászkodást. Pedig Isten már akkor meghallgatta Zakariás esengéseit. Valójában a Szentírás e szakaszának angol NIV (New International Version - a szerk.) fordításában használt igeidő („your prayer has been heard” - a szerk.) is arra utal, hogy „a meghallgatásra találás” már megtörtént.  

Isten azonnal megválaszolja imádságainkat, ám időnként késlekedik az ajándék átadásával. Hogy miért? Mert először változtatni akar rajtunk. Isten számára lényegesebb, hogy éretté formáljon, mint hogy megkönnyítse az életed. Miután megtanultad a helyes hozzáállást, Isten szabad utat enged magának, hogy a probléma megoldásán munkálkodjon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vázold fel, milyen az imádsághoz való viszonyulásod – és hogyan változott hozzáállásod az elmúlt évben.
  • A Biblia mely ígéreteire támaszthatsz igényt imádságaidban?
  • Hogyan formált át Isten, amikor várnod kellett az imádságodra adott válaszára?   

*Daily Hope by Rick Warren (2017.11.24)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása