Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Míg a céljaidon dolgozol, Isten munkálkodik benned

2018. március 06. 03:00 - Anika Enikő

„Nem mintha már elértem volna a célom, és nem vagyok tökéletes; de Krisztus megragadott engem, tehát futok és küzdök, hogy megragadjam jutalmamat.” (Filippi 3:12, GNT fordítás)

Tegnap el kezdtünk beszélgetni arról, hogy miért szükséges célokat kitűzni. Ma három másik okot nézünk meg, amiért fontos célokat felállítani, hisz még Jézus is ezt tette a maga számára.

Azért fontos a célok kitűzése, mert reményt adnak neked, mozgásban tartanak, valamint segítenek a kitartásban.

Jób ezt mondja: „Honnan merítsek erőt a kitartáshoz? Mi értelme lenne tovább is remélni?” (Jób 6:11). Célra van szükséged ahhoz, hogy tovább haladj.

A célnak nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy motiváljon téged. Például, ha túlesel egy műtéten, akkor az első célod a felépülésben az, hogy fel tudj ülni az ágyban. Aztán azon dolgozol, hogy fel tudj állni, majd később pedig azon, hogy le-föl tudj sétálni a folyosón.

Ezek mind aprócska célok, de fontosak; ugyanis a sikerhez vezető út nem csak egy nagy ugrásból áll, hanem sok kicsi lépésből. A célnak nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy fontos legyen; csupán olyannak kell lennie, ami bátorít téged arra, hogy tovább menj és folytasd.

Célokat ki kell tűzni ahhoz, hogy épüljön a jellemed.

Életed során nem az eredményeidből fogsz a legjobban profitálni, hanem inkább abból, ami benned zajlik, miközben a célod felé haladsz.

Istent jobban érdekli a jellemed, mint az eredményeid. Míg a céljaidon dolgozol, Isten munkálkodik benned. Isten építi a jellemedet, és ez az, ami megmarad az örökkévalóságra.

Ezért mondja Pál a Filippi 3:12 -ben, hogy: „Nem mintha már elértem volna a célom, és nem vagyok tökéletes; de Krisztus megragadott engem, tehát futok és küzdök, hogy megragadjam jutalmamat.”
Energia, erőfeszítés és szándék kell ahhoz, hogy elérd a célodat; és az eredmény az, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá válsz.

Szükséges célokat felállítani, mert a jó célok jutalmat nyernek.

A Példabeszédek 11:27-ben ez áll: „Ha jók a céljaid, tisztelve leszel.” (GNT fordítás). Ha jó célra szánod az életed, az tiszteletet hoz, és örökséget épít a Földön.

Ám a valódi jutalom, a jó célok felállítására, az örökkévalóságban derül ki. A Biblia azt mondja, 1 Korinthus 9:25-26-ban, hogy „Minden ember, aki a versenyre készül, nagy önuralommal végzi az edzéseket, és minden tekintetben fegyelmezetten él, hiszen meg akarja nyerni a versenyt, hogy megkapja a győztesnek járó koszorút. Az a koszorú azonban nem marad meg örökké, hanem elhervad. Mi ellenben olyan jutalmat fogunk kapni, amely örökké megmarad. Ezért hát, ami engem illet, úgy futok, hogy a biztos célt mindig a szemem előtt tartom. Úgy küzdök, mint az ökölvívó, aki pontosan eltalálja ellenfelét, és nem a levegőbe csapkod.”

Pál céltudatos, célokat kitűző ember volt. Neked is ilyennek kell lenned, hogy elnyerd a jutalmat, amit Isten készített el számodra a Mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha bátortalannak érzed magad, akkor állíts fel célokat. Mi az, amiért dolgozhatsz, ami motivál és bátorít minden nap arra, hogy egyre közelebb kerülj a célodhoz?
  • Miket tanultál magadról és Istenről, mialatt a céljaid megvalósításáért dolgoztál?
  • Mit szeretnél, Isten hogyan munkálkodjon az életedben? Céljaid mi módon tükrözik Istenbe vetett reményeidet, és mindazt az elvárást, amit ő benned, és általad el fog végezni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása