Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az integritás azt jelenti, hogy ugyanaz az ember vagy a magánéletben, mint aki a nyilvánosság előtt

2018. július 19. 03:00 - Anika Enikő

“Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” (Máté 5:8)

 

 

 

 

 

Ahogy arra törekszel az életben, hogy maradandó értékeket teremts, úgy fontos létrehozni és megtartani a becsületességet is. A Biblia a Máté 5:8-ban ezt mondja: “Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.”. “Látni” Istent annyit tesz, hogy megtapasztaljuk jelenlétét. A tiszta szívű hívők érezni fogják Isten erejét, és megismerik mi Isten célja életükkel. Isten békességében élnek és megtapasztalják Isten bűnbocsánatát.

Szeretnél egy ilyen ember lenni? Manapság nem sokat beszélünk a tisztaszívűségről, de használjuk a becsületesség és a tisztesség szavakat. Ha becsületes és tisztességes vagy, az nem jelenti azt, hogy tökéletes vagy, mert ha ezt jelentené, akkor egyikünk sem lenne becsületes, vagy tisztességes! Akkor tehát mit jelent becsületesnek lenni?

Az integritás teljesség.

Számos ember úgy tekint az életére, mintha az egy torta lenne, és az életük különböző részei alkotják a tortaszeleteket. A tortának egyik szelete a karrierem, a másik a munkám, ez a lelki életem, ez  meg a családi életem, az meg a közösségi életem. No, és ez a szelete pedig a titkos életem – ahová a szenvedélyeim, függőségeim és minden olyan dolog tartozik, amikről senki nem tud.

Ha az életed tortaszeletei ilyenek, vagy ehhez hasonlóak, akkor hiányzik az integritás, a tisztesség és a becsületesség, mert az életed nem teljes. Az integritás azt jelenti, hogy mindenkivel ugyanaz az ember vagy a beszédedben, cselekedeteidben, és indítékaidban - teljesen függetlenül attól, hogy az életed melyik részével foglalkozol éppen.

Az integritás hitelesség.

Az ókori görög kultúrában a színészekre úgy utaltak, mint képmutatókra, azért mert amikor játszottak maszkot tettek arcuk elé. Innen ered a képmutató szavunk. Amikor álarcokat viselsz, és valaki előtt így, mások előtt meg úgy jelensz meg, akkor elveszted hitelességedet és a hiteltelen leszel. Isten azt akarja, hogy pont olyan légy, amilyennek ő teremtett, függetlenül attól, hogy ki néz rád.

Az integritás romlatlan indíték.

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő dolgot és a helyes szándékkal teszed. Nincsenek vegyes indítékaid és tiszták a szándékaid. Életed minden területén és minden emberrel őszinte és egyenes vagy. Azért imádkozol, hogy Istenhez szólj és nem azért, hogy emberekre tegyél jó benyomást.

Bennünket a kinézet érdekel, ám Istent az integritás, a tisztesség és a becsület. Minket a hírnév hat meg, de Istent a jellem érdekli. A hírnév az, amit az emberek gondolnak rólad. Az integritás pedig az, aki valójában vagy. A hírnév az, amilyennek a nyilvánosság előtt mutatkozol. Az integritás pedig az, amilyennek akkor mutatkozol, amikor teljesen egyedül vagy Istennel.

“Utálja az Úr az álnok szívűeket, de kedveli azokat, akiknek útja feddhetetlen.” ( Péld 11:20)

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed különböző területein - a munkában, az osztályban, a szomszédságban, a családban és a barátaid körében – mindenki ugyanazokkal a szavakkal jellemezne téged? Ha igen akkor miért, illetve miért nem?
  • Gondolj valakire az életedben, aki az integritást jól jeleníti meg. Mi az a bizonyos magatartás/viselkedés, vagy döntési elv, amit megtanulhatnál tőle?
  • Mikor vagy a leginkább kísértve arra, hogy a jellemed helyett inkább a hírnevedre helyezd a hangsúlyt és azt erősítsd? Miért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása