Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi történik, ha azt tesszük, amiről tudjuk, hogy rossz?

2023. szeptember 05. 03:00 - R.K.A.

2023_08_29_kep.jpgAki becsületesen jár, az biztosan jár, aki pedig görbe utakon jár, az kitudódik róla.” Példabeszédek 10:9 (NIV fordítás).

Az integritás, az egyenes, önazonos és tisztességes személyiség bizonyítéka az, hogy a nyilvánosság előtt élt élet és a magánélet összhangban van - azaz ami a szívedben van és amit a cselekedeteid tükröznek, megegyezik. Azt kérdezed önmagadtól: „Szeretném-e, ha mindenki tudna erről a döntésemről?”.

A Biblia azt mondja: „Aki becsületesen jár, az biztosan jár, aki pedig görbe utakon jár, az kitudódik róla.” (Példabeszédek 10:9, NIV fordítás).

Az igazság az, hogy a tisztességgel kapcsolatban még ha mindenki mást be is tudunk csapni, magunkat nem tudjuk becsapni, és Istent sem csaphatjuk be. És amikor megsértjük a bibliai értékeket, nemkívánatos következményekkel és tönkrement kapcsolatokkal fogunk fizetni érte.

Néha pontosan tudjuk, hogy éppen rosszat készülünk tenni. Tudjuk, hogy nem kellene megtennünk, de ez a gondolat jut az eszünkbe: „Tudom, hogy rosszat teszek, de mégis megteszem, mert tudom, hogy Isten meg fog bocsátani nekem”.

Azt hiszed, hogy megtehetsz valamit, amit Isten szerint helytelen, és ennek nem lesznek következményei az életedben? Isten tudja, hogy minden döntésnek következményei vannak - és ezért nem akarja, hogy rossz döntést hozzunk. Tudja, hogy minden rossz döntés sebeket hagy az életünkben. És Ő ennél jobb tervet készített a számunkra.

Akkor ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsátja meg a rossz dolgokat, amiket teszünk? Természetesen megbocsát. Ő megbocsátó és kegyelmes Isten. De ez a megbocsátás nem szabadít meg a fájdalomtól és a következményektől, amelyek az Ő akarata ellen irányuló döntésekből fakadnak. Lehet, hogy Isten megbocsátott, és mégis bánod, amit tettél. Megbocsátást nyertél, és mégis fájdalmat érzel. Megbocsátást nyertél, de mégis tönkrement a kapcsolatod.

Isten teremtett téged, és Ő tudja, mire van szükséged ahhoz, hogy teljes és értelmes életet élj. Bízz Isten Igéjében, és figyeld, hogyan vezeti lépteidet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatással van az integritásodra, ha tudod, hogy mit kellene tenned, de mégsem azt teszed?
  • Mikor tapasztaltad meg Isten megbocsátását egy olyan helyzetben, amikor nem istenfélő tisztességgel éltél?
  • Miért olyan veszélyes az összehasonlítgatás a tisztességgel kapcsolatban? Olvasd el a Bibliában a Róma 14:14-et. Hogyan kapcsolódik ide ez az igevers?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.29.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása