Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ugyanúgy viselkedsz nyilvánosság előtt, mint a magánéletben?

2023. május 25. 03:00 - Lencsés Tamás

„Isten megáldja azokat, akiknek szíve tiszta, mert ők meglátják Istent.”

(Mát 5,8 NLT fordítás)

Azon dolgozol, hogy az életedet olyan értékekre alapozd, amelyek maradandóak? Amennyiben igen, akkor meg kell tanulnod feddhetetlenül élni.

A Biblia ezt mondja a Máté evangéliumának 5. fejezetében található 8. versben: „Isten megáldja azokat, akiknek szíve tiszta, mert ők meglátják Istent.”  (NLT fordítás)

„Istent látni” azt jelenti, hogy megtapasztaljuk Isten jelenlétét. Azok a hívők, akiknek tiszta a szívük, megtapasztalják Isten erejét. Megtapasztalják Isten megbocsátását. Megismerik Isten célját az életükkel kapcsolatban. Isten békéjében élhetnek.

Szeretnél Te is egy lenni ezek közül az emberek közül? Manapság nem sokat beszélünk arról, hogy tiszta szívűek legyünk, helyette egy hasonló jelentésű szót használunk, mint „feddhetetlenség”.

A feddhetetlenség nem jelenti azt, hogy tökéletes vagy, mert ha így lenne, egyikünk sem lenne az! Mit jelent tehát a feddhetetlenség?

A feddhetetlenség teljességet jelent

Sokan úgy gondolnak az életükre, mint egy tortára, és az életük különböző részei a torta szeletei. Valaki talán így írja le az életét:

„A tortának ez a szelete a karrierem. Ez a munkám. Ez a lelki életem. Aztán ez a családi életem. Ez a társadalmi életem. Aztán itt van a titkos életem: a kényszereim, a függőségeim és azok a dolgok, amikről senki más nem tud.”

Ha így szegmentálod az életedet, akkor hiányzik a feddhetetlenséged, mert az életed nem egy egész. A feddhetetlenség azt jelenti, hogy mindenhol és mindenkivel ugyanaz az ember vagy beszédedben, tetteidben és az indítékaidban is. Függetlenül attól, hogy az életed melyik részében vagy.

A feddhetetlenség romlatlan motiváció

Ha feddhetetlen vagy, akkor helyesen cselekszel, és helyes okból teszed. Vegyítetlen, tiszta indítékaid vannak. Őszinte és egyenes vagy az életed minden területén és minden emberrel szemben. Azért imádkozol, hogy Istennel beszélgethess, nem pedig azért, hogy lenyűgözz másokat.

A Biblia azt mondja: „Az Úr megveti az álnok szívű embereket, de gyönyörködik a tisztességesekben.” (Pél 11,20 NLT fordítás).

Minket az imázs érdekel, de Istent a feddhetetlenség érdekli. Minket a hírnév érdekel, de Istent a jellem érdekli. A hírnévnek ahhoz van köze, hogy ki milyennek tart téged, de a feddhetetlenség az, hogy milyen vagy valójában. A hírneved azzal függ össze, hogy milyennek tűnsz a nyilvánosság előtt. A feddhetetlenség azzal függ össze, hogy milyen ember vagy, amikor egyedül vagy Istennel.

Aggódtál-e már jobban az imázsod, és a hírneved miatt, mint a jellemed és a feddhetetlenséged miatt? Vállalj kötelezettséget arra, hogy feddhetetlen, életed minden területén becsületes és tisztességes emberré válj.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Vajon az életed minden területén (munkatársaid, osztálytársaid, szomszédaid, családtagjaid és barátaid) ugyanazokkal a szavakkal jellemeznének téged? Miért vagy miért nem?
  • Gondolj valakire az életedben, aki jól példázza az feddhetetlenséget. Mi az a konkrét szokás, amit megtanulhatnál ettől a személytől?
  • Mikor van a legnagyobb kísértés arra, hogy a hírnevet a jellemmel szemben értékeld és védd? Miért?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása