Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a rövidtávú nehézségeket a hosszútávú növekedés kedvéért

2018. szeptember 14. 03:00 - Tomes Lívia

„(Mózes) eldöntötte, hogy inkább választja az Isten népével együtt való sanyargatást, mint a bűn mulandó örömeit.” (Zsidók 11:25 NIV)

tajkep-4_rick.jpg

Tegnap arról tanultunk, hogy ahhoz, hogy olyanok legyünk, amilyennek Isten akar látni bennünket, először egy fontos elhatározást kell tennünk: „Elszántam magam, nem hagyom, hogy az emberek formáljanak engem. Azzá akarok válni, amivé Isten akar formálni. Azt szeretném tenni, amit Isten akar, és be akarom tölteni Istennek az életemre vonatkozó tervét, és nem valaki más tervét.”

Ma, ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy második elhatározást is kell tennünk: „Inkább választom a rövidtávú nehézségeket a hosszú távú növekedés érdekében."

Bárki, aki valaha sportolt, jól tudja ezt. Gyakorolni és keményen kell edzeni ahhoz, hogy részt vehessünk a bajnokságban. Nem úgy megy az, hogy csak odasétálsz és megnyered a bajnokságot. Ha valamiben jó szeretnél lenni, el kell fogadnod a rövidtávú nehézségeket és fájdalmakat cserébe a hosszú távú nyereségért.

Ez nemcsak a sportra igaz. Így van ez a pénzügyekkel is. És igaz ez a kapcsolatainkra is. Én jó házasságban élek, de Kay és én éveken keresztül keményen dolgoztunk, hogy ez így legyen. Ez nem jön könnyen. Neked is keményen dolgoznod kell azért, hogy a házasságod fejlődjön, ugyanúgy, ahogy bármi másért is meg kell dolgozni az életben.

Miért olyan fontosak ezek a döntések az életedben? Mert életünk legtöbb problémája abból jön, hogy képtelenek vagyunk késleltetni az örömszerzést. A társadalomban minden azt tanítja, hogy azt mondjuk, „Én mindent akarok, most azonnal, ingyen és könnyen.” De az élet nem így működik!

Mózes hozott egy döntést: „Ő eldöntötte, hogy inkább választja az Isten népével együtt való sanyargatást, mint a bűn mulandó örömeit.” (Zsidók 11:25 NIV).

Tehát az ige azt mondja, hogy ő inkább a sanyargatást választotta, és azt, hogy elviseli a rövid távú fájdalmakat, azért, hogy megtapasztalja a helyes magatartás hosszútávon tartó örömét.

Neked is lesznek fájdalmaid életedben. De ha egy adott pillanatban azt választod, hogy inkább elfogadod a nehézségeket, erőfeszítéseket teszel és megtanulod a fegyelmet, mindezt azért, hogy növekedj, és hogy erősebb, plusz érettebb légy, akkor ezek későbbi életedben a hasznodra válnak.

Én most érzem azoknak a döntéseknek a hasznát, amiket 20-as éveimben tettem, azt, hogy ne költsek többet, mint amennyit keresek, hogy spóroljak, hogy tizedet adjak, hogy becsüljem az Istent. Fegyelmezett voltam és döntéseim hasznát sok évvel később most is érzem. Mostanra már megtettem a legnehezebbeket.

Ha a rövid távú nehézségeket választod, mint ahogy Mózes tette, meglátod, Isten megtart, és így hosszú távon örülhetsz jutalmainak.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen rövidtávú nehézséggel, fájdalommal nézel szembe, ami az örökkévalóságra készít fel?
  • Hogyan értékeled azokat a nehéz döntéseket, amiket hoztál, vagy azokat a hosszú órákat, amiket azért viseltél el, hogy hosszú távon fejlődj, növekedj?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy most a nehezebb utat válaszd, még akkor is, ha azt jelenti, hogy szenvedést és nehézségeket kell elviselj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása