Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ezt a négy célt tűzd ki, hogy Jézushoz hasonlóan növekedhess!

2018. december 22. 03:00 - Mate Cseri

"Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek, ne mint esztelenek, hanem mint bölcsek. Jól használjátok fel az időt, mert az idők gonoszak. Ne legyetek tehát ostobák, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata." (Efezus 5:15.17 AMP)

 

grow.jpg

Szeretnél egészségesebb lenni? Pihentebb, stresszmentesebb? Közelebb akarsz kerülni Istenhez? Másokhoz?

Az ember nem egyszerűen csak úgy odasodródik a jó dolgokhoz. Akarni kell. Célokat kell kitűzni és elköteleződve dolgozni értük minden áldott nap!

Azért lettünk teremtve, hogy Jézus Krisztushoz hasonlóvá váljunk. Használjuk hát őt növekedésünk példájaként! A Bibliából megtudjuk, hogy Jézus négyféleképpen növekedett: "Jézus nőtt bölcsességben és kedvességben Isten és az emberek előtt." (Lukács 2:52 NIV)

Ha olyan akarsz lenni, mint Jézus, akkor értelemben, testben, kapcsolataidat tekintve és lelkileg is növekedned kell!

Ahogy végigolvasod ezeket a célokat, gondolj az egyikre, amelyet a négyből kitűzhetsz magadnak.

1. Tűzd ki a szellemi növekedés célját!

A Példabeszédek 19:8 szerint: "Aki értelmet szerez, jót akar lelkének, aki megőrzi a belátást, megleli a boldogságot." (GNT)

A tanulást sosem szabad abbahagyni! Szörnyű dolog az elmét eltékozolni! Mi az, amit tanulni szeretnél? Nem kell, hogy mindenképp valami lelki legyen. Talán van egy könyv, amit még nem olvastál? Vagy egy tanfolyam, amin részt vennél? Talán mindig is el akartál sajátítani egy idegen nyelvet? Itt az ideje!

2. Tűzd ki a testi növekedés célját!

A Biblia ezt mondja az 1 Korintus 6:19-20-ban: " Hát nem tudjátok, hogy a ti testetek a Szentlélek temploma, aki bennetek él és Isten  nektek adta? Nem vagytok a magatoké, mert nagy volt a ti megváltástok ára. Így hát testetekben kell dicsérnetek  Istent!" (NLT) Isten azt akarja, hogy a testünket becsüljük, mert ő ott él. Mit tudnál tenni ezért a célért? Hogyan tudnád javítani az egészséged? Ne tűzz ki megvalósíthatatlan célt, mert csak elkámpicsorodsz. Talán vizsgáltasd ki magad, feküdj le korábban, változtasd meg az étkezési szokásod vagy kezdj el sétálni az ebédszünetben!

3. Tűz ki célt a kapcsolatok terén!

A Filippi 1:9 ezt mondja: "Az az imádságom értetek: hogy szeretetek egyre jobban növekedjék! Hogy tudásotok és értelmetek legyen szeretettel telve!" (NCV). Az életben megtanult legnagyobb lecke az, hogy hogyan szeressük Istent és másokat, mert hisz erről szól az élet! Mit kell tegyél azért, hogy erősebb kapcsolatokat kovácsolj? Csatlakoznod kell egy kis csoporthoz? Helyreállítani egy kapcsolatot? Megbocsátani vagy bocsánatot kérni? Áthívni egy barátod közös étkezésre?

Ne feledd: célod legyen konkrét!

4. Tűzz ki egy lelki célt!

A 2 Péter 3:18-ban ezt tanítja a Szentírás: "Növekedjetek lelki erőben és ismerjétek meg jobban Urunkat és Megváltónkat, Jézus Krisztust!" (TLB) Azt tapasztaltam az életemben, hogy a legkisebb cél, amit ezen a területen kitűzök, az hozza a leghihetetlenebb sikereket. Ahogy ezen elmélkedsz, kérdezd csak meg: "Mit tehetnék, ami a legnagyobb változást hozza?" Még egy kis dolog is óriási változást eszközölhet. Vagy: mit halasztottál el, ami a lelki növekedéssel kapcsolatos? Először azt tedd meg ezzel a céllal kapcsolatosan!

Írd le a céljaidat és tedd ki a hűtőre vagy a tükrödre. Naponta olvasd el!

Imádkozz! Nézd őket újra át! Oszd meg egy lelki társaddal! Arra használd ezeket a célokat, hogy jobban megismerd Jézust és hasonlatosságára formálódj!

"Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek, ne mint esztelenek, hanem mint a bölcsek! Jól használjátok fel az időt, mert az idők gonoszak! Ne legyetek tehát ostobák, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata." (Efezus 5:15.17 AMP)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szánd rá az időt, hogy mind a négy területből leírsz egy célt. Győződj meg róla, hogy ezek HITES célok: Hathatós, Igaz, Teljesíthető, Egyéni, Simán követhető.
  • Ki buzdíthat és ki az, akinek elszámolhatsz, amint a céljaidért fáradozol?
  • Melyik területeken halogatsz lépéseket? Szerinted miért van ez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.15.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása