Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hat tanács, hogyan legyünk tisztességesek és becsületesek

2018. július 22. 03:00 - Mate Cseri

"Nem vagyunk hajlandóak álarcot viselni vagy játékokat játszani. Nem befolyásolunk és nem manipulálunk a háttérből senkit. És nem hamisítjuk meg Isten Igéjét úgy, hogy az számunkra kedvező legyen. Inkább mindent, amit teszünk vagy mondunk, nyíltan tesszük." (2 Korintus 4:2, MSG fordítás)

pier-1467984_1280.jpg

A tisztesség és becsületesség azt kívánja, hogy életed minden területét ugyanazzal az elkötelezettséggel éld meg. Elkötelezed magad, hogy megteszed a lehető legtöbbet a házasságodban, vagy hogy kiválóan végzed a munkádat. És ugyanazzal a kiválóság iránti elköteleződéssel viszonyulsz a szolgálatodhoz, mint szülőként a gyermekneveléshez.

Hadd adjak most hat olyan tanácsot, ami segíthet, hogy még becsületesebb és tisztességesebb légy ezen a héten:

1. Tartsd meg az ígéreteidet.

A tisztességes emberek megtartják a szavukat. Ha azt mondják, hogy megcsinálnak valamit, akkor azt meg is teszik. Ha azt mondják, hogy valahol ott lesznek, akkor ott tényleg meg is jelennek. A Példabeszédek 25:14-ben ezt olvashatjuk: "Az ígéretét nem teljesítő ember olyan, mint a felhők és a szél, melyek nem hoznak esőt." (GNT ford.).

2. Fizesd be a számláidat.

Talán nem is gondolnád, hogy ez olyan fontos dolog, pedig Istennek az. Többet költesz, mint amennyit keresel? Ez nem egyeztethető össze a tisztességgel.  Adósságba vered magad bizonyos dolgok miatt, és nem tudod a pénzt visszafizetni? Ez sem egyeztethető össze a tisztességgel.  A 73. Zsoltár 21. verse szerint "a gonosz kölcsönvesz,  és soha nem fizeti vissza." (GNT ford.). 

3. Ne pletykálj.

Isten olyan tisztességes férfiakat és nőket szeretne látni, akik tudnak titkot tartani és a bizalmas információt nem küldik szét a közösségi médiában. Ne beszéljünk senkiről a háta mögött, és ne hallgassuk meg a pletykákat! "A pletykás emberre nem lehet titkot bízni, de a tisztességes ember nem él vissza mások bizalmával." (Példabeszédek 11:13, MSG fordítás).

4. Fizesd hűségesen a tizedet.

Ahová először teszed a pénzed, az a terület a számodra a legfontosabb. A Malakiás 3:8-10 ezt mondja: "Helyes-e megcsalni Istent? Természetesen nem, de ti mégis megcsaltok engem. 'Mivel?', kérdezitek. A tizeddel és az adakozással. ... Hozzátok be az egész tizedet a templomba... Tegyetek próbára, és látni fogjátok, hogy megnyitom az ég ablakait és bőségesen öntök rátok mindenféle jó dolgot!" (GNT ford.).

5. Adj bele a munkádba apait-anyait.

A Biblia ezt írja a Kolossé 3:23-ban: "Bármit tesztek, szívből akarva tegyétek, úgy, mintha az Úrnak dolgoznátok, nem embereknek." (NLT ford.) Ha hívő vagy, akkor Isten az igazi főnököd, és akár lát valaki, akár nem, Isten látja, amikor dolgozol. 

6. Légy nyílt, ne képmutató.

A tisztességes ember nem viselkedik másképp az istentiszteleten, a munkahelyén vagy mondjuk a golfpályán. "Nem vagyunk hajlandóak álarcot viselni vagy játékokat játszani. Nem befolyásolunk és nem manipulálunk a háttérből senkit. És nem hamisítjuk meg Isten Igéjét úgy, hogy az számunkra kedvező legyen. Inkább mindent, amit teszünk vagy mondunk, nyíltan tesszük." (2 Korintus 4:2, MSG fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudsz kimaradni a pletykákból?
  • Milyen ígéreteidet nem tartottad meg, amelyeket be kell tartanod a tisztesség kedvéért?
  • Hogyan változtatnád meg a viselkedésed és munkavégzésed, ha Isten ülne a főnök irodájában és ő ellenőrizné a munkád?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.15.) 

Szólj hozzá!

Tedd meg az első lépést a becsületesség felé

2018. július 21. 03:00 - mintyovanviki

"Ha Istenhez imádkozol és keresed a Mindenható kedvét, valamint tisztán és becsületesen élsz, ő minden bizonnyal rád tekint és boldog otthont teremt számodra. És bár kevéssel indultál, sokra viszed végül.” (Zsoltárok 40:17, The Message fordítás)

apple-3313225_1280.jpg

Nehéz lehet számodra egy becsületességről szóló üzenetet olvasni, ha az elméd talán újra és újra lejátszik minden olyan esetet, amikor nem voltál becsületes vagy amikor erkölcsi hibát vétettél az életedben. Mindannyian tudunk hasonló hibalistát felmutatni.

Szent Ágoston szerint a rossz munka beismerése a jó munka kezdetét jelenti.

Ha komolyan gondolod, hogy becsületes ember akarsz lenni, akkor az első lépés az, hogy elismered, eddig nem voltál becsületes. Csak beismered például, hogy nem mindig tartod be az ígéreteidet. Vagy azt, hogy gyakran pletykálsz és még élvezed is. Esetleg azt, hogy néha kicsit kilazítasz a munkahelyeden. Vagy, hogy másnak adod ki magad, mint aki vagy. Ezeket csak valld meg Istennek!

Sok ember részekre bontja az életét és azt gondolja, hogy élhet becsületes életet akkor is, ha az élete egy bizonyos területén bűn van, de ez nem zavarja az életének más területeit. Ezt én Titanic jelenségnek szoktam hívni. A Titanicot elsüllyeszthetetlennek hitték, mert ez volt az első hajó, amelynél a hajótest részekre volt tagolva. Azt mondták, ha a hajó egy része vizet kap is, le lehet ereszteni egy tolóajtót és így nem tud elsüllyedni az egész hajó.

De amikor a saját életedben történik mindez, a lyuk a hajón továbbra is lyuk marad és el fogsz süllyedni. Az a kicsi terület, amiről azt hiszed, hogy ellenőrzésed alatt tudod tartani, le fog teperni. És kihatással lesz a környezetedre is, mert bár a bűn személyes dolog, mégsem magánügy.

Senki sem tökéletes, de Isten nem is várja el tőled, hogy az legyél! Azonban azt elvárja, hogy becsületes és tisztességes légy.  Ezt pedig azzal kell kezdened, hogy megvallod a bűneidet – bármilyen hosszú is a bűnlistád.

Istent jobban érdekli a szíved, mint a bűneid. Soha nem leszel tökéletes, és soha nem leszel bűntelen. De vétkezhetsz kevesebbet.

Dönts úgy, hogy tisztességesen és becsületesen fogsz élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed mely területén titkolsz el valamit a családod vagy a közeli barátaid elől? Milyen hatással van ez rád szellemileg, érzelmileg és fizikailag?
  • Miért szeretné Isten, hogy te valld meg a bűneidet, amikor Ő már tud azokról?
  • Milyen hatása lehet a bűnnek más emberekre, még akkor is, ha ők nem tudnak róla?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.14.)

Szólj hozzá!

Mi kell ahhoz, hogy a dolgokat a maguk valódiságában tartsuk?

2018. július 20. 03:00 - Anika Enikő

“Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet.“ (Zsoltárok 119: 9)

 

 

Egy olyan kultúrában, amely a kinézet és a példaképek megszállottja, hogyan maradhatunk meg igazinak és valódinak, amikor mindenki más utánoz és “bűvészkedik”? Nincs integritásuk és becsületük. Mindenki rohan, mindenki felületes és csal, nem tartják meg az ígéretüket.

Hogyan maradhatunk meg valódinak és igazinak?

Egyetlen út van ehhez, mégpedig az, hogy többet kell törődni és foglalkozni Isten helybenhagyásával és az ő jóváhagyásával, mint az emberekével. Ez az egyetlen útja annak, hogy becsületes és tisztességes emberré válj. Mert ha azzal törődsz, hogy Isten mit gondol, akkor a helyes dolgot fogod cselekedni, ám ha azzal foglalkozol, hogy az emberek mit gondolnak, akkor gyakran nem a megfelelő dolgot teszed.

A 119. Zsoltár 9. versében ez áll: “Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet.”

Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, hogy Isten mit gondol rólad, és hogy neki mi  kedves, ha olvasod a Bibliát. Muszáj megmaradni az Isten igéjében! Mert ha nem, akkor nem lesz erőd és kitartásod, hogy becsületesen élj.

Ha nem töltök napi szinten csendességi időt Istennel és az igéjével, és ha kihagyom ezt akár csak pár napig;  észreveszem – mindenki más is észreveszi! – mert akkor elkezdek mogorvává és kötekedővé válni. Ha nem lennék Istennel kapcsolatban az Ő igéjén keresztül, akkor nem lenne lelki erőm világosan magyarázni és tanítani Isten igéjét neked, és nem lenne erőm arra, hogy  tisztességesen és becsületesen éljek.

Lelki erő kell ahhoz, hogy becsületesen éljünk, mert ami helyes, az gyakran nem népszerű. Mivel elfáradunk abban, hogy a helyes dolgokat tegyük, és abban is,  hogy valódiak maradjunk és hogy helyes indítékaink legyenek, ezért szükséges felfrissülnünk és felfegyvereznünk magunkat. Ez pedig úgy valósítható meg, ha olvassuk és tanulmányozzuk Isten igéjét, a Bibliát.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan ad erőt nekünk az igeolvasás?
  • Miért hasznos megtanulni kívülről Bibliai verseket?
  • Isten ígéretei közül melyek azok, amelyek bátorítanak téged akkor, amikor nem népszerűen, de helyesen kell cselekedned?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.13.)

Szólj hozzá!

Az integritás azt jelenti, hogy ugyanaz az ember vagy a magánéletben, mint aki a nyilvánosság előtt

2018. július 19. 03:00 - Anika Enikő

“Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” (Máté 5:8)

 

 

 

 

 

Ahogy arra törekszel az életben, hogy maradandó értékeket teremts, úgy fontos létrehozni és megtartani a becsületességet is. A Biblia a Máté 5:8-ban ezt mondja: “Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.”. “Látni” Istent annyit tesz, hogy megtapasztaljuk jelenlétét. A tiszta szívű hívők érezni fogják Isten erejét, és megismerik mi Isten célja életükkel. Isten békességében élnek és megtapasztalják Isten bűnbocsánatát.

Szeretnél egy ilyen ember lenni? Manapság nem sokat beszélünk a tisztaszívűségről, de használjuk a becsületesség és a tisztesség szavakat. Ha becsületes és tisztességes vagy, az nem jelenti azt, hogy tökéletes vagy, mert ha ezt jelentené, akkor egyikünk sem lenne becsületes, vagy tisztességes! Akkor tehát mit jelent becsületesnek lenni?

Az integritás teljesség.

Számos ember úgy tekint az életére, mintha az egy torta lenne, és az életük különböző részei alkotják a tortaszeleteket. A tortának egyik szelete a karrierem, a másik a munkám, ez a lelki életem, ez  meg a családi életem, az meg a közösségi életem. No, és ez a szelete pedig a titkos életem – ahová a szenvedélyeim, függőségeim és minden olyan dolog tartozik, amikről senki nem tud.

Ha az életed tortaszeletei ilyenek, vagy ehhez hasonlóak, akkor hiányzik az integritás, a tisztesség és a becsületesség, mert az életed nem teljes. Az integritás azt jelenti, hogy mindenkivel ugyanaz az ember vagy a beszédedben, cselekedeteidben, és indítékaidban - teljesen függetlenül attól, hogy az életed melyik részével foglalkozol éppen.

Az integritás hitelesség.

Az ókori görög kultúrában a színészekre úgy utaltak, mint képmutatókra, azért mert amikor játszottak maszkot tettek arcuk elé. Innen ered a képmutató szavunk. Amikor álarcokat viselsz, és valaki előtt így, mások előtt meg úgy jelensz meg, akkor elveszted hitelességedet és a hiteltelen leszel. Isten azt akarja, hogy pont olyan légy, amilyennek ő teremtett, függetlenül attól, hogy ki néz rád.

Az integritás romlatlan indíték.

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő dolgot és a helyes szándékkal teszed. Nincsenek vegyes indítékaid és tiszták a szándékaid. Életed minden területén és minden emberrel őszinte és egyenes vagy. Azért imádkozol, hogy Istenhez szólj és nem azért, hogy emberekre tegyél jó benyomást.

Bennünket a kinézet érdekel, ám Istent az integritás, a tisztesség és a becsület. Minket a hírnév hat meg, de Istent a jellem érdekli. A hírnév az, amit az emberek gondolnak rólad. Az integritás pedig az, aki valójában vagy. A hírnév az, amilyennek a nyilvánosság előtt mutatkozol. Az integritás pedig az, amilyennek akkor mutatkozol, amikor teljesen egyedül vagy Istennel.

“Utálja az Úr az álnok szívűeket, de kedveli azokat, akiknek útja feddhetetlen.” ( Péld 11:20)

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed különböző területein - a munkában, az osztályban, a szomszédságban, a családban és a barátaid körében – mindenki ugyanazokkal a szavakkal jellemezne téged? Ha igen akkor miért, illetve miért nem?
  • Gondolj valakire az életedben, aki az integritást jól jeleníti meg. Mi az a bizonyos magatartás/viselkedés, vagy döntési elv, amit megtanulhatnál tőle?
  • Mikor vagy a leginkább kísértve arra, hogy a jellemed helyett inkább a hírnevedre helyezd a hangsúlyt és azt erősítsd? Miért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.12.)

Szólj hozzá!

Isten terve a fájdalmadra

2018. július 18. 03:00 - gabormel

„Akik Isten akaratából szenvednek, cselekedjék továbbra is a jót, és bízzák az életüket a teremtő Istenre, mert Ő soha nem hagy cserben minket”. (1Pt 4:19, NLT fordítás)

Emlékszel, hogy milyen volt a fotózás, mielőtt minden digitálissá vált volna? Amikor elkészült egy kép, elsőként a negatívot kaptad meg, ezt át kellett világítani egy sötét szobában, és a végleges kép egy fotópapíron jelent meg. A negatív így alakult át pozitív színes fényképpé.

Ez az, amit Isten az életünkben lévő igazságtalanságokkal tenni akar. Mindnyájunkat értek már sérelmek. Az emberek bántalmaztak, mellőztek bennünket, kihasználtak minket. Isten minden minket ért negatív dolgot el akar venni, és Jézus fényén keresztül pozitívvá változtatni – és azt szeretné, hogy egy színes képet kapjunk arról az életről, amelyet Isten nekünk szánt.

A Biblia ezt írja: „Akik Isten akarata szerint szenvednek, cselekedjék továbbra is a jót, és bízzák az életüket a teremtő Istenre, mert Ő soha nem hagy cserben minket”. (1Pt 4:19, NLT fordítás)

A legfontosabb dolog, amire emlékezhetsz, ha igazságtalanul bántak veled, hogy Jézus a te oldaladon áll. Nem létezik olyan bűn, amelyet Isten keményebben ítélne meg – kivéve talán az önteltséget –, mint az igazságtalanságot.

Az egész Szentírásban Isten különös gondot fordít azokra az emberekre, akikkel tisztességtelenül bántak. Ő az Igazság Istene! Hallja, ha sírsz, látja a fájdalmad, és tudja, hogy megbántottak. Nem kaptad meg azt, amelyről úgy gondolod, hogy megérdemled. Istennek azonban terve van a fájdalmadra.

Amikor Isten szeretete átvilágítja a körülményeidet, a fájdalmadat gyönyörű képpé változtathatja. Ezen keresztül formálódik jellemed is, erősebbé tesz. A legfontosabb, hogy mindezt a fájdalmadon keresztül valósítja meg.

Az életben ért fájdalmakra soha nem fogsz választ kapni. Csak amikor a mennybe kerülsz, értheted meg, hogy miért történtek meg veled. De Isten semmiféle magyarázattal nem tartozik neked.

Van azonban egy jó hír is: Nincs is szükséged magyarázatra! Csak annyit kell tudnod, hogy Isten szeret téged, és terve van számodra. Isten majd kiegyenlíti a számlát azzal, aki fájdalmat okozott neked.

Isten soha nem pazarol el egyetlen fájdalmat sem. Üdvözöld azt Evangélium fényében, és Isten arra használja a fájdalmadat – a veled megtörtént valódi igazságtalanságot -, hogy életedből gyönyörű képet alkosson.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan használhatod fel a múltban téged ért fájdalmakat mások megsegítésére?
  • Isten hogyan alakította a jellemedet az általad megtapasztalt igazságtalanságon keresztül?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy bosszú helyett, milyen más módon járj el azokkal szemben, akik igazságtalanok voltak veled szemben? Milyen hatással van rád, ha szeretet a válasz?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.11.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása