Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten baráti köréhez tartozol

2019. február 22. 03:00 - Erika1832

„Nem neveztelek többé benneteket szolgáknak, mert a szolga nem ismeri a gazdája dolgait. Inkább barátaimnak nevezlek benneteket, mivel amit az Atyámtól tanultam mindent tudtul adtam nektek.” (János 15.15. NIV fordítás)

Az ebben a versben szereplő barát szó eredeti görög jelentése nem egy alkalmi ismerőst jelent, hanem egy szoros, bizalmas kapcsolatra utal. Ugyanezt a szót használják  a vőfélyre az esküvőkön, (János 3:29) valamint azokra a bensőséges, bizalmas barátokra, akik egy uralkodó belső körét képezik. Egy királyi udvarban a szolgáknak távolságot kellett tartaniuk az uralkodótól, de a belső körbe tartozó, megbízható, közeli barátok szoros kapcsolatot, közvetlen hozzáférést és a bizalmas információkhoz való hozzájutást élvezték.

Nehéz megérteni, hogy Isten azt akarja, hogy legyünk a közeli barátai. De a Biblia ezt mondja: „Ő egy féltőn szerető Isten a velünk való kapcsolatában.” (2Móz 34:14, NLT fordítás)

Isten igazán arra vágyik, hogy megismerjük Őt. Valójában azért alkotta meg a világegyetemet, és irányította a történelmet, a mi életünk részleteit is beleértve, hogy a barátai lehessünk. A Biblia ezt mondja: „Ő alkotta az emberiséget és tette a földet egy barátságos hellyé, hogy időben és térben élhessünk azon, hogy kereshessük Isten, és hogy ne csak a sötétben tapogatózzunk, de valóban találjunk rá.” (ApCsel 17:26-27, The Message fordítás)

Ismerni és szeretni Istent, ez a mi egyik leghatalmasabb kiváltságunk, és hogy Isten ismer és szeret minket, ez a mi legnagyobb örömünk.

Isten azt mondja: „Ha bárki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy ismer és megért engem… Mert ezek a dolgok tetszenek nekem.” (Jeremiás 9:24 GNT fordítás)

Nehéz elképzelni, hogy hogyan lehetséges egy meghitt barátság egy tökéletes, mindenható, láthatatlan Isten és egy véges, bűnös emberi lény között. Könnyebb megérteni a mester-szolga viszonyát vagy a teremtő és teremtett kapcsolatát, vagy akár az apa-gyermek viszonyát. De Isten azt akarja, hogy a barátai legyünk, és ez egy hihetetlen megtiszteltetés.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a válaszod arra az igazságra, hogy a Teremtő, az univerzum alkotója,  egy meghitt barátságra vágyik veled?
  • Milyen módon igyekszel egy bensőségesebb kapcsolat kialakításra Istennel?
  • Milyen bizonyítékait látod a szenvedélynek az Istennel való kapcsolatodban – és hol találsz emlékeztetőket az Isten irántad való szenvedélyére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása