Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az alázatosság építi a kapcsolatokat.

2019. május 04. 03:00 - gabormel

Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál.” (Filippi 2:3, NCV-fordítás)

images_3.jpg

A büszkeség tönkreteszi a kapcsolatokat. Különböző megnyilvánulási módjai lehetnek, például a kritika,  a versengés, az akaratosság vagy a felszínesség.

Az a probléma a büszkeséggel, hogy saját magunkat tévesztjük meg vele. Rajtunk kívül mindenki más észreveheti ezt bennünk, csak mi nem. Ha bajod van a büszkeséggel, azt te nem látod meg a saját életedben.

A Példabeszédek könyvének 16:18-as igeverse szerint "Pusztulást hoz a büszkeség, az öntelt viselkedés romba dönt." (NCV-fordítás). Szeretem ennek az igeversnek a Message-fordítás szerinti kifejtését: „Először a büszkeség, azután az összeomlás – minél nagyobb az ego, annál nagyobb a zuhanás."

A büszkeség mérgezi a kapcsolatokat.  Van azonban egy ellenszere: az alázat, ami építi a kapcsolatokat. Péter I. levelének 3:8-as igeversében a Biblia a következőt mondja: „Éljetek mindannyian harmóniában, legyetek együttérzőek, szeressétek egymást, legyen bennetek könyörület és alázat.”

Hogyan tudunk növekedni az alázatban? Ez úgy valósul meg, hogy hagyjuk, hogy Jézus Krisztus elkezdje átvenni az irányítást a gondolataink, a szívünk, a magatartásunk és reakcióink felett. Ő része kell, hogy legyen ennek. Az Efezusiakhoz írt levél 4:23-24 része így szól: „Engedjétek, hogy a Szentlélek megváltoztassa a gondolkodásotokat és új emberré tegyen!” (CEV-fordítás)

Hogyan válhatsz új emberré? Hogyan kezdesz el másképp gondolkodni? A kapcsolatoknak van egy alaptörvénye: olyanná válsz, amilyen emberekkel töltöd az idődet. Ha mogorva emberekkel töltesz időt, magad is zsémbesebbé válsz. Ha vidám emberekkel, akkor te is vidámabb leszel. Ha alázatosabb szeretnél lenni, tölts több időt Jézus Krisztussal! Ő alázatos, és kapcsolatban szeretne állni veled. Azt akarja, hogy több időt tölts el Vele imádságban, az Igéjének az olvasásával, és hogy beszélj Hozzá. Ő alázatos, és ahogy egyre jobban megismered, egyre inkább Hozzá hasonlóvá válsz.

Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál… Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, ami Jézus Krisztusban is megvolt. Bár Ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint amihez ragaszkodnia kellene.” (Filippi 2:3, 5-6 NCV/NLT-fordítás)

Senki nem volt alázatosabb, mint Jézus, aki azért jött az mennyből a Földre, hogy emberré váljon, köztünk éljen, életét adja értünk és feltámadjon értünk. Amikor az idődet Vele töltöd, alázatosabbá válsz, és ez építi a kapcsolataidat.

Segítők kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen közös szokásaik és jellemvonásaik vannak azoknak az embereknek, akiket alázatosnak tartasz?
  • Hogyan kellene változtatni azon, ahogy más emberekről gondolkodsz, hogy te is azt gondold róluk, amit Jézus?
  • Mit jelent többre tartani mást magadnál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása