Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi indítja Istent arra, hogy válaszoljon az imádságainkra?

2023. december 03. 03:00 - R.K.A.

 „Uram, te meghallod az alázatosok kívánságát, megerősíted a szívüket. Figyelmesen hallgatod őket.” Zsoltárok 10:17 (CSB fordítás)

Isten mindig válaszol az alázatra. Ez az a hozzáállás, amely arra készteti Őt, hogy válaszoljon az imáidra.

A Bibliában ezt olvassuk: „Uram, te meghallod az alázatosok kívánságát, megerősíted a szívüket. Figyelmesen hallgatod őket” (Zsoltárok 10:17 CSB fordítás).

Az Ószövetségben Dániel alázatosan viselkedett. Annak ellenére, hogy hatalmas nyomás nehezedett rá, hogy megfeleljen a kulturális elvárásoknak és nem volt elég érzelmi energiája a folytatáshoz, Isten kegyelmére bízta magát. Ahelyett, hogy a saját erejére hagyatkozott volna, így imádkozott: „Vétkeztünk és rosszat tettünk”. De itt nem állt meg, hanem így folytatta: „Gonoszak voltunk és lázadtunk; megszegtük parancsaidat és törvényeidet. Nem hallgattunk szolgáidra.... Uram, te igaz vagy, de nekünk ma szégyenkeznünk kell” (Dániel 9:5-7 NIV fordítás).

Dániel tudta, hogy a többi izraelitához hasonlóan, ő sem érdemelte meg Isten áldását, ezért alázatosan bevallotta bűneit és elismerte gyengeségét. Ezután Isten kegyelmét kérte: „Uram, te, aki minden cselekedetedben igazságos vagy, fordítsd el lángoló haragodat Jeruzsálemtől... hallgasd meg szolgád imáit és kéréseit... tekints kegyesen elhagyott szentélyedre” (Dániel 9:16-17 NIV fordítás).

Hogyan válaszolt Isten Dániel alázatos imájára? Kegyelemmel. Ez volt Isten üzenete Dániel számára: „Dániel, te nagyon értékes vagy Isten számára, ezért jól figyelj arra, amit mondani akarok neked... Attól a naptól fogva, hogy elkezdtél megértésért imádkozni és megalázkodtál Istened előtt, kérésed meghallgatásra talált a mennyben. Eljöttem, hogy választ kapj az imádra” (Dániel 10:11-12 NLT fordítás).

Amikor alázatosan megvallod Istennek a bűneidet, azzal aláveted a saját akaratodat az Ő akaratának. Elismered a gyengeségedet. Elismered, hogy Ő az Isten, te pedig nem vagy az. Ez az az imádság, amit Isten meghallgat, mert megígérte: „Megáldom az alázatos és a megtört szívűeket” (Ézsaiás 66:2 NLT fordítás).

Sokan nem akarják bevallani gyengeségeiket és bűneiket, mert azt gondolják, hogy büntetést kapnak azokért. De Isten már tud minden bűnödről! Tud az összes hibáról, amit az életed során elkövettél. Csak azt akarja, hogy megvalld őket. Azt akarja, hogy mutass alázatot, és amikor ezt megteszed, akkor Ő nemcsak válaszolni fog az imádra, hanem kegyelemmel fog válaszolni.

Bármikor, amikor úgy imádkozol, hogy „Istenem, szükségem van rád, Rád vagyok utalva, mert én ezt egyedül nem tudom megtenni”, akkor Ő meghallgat és megerősít téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor valaki bevallja a saját küzdelmeit, nagyobb vagy kisebb a valószínűsége annak, hogy te alázattal reagálsz? Miért?
  • Milyen területeken esik nehezedre beismerni a gyengeségeidet? Miért lehet az, hogy egyes gyengeségeinkről nehezebb beszélni Istennek, mint más gyengeségeinkről?
  • Mikor és hogyan láttad azt, hogy Isten nagyra értékelte, hogy alázatos voltál (vagy hogy valaki más alázatos volt)?

 * (Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása