Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehet örülni Isten másokhoz való jóságának?

2019. augusztus 07. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Örüljetek az örülőkkel, és sírjatok a sírókkal!” (Róm 12,15 ESV). 

tim-keller1-1.jpg

Amikor látod, hogy Isten gondoskodik másokról, választhatsz, hogy örömmel vagy nehezteléssel reagálsz.

Bizonyos szempontból a mai igevers második részét sokkal könnyebb megtenni, mint az elsőt. Könnyebb sírni azokkal, akik sírnak.

Sokkal nehezebb örülni, amikor valaki sikert ér el. Sőt, néha fenyegetve érezzük magunkat ettől, és neheztelünk. Ez azért van, mert azt gondoljuk, hogy a világ egy hatalmas pite, amely szeletekre van felosztva. Ha valaki egy picivel nagyobb szeletet kap, mint az enyém, akkor annak azt kell jelentenie, hogy az én szeletem kisebb lesz.

Ez a fajta gondolkodás rossz. Isten rendelkezik a világ minden piteszeletével. Ő sosem fogy ki az áldásokból. Ő sosem fogy ki a kegyelemből. Ez több, mint elég ahhoz, hogy mindenkinek jusson, és csak mert Isten megáld valaki mást, nem jelenti azt, hogy nincs számodra is elég áldása. Ő meg akar áldani téged, de lehet, hogy másképp.

Az irigység megakadályoz abban, hogy osztozz más emberek örömében. Ennek eredményeképpen sok mindent nem élvezel, ami a világban folyik. Az irigység elég boldogtalan emberré fog tenni.

Ez történt a Máté evangéliumának 20. fejezetében található szőlőskerti munkásokról szóló példázatban. A tulajdonos felvett néhány embert a nap elején, majd másokat később, de mindannyiuknak ugyanannyit fizetett. Az először felvett munkások azt gondolták, hogy becsapta őket. Ahelyett, hogy örültek volna a fizetésüknek, nehezteltek miatta.

De ha azt választod, hogy örülsz Isten másokhoz való jóságának, akkor mindig örömteli lehetsz: mert valami jó mindig történik valakivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan láthatod meg Isten kezét abban, ahogy az életed áldásait kifejezetten számodra formálja?
  • Gondolkozz el azon, hogy Isten mostanában hogyan áldott meg embereket az életedben! Hogyan tudsz ma együtt örülni velük?
  • Hogyan von közelebb Jézushoz az, hogy együtt örültél és sírtál másokkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása