Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért kellene nagylelkűnek lenned, mikor neked is alig van?

2019. szeptember 22. 03:00 - Besther

„A tanulság a következő: Használjátok fel a világi javaitokat mások javára, és hogy barátokat szerezzetek magatoknak! Így azután, amikor a földi dolgok elmúlnak, azok a barátok majd örömmel fogadnak titeket, mikor megérkeztek az örök hazába. [...] Ha a világi vagyonnal és a pénzzel nem gazdálkodtok hűségesen, akkor ki bízna rátok mennyei kincseket? [...] Nem szolgálhatjátok egyszerre Istent és a pénzt” (Lk 16,9.11.13 NLT fordítás). 

donations-1041971_960_720.jpg

Könnyű úgy időt, energiát vagy pénzt adni, hogy bőven van belőle. A nagylelkűség igazi próbája az, ha úgy adsz, hogy neked sincs felesleged. Tényleg odaadod azt a keveset, amid van, valaki másnak, hogy segíts neki? Ha igen, akkor gratulálok! Átmentél Isten nagylelkűség-próbáján.

Miért teszi próbára Isten a bőkezűségedet? Mert az ő képére teremtett, ezért ha Jézusra akarsz hasonlítani, akkor meg kell tanulnod, hogyan légy adakozó és nagylelkű. Ha nem tanulod meg, akkor sosem válsz éretté, és nem kapod meg az Úr áldásait az életedre.

Mi van akkor, ha te sem állsz jól anyagilag, és a dolgok nem mennek túl jól? Nincs munkád vagy nincs pénzed, és úgy érzed, hogy se időd, se energiád. Hogyan lehetnél bőkezű, amikor neked is csak alig van?

Jó példa erre Pál apostol vallomása a macedóniai gyülekezetekről: „Bár sok problémán és nehéz időkön mentek keresztül, nagy szegénységük hatalmas örömmel párosult, ami azt eredményezte, hogy másoknak is adtak bőségesen” (2Kor 8,2 TLB fordítás). Az öröm és a bőkezűség mindig együtt jár.

Az, hogy miként bánsz a pénzzel, nagy próbája annak, hogy mennyire bízol Istenben, ugyanis megmutatja, hogy mi fontos számodra az életben.

Itt van négy dolog, amit ha észben tartasz, segíthet abban, hogy örülj akkor is, ha bőségben élsz, és akkor is, ha nem.

Ha elfogadod Isten látását és tervét, akkor ő gondoskodik rólad. Amikor azt mondod, „Istenem, azt fogom tenni, amit te szeretnél, függetlenül attól, hogy van-e pénzem vagy más forrásom erre”, akkor Isten biztosítani fog mindent, amire szükséged van hozzá.

Amikor azt teszed, amit Isten kér, akkor ő megteszi azt is, amire te képtelen vagy. Add Istennek azt, amid van, még ha csak kevés is, és ő megsokszorozza azt. Ez történt akkor is, amikor egy fiú öt kenyeret és két halat vitt Jézusnak, mégis csodálatos módon emberek ezrei ehettek.

Amikor szükséged van valamire, előbb el kell vetned egy magot. Ha valamiből többre van szükséged, akkor először adj abból másnak. Ahhoz, hogy aratni tudj, előbb magot kell vetned.

Vetés és aratás között mindig eltelik valamennyi idő. Nem lehet azonnal aratni. Várni kell valamennyi időt, és türelmesnek kell lenni. 

Amikor nagylelkű vagy, bízhatsz Istenben, hogy megadja mindazt, amire szükséged van. És amikor másoknak adsz, akkor segítesz nekik meglátni, hogy Isten róluk is gondoskodni akar.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mire van szükséged? Hogyan tudsz elültetni egy magot még ma ezen a területen, hogy később Isten áldását learathasd?
  • Gondolj egy olyan időszakra, amikor Isten megmutatta neked a befektetéseid gyümölcsét! Mit tanultál és hogyan növekedtél lelkileg, amíg vártál a betakarításra?
  • Miért kellene a keresztényeknek a nagylelkűségükről ismertté válni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása