Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a megfelelő helyet, időt és szavakat

2024. október 22. 03:00 - gerbeaud

"Mindennek megszabott ideje van.... Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek." (Préd 3,1.7)

Előbb vagy utóbb mindannyiunknak nehéz beszélgetéseket kell folytatnunk. Lehet, hogy a főnököd olyasmit kért tőled, ami ellenkezik a lelkiismereteddel. Vagy talán a te nézőpontod nem egyezik a szüleidével. Amikor nehéz beszélgetést kell folytatnod, fontos, hogy átgondoltan közelítsd meg a helyzetet. Meg kell választani a megfelelő helyet, időt és szavakat.

Először is válaszd a megfelelő helyet! Ezeket a beszélgetéseket mindig négyszemközt folytasd le. Ha csoportos keretek között hozod fel a problémát, a másik személyt védekezésbe kényszerítheted.

A zártkörű beszélgetés lehetővé teszi a nyílt beszélgetést a közönség nyomása nélkül. Próbáld meg alázatosan és négyszemközt megkérdezni: „Meg tudjuk ezt oldani?”. Ezzel a megközelítéssel nagyobb valószínűséggel jársz sikerrel.

Másodszor, válaszd meg a megfelelő időpontot! Van helyes és helytelen időpont arra, hogy bárkivel szóba hozz egy problémát, legyen szó a főnöködről, a tanárodról, a szüleidről vagy bárki másról. Az időzítés a kulcs. Ne akkor kezdj beszélgetésbe, amikor te, vagy a beszélgetőpartnered fáradt, frusztrált vagy éhes. Várd meg, amíg elégedettebbek és nagyobb valószínűséggel fogékonyabbak lesznek.

A Biblia azt mondja: „"Mindennek megszabott ideje van.... Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek." (Préd 3,1, 7). Mielőtt belekezdesz egy nehéz beszélgetésbe, kérdezd meg magadtól: „Jó az időzítés?”.

Harmadszor, válaszd meg a megfelelő szavakat! Fontos, hogy hogyan fogalmazod meg a kérésedet. Gondosan válaszd meg a szavakat! És ha minden más kudarcot vall, csak légy udvarias!

A Biblia azt tanítja: "A bölcs szívűt értelmesnek nevezik, a nyájas ajkak gyarapítják a tudást" (Péld16,21). Szeretem emlékeztetni magam: „Soha nem vagyok meggyőző, ha durva vagyok”. Ha nyílvesszőt akarsz kilőni, először mártsd mézbe!

Legközelebb, amikor egy nehéz beszélgetés előtt állsz, készítsd fel magad a sikerre. Gondoskodj arról, hogy a megfelelő helyet, időt és szavakat válaszd! Így valószínűbb, hogy világosan fejezed ki magad - és hogy a másik személy fogékony lesz az üzenetedre.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Próbáltál már valaha rossz időpontban meggyőzni valakit valamiről? Hogy sikerült?
  • Mit gondolsz, miért leszel meggyőzőbb, ha kellemesen fogalmazol?
  • Tudsz olyan helyzetre gondolni, amikor azért voltál meggyőző, mert nem voltál durva? Mi történt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.10.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása