Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tegyél félre holnapra, mert nem csak a mai napért élsz!

2020. január 27. 03:00 - Anika Enikő

20200127.jpg

„A bölcs ember félre tesz a jövőre, de az ostoba elkölti, amit csak kap” (Péld 21,20 TLB fordítás).

John D. Rockefeller korának leggazdagabb embere volt. Arról volt híres, hogy számtalanszor megkérdezték tőle, hogy mi a gazdagságának a titka. Válasza a 10-10-80-as elvként vált ismertté. Azt mondta az embereknek, hogy azáltal gazdagodott meg, hogy pénzének az első tíz százalékát visszaadta Istennek. A második 10 százalékot megtakarításokba fektette, és megtanult a fennmaradó 80 százalékból élni.

A példabeszédek könyve 21. fejezetének a 20. verse ezt mondja: „A bölcs ember félre tesz a jövőre, de az ostoba elkölti, amit csak kap” (TLB fordítás).

A megtakarítás az egyik módja annak, hogy Isten teszteljen téged a pénzügyeid terén. Meg akar bizonyosodni arról, hogy felelősen élsz azzal, amit ő adott neked. Ha most megtakarítasz a jövőre, az okos dolog. Ha nem teszel félre semmit, az ostobaság. Isten azt akarja, hogy fizess tizeded, és aztán azt akarja, hogy tegyél félre a jövőre.

Talán azt gondolod, hogy nem tudsz 80 százalékból megélni, ám ez akkor azt jelenti, hogy lehetőségeiden felül költekezel. Nem bánsz jól a pénzzel, többet költesz, mint amennyid van. Emlékezz csak! Ez egy teszt. Szeretnéd, ha Isten hűségesnek tekintene téged a pénzzel kapcsolatban?

A 10-10-80-as elv teljes ellentéte annak, amit kultúránk tanít. A kultúra azt tanítja, hogy először fizesd ki az összes számládat – de aztán nem marad pénzed a megtakarításra és a tizedre. Isten azt mondja: „Fizess nekem először, majd magadnak (megtakarítás), és csak ezután fizesd ki a számláidat!” Ez az a rend, amelyet Isten megáld.

Ha nem spórolsz meg semmit, akkor „élj a mának” gondolkodásmódod van. Ez az, amikor azt gondolod: „Most van pénzem, tehát most fogom elkölteni. Ne gondoljunk a holnapra!”

Isten nem csupán azt szeretné, hogy gondolj a holnapra, hanem azt, hogy tervezz a holnappal, hogy legyen elegendő pénzed megtenni mindazt, amit szeretne, hogy megtegyél. Okos dolog elnapolni ma egy olyan vásárlást, ami jobban lehetővé teszi, hogy elérd holnap a céljaidat.

És meg tudod tenni! A megtakarítás szellemi fegyelem, és Isten minden kegyelmet megad neked, amire szükséged van a kemény lépések megtételéhez.

Ne csak a mái napért élj! Tanulj meg mindent, ami csak szükséges ahhoz, hogy képes legyél félretenni valamennyi pénzt a jövőre. Ez Isten útja a dolgok elvégzéséhez. Amikor figyelmen kívül hagyod Isten alapelveit, akkor pénzügyi feszültséget kérsz.

Amikor Isten szerint cselekszel, az mindig beválik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi tart vissza attól, hogy képes legyél a bevételednek egy részét félre tenni?
  • Milyen módon van jelen az „élj a mának” gondolkodásmódod az anyagiakkal kapcsolatban?
  • Miként láttad, hogy Isten gondot viselt rád, amikor azzal tisztelted őt, hogy először tizedet fizettél, aztán félre tettél, és utána költötted a pénzed?

 *(Daily hope by Rick Warren, 2020.01.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása