Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ahhoz, hogy betekintést nyerj Isten szavába, tanulj meg elmélkedni rajta!

2020. április 29. 03:00 - Anika Enikő

20200429.jpg

„Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal; őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz” (Józs 1,8).

Számos módja van annak, hogy a Bibliában rejlő ajándékokat felleljük. Olvashatjuk az Írásokat, tanulmányozhatjuk, és megtanulhatjuk kívülről is; ám elmélkedni is kell rajta!

Pál második levele Timóteushoz 2. fejezetének a 7. verse ezt mondja: „Gondolkozz azon, amit mondok, mert az Úr megadja majd neked, hogy mindent megérts.”

Amikor gondolkozol az Igén – amikor elmélkedsz az Írásokon –, akkor Isten több mindent enged megérteni és meglátni abból.

Mit jelent elmélkedni? Egyszerűen annyit jelent, hogy valamiről komolyan gondolkodni, és azt is jelenti, hogy elkötelezed magad.

Azon gondolkodsz, hogy hogyan is kell elmélkedni? Ha tudod, hogyan kell aggódni, akkor azt is tudod, hogyan kell elmélkedni. Az aggodalmaskodás tulajdonképpen negatív elmélkedés. Amikor aggodalmaskodsz, akkor az történik, hogy fogsz egy negatív gondolatot, és azt forgatod az elmédben; és minél jobban aggódsz, annál nagyobbra nő a gondolat.

Elmélkedéskor pontosan ugyanez történik az Igével is. Veszel egy bibliai igerészt, és azt forgatod magadban, és arról gondolkozol. Ellentétben az aggodalmaskodással, amikor az Írásokon gondolkozol, akkor ez pozitív eredményekhez vezet.

Az egyik módja az Igén való elmélkedésnek az, ha hangosan felolvasod. Olvass fel egy igeverset hagosan, újra és újra, és minden alkalommal, amikor olvasod, egy másik szót hangsúlyozz ki!

Nézzük példának Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének a 13. versét: „Képes vagyok mindent megtenni Krisztus által, aki megerősít engem” (NKJV fordítás). Amikor először felolvasod a verset, hangsúlyozd a Képes szót. A második alkalommal a vagyok szót. S így tovább mindaddig, míg a vers utolsó szavához nem érsz.

Minden alkalommal, amikor felolvasod az igeverset, egyre árnyaltabbá válik az értelme.

A meditáció, illetve az elmélkedés másik eszköze a reflexiós híd. Minden bibliai történet mélyén van egy időrendi vonatkozás, és a reflexiós híd segít megtalálni ezt. Először elolvasod a történetet, és megkérdezed magadtól, hogy mit jelenthetett ez akkor, abban az időben, amikor valójában történt. Majd azt vizsgáld meg, hogy mely időtlen alapelvről tanít. Aztán személyessé teheted, ha megkérdezed magadtól, hogy mit jelent számodra ma az adott történet.

A Biblia óriási áldásokat ígér, ha időt töltesz, és elmélkedsz rajta. „Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal; őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz” (Józs 1,8).

Szánj időt arra, hogy kifejleszd azt a szokást, hogy meditálsz Isten Igéjén, és életed során le fogod aratni ennek az áldásait.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miképpen hasonlít az aggodalmaskodás és a Biblián való elmélkedés egymáshoz? Milyen pozitív eredmények tapasztalhatók, ha elmélkedünk az Isten Igéjén?
  • Válasz egy igeverset, és olvasd el hangosan egymás után többször úgy, hogy minden alkalommal más szóra teszed a hangsúlyt. Elmélkedvén az Igén, mit tanít neked ily módon Isten?
  • Válassz egy történetet a Bibliából, és a mai áhítatban elhangzottak alapján használd a reflexiós hidat, hogy ekképpen elmélkedj az Igén. Írd le a benyomásaidat, illetve oszd meg azokat egyik barátoddal!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása