Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Különbség van a tudás és a tanulás között

2020. június 10. 03:00 - Lencsés Tamás

20200610.jpg

„Te az ő utódja vagy, Bélsaccar, és tudtad mindezt, mégsem aláztad meg magadat” (Dán 5,22 NLT fordítás).

Isten nem fog újat tanítani neked mindaddig, amíg a gyakorlatban meg nem valósítod azt, amit már tanított neked.

Istennek nem csak egyszerűen az a küldetése, hogy kielégítse a kíváncsiságod. Mond valamit, és vár addig, amíg cselekszel. Miután pedig cselekedtél, akkor továbblépsz a következő szintre.

Látod, Isten azt akarja, hogy a gyakorlatban is alkalmazd a megtanult igazságot – mivel addig nem igazán tanultál meg valamit, amíg azt nem alkalmaztad.

Ehhez nem elég, ha azt mondod az embereknek, hogy hiszel a Bibliában. Azt kell tenned, amit a Biblia tanít. Ha nem úgy cselekszel, ahogy arra a Biblia tanít, akkor nem is igazán hiszel benne.

Ez az, amit megértünk Dániel könyvéből, Bélsaccar történetét illetően. Mindent elveszített, mert nem valósította meg a gyakorlatban azt, amit már megtanult.

Büszkén visszautasította azokat a tanulságokat, amelyeket Isten már a nagyapjának is megtanított. Birodalma ezért esett el.

A Bibliában az olvasható, hogy Dániel a következőt mondta neki: „Te az ő utódja vagy, Bélsaccar, és tudtad mindezt, mégsem aláztad meg magadat” (Dán 5,22 NLT fordítás).

Bélsaccar látta, hogy Nebukadneccar a büszkeség miatt szó szerint elveszíti a józan eszét majdnem hét éven keresztül. Látta az összes hibát, amit nagyapja elkövetett. Látta azt is, amint a nagyapja visszatért, és jóvátette ezeket a dolgokat. Látta a jót és a rosszat is Nebukadneccar életében, és úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja Istent. Bélsaccar úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a leckéket.

Isten ezért elvette az ő királyságát.

Bélsaccar tehát tudott, de nem tanult belőle. Meg kell értenünk a különbséget a tudás és a tanulás között. Sok mindent tudhatsz, de ha nem aszerint cselekszel, akkor végül semmit sem tanultál.

Isten azt akarja, hogy az Ige cselekvői legyünk. Ez azt jelenti, hogy támogatni fog minket, amint előre lépünk hitben alkalmazva azokat a dolgokat, amelyeket tanított nekünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tanított Isten valami újat neked rögtön azután, hogy alkalmaztad azt, amit előtte tanított neked?
  • Van valami, amit Isten tanított neked, de még nem ültettél át a gyakorlatba? Amennyiben igen, hajlandó vagy megtenni ezt a lépést, hogy tovább tudj fejlődni?
  • Hogyan erősödött meg a hited azáltal, hogy figyelemmel kísérted azt, hogy más keresztények alkalmazzák azokat az igazságokat, amelyeket Isten tanított nekik?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása