Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért szükséges mindig a megbocsátást választanod?

2020. augusztus 16. 03:00 - gerbeaud

„Ha nem bocsátotok meg másoknak, akkor Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a hibáitokat, amit elkövettek” (Mt 6,15 GNT fordítás).

Ha nem akarsz megbocsátani másoknak, és azt sem akarod, hogy Isten megbocsásson nekik, az megmutatja a keserűséget és a neheztelést az életedben.

Ha azt akarod, hogy a másikat megbüntessék, de te a rossz cselekedeteidért megbocsátást vársz, csak magadat teszed boldogtalanná. Nem őket bántod, kizárólag magadat.

Jézus azt mondta: „Ha nem bocsátotok meg másoknak, akkor Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a hibáitokat, amit elkövettek” (Mt 6,15 GNT fordítás).

A megbocsátás magában foglalja a múltadat, a jelenedet és a jövődet:

  • Isten már számtalanszor megbocsátott neked a múltban
  • a megbocsátás hiánya boldogtalanná tesz a jelenben
  • a jövőben is szükséged lesz Isten bocsánatára

Gondolj Jónásra! Miután figyelmeztette Ninive lakóit Isten ítéletéről, azok bűnbánatot tartottak, és ezért Isten megbocsátott nekik, és nem büntette meg őket. Ez csalódást okozott Jónásnak, és keserűvé tette.

De emlékszel, hogyan fordult el eredetileg Istentől? Isten bocsánatát akarta a saját engedetlenségének bűnére. Azonban nem akarta, hogy Isten megbocsásson a niniveieknek.

Ezért Jónás így imádkozott: „Tudtam, hogy te szerető és irgalmas Isten vagy, mindig türelmes, mindig kedves, és mindig kész vagy arra, hogy meggondold magad, és ne büntess. Na mármost, Uram, hadd haljak meg! Jobb leszek holtan, mint élve” (Jón 4,2–3 GNT fordítás). 

Jónás neheztelése csak magának ártott. Míg a niniveiek már Isten kegyelmét élvezték, Jónás beleragadt az önsajnálatba.

Meghatározó, hogy megbocsáss mindenkinek, aki a múltban megbántott. És hogy megbocsáss bárkinek, aki ma megbánt téged, mert Isten megbocsátotta a múltbeli bűneidet, és megígérte, hogy a jövőben is megbocsát neked.

„Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igaz, és meg fogja bocsátani bűneinket, és megtisztít minket minden igazságtalanságtól” (1Jn 1,9 NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan hatott rád a neheztelésed és a meg nem bocsátásod? Hogy látod, ez a magatartás hogyan érint másokat?
  • Mi a legnagyobb kihívás abban, hogy megbocsáss annak, aki a legjobban megbántott az életed során? Hogyan tudod leküzdeni ezt az akadályt?
  • Állj meg egy pillanatra, és gondold át, szükséges-e ma megbocsátanod valakinek? Ha igen, kész vagy megtenni ezt a lépést?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása