Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretet nélkül az idődet pazarlod

2020. február 23. 03:00 - Deltajulietttango

20200223.jpg

„Ha emberek vagy angyalok nyelvén beszélek, de szeretet nincs bennem, akkor csak egy visszhangzó gong vagy egy csengő cintányér vagyok” (1Kor 13,1 NIV fordítás).

Az élet legfőbb célja a szeretet, hiszen azért kerültünk ide a Földre, hogy megtanuljuk szeretni Istent és a többieket. A Biblia világossá teszi Pál első levele a korinthusiakhoz 13. fejezetének első néhány versében, hogy miért a szeretet a legfontosabb érték.

Szeretet nélkül minden, amit mondasz, hatástalan. „Ha emberek vagy angyalok nyelvén beszélek, de szeretet nincs bennem, akkor csak egy visszhangzó gong vagy egy csengő cintányér vagyok” (1Kor 13,1 NIV fordítás). A szavak szeretet nélkül csak zajt jelentenek. Az emberek nehezményezik és elutasítják a szeretet nélküli szavakat. Ugyanakkor figyelni és válaszolni fognak a szeretettel kimondott mondatokra.

Szeretet nélkül minden tudásod hiányos. „Ha ajándékom van a prófétálásra, és kifürkészhetek minden rejtélyt, megismerhetek minden tudást, [...] de szeretet nincs bennem, semmi vagyok” (1Kor 13,2 NIV fordítás). A világ robbanásig telt információkkal és ismeretekkel. De a legalapvetőbb problémáink nagy részét még nem oldották meg, mert a világ nem több tudást vár. A világ szeretetet keres.

Szeretet nélkül minden, amit hiszel, elégtelen. „Ha olyan hitem van, ami hegyeket mozdíthat el, de szeretet nincs bennem, semmi vagyok” (1Kor 13,2 NIV fordítás). Sok ember tévesen hiszi, hogy a kereszténység arról szól, hogy hiszünk bizonyos igazságokban és tanokban. De szereted Jézust? Tudod, hogy ő szeret téged? A kereszténység arról szól, hogy megtapasztaljuk a Jézus irántunk való szeretetét, és megtanuljuk, hogyan szeressünk úgy, mint ő.

Szeretet nélkül minden, amit adsz, jelentéktelen. „Ha odaadom minden vagyonomat a szegényeknek, [...] de szeretet nincs bennem, nem nyerek vele semmit” (1Kor 13,3 NIV fordítás). Mindenféle motiváció létezik az adakozásra, ideértve a kötelességtudatot, a presztízst vagy a bűntudatot. Csak azért, mert adsz, nem jelenti még azt, hogy szeretettel is csinálod. Adhatsz szeretet nélkül, de nem szerethetsz odaadás nélkül.

Szeretet nélkül minden, amit teljesítesz, nem megfelelő. „Ha élve megégetnek azért, mert az evangéliumot prédikálom, de nem szeretem a többieket, annak semmi értéke” (1Kor 13,3 TLB fordítás). Mindenféle nagyszerű teljesítményt elérhetsz. Még a világ legnagyobb ügyéért, az Isten királyságáért is feláldozhatod az életed, de szeretet nélkül ez elpazarolt erőfeszítés.

Tiéd lehet egy szónok ékesszólása, egy zseni tudása, egy csodatévő hite, egy humanitárius nagyvonalúsága vagy egy mártír felajánlása. De ha nem szeretsz, akkor mindez nem számít.

A jó hír az, hogy tudsz másokat szeretni, mert Isten előbb szeretett téged. Jézus azt mondja, hogy amikor az ő szeretetében élsz, akkor segíteni fog neked, hogy szeresd a többieket. Ha közelebb húzódsz hozzá, növekedni fog a szeretet-képességed is: ő teszi lehetővé számodra, hogy megéld a hívását, hogy szeresd a többieket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Általában miért figyelnek és reagálnak jobban az emberek, ha szelíden, alázattal és szeretettel beszélünk velük?
 • Mi a legnagyobb motivációd a tized adásra? Mi a legnagyobb motivációd arra, hogy adakozz kedvenc ügyed vagy nonprofit szervezeted számára?
 • Mi a legnagyobb különbség azok között az emberek között, akiknek az elért eredményeit a szeretet jellemzi azokkal szemben, akikét nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.16.)

Szólj hozzá!

Higgy másokban, ahogy Jézus hisz benned!

2020. február 22. 03:00 - gerbeaud

20200222.jpg

„Ha szeretsz valakit, akkor hű leszel hozzá, nem számít, mi az ára. Mindig hinni fogsz benne, mindig a tőle telhető legjobbat várod tőle, és mindig meg fogod állni a helyed a védelmében” (1Kor 13,7 TLB fordítás).

Jézus hisz benned. Erről rengeteg bizonyíték van a Bibliában.

„Ha olyan kis hitetek van, mint egy mustármag, akkor mondhatjátok ennek a hegynek: »Menj innen oda!«, és oda fog menni. Semmi sem lesz lehetetlen számotokra” (Mt 17,20 NIV fordítás).

„Minden lehetséges annak, aki hisz” (Mk 9,23 NIV fordítás).

„Ha van hitetek, és nem kételkedtek, akkor megtehettek ilyen dolgokat és sokkal többet” (Mk 21,21 TLB fordítás).

Jézus hiszi, hogy mindezeket megteheted, mert amikor belé helyezed a bizalmadat, az ő Lelke benned él. Tőled is azt akarja, hogy segíts másoknak elhinni ezt magukról. Pál apostol azzal biztatta a híveket: „Azt akarom, hogy segítsünk egymásnak a hitünkkel. A hitetek segíteni fog nekem, a hitem pedig segíteni fog nektek” (Róm 1,12 NCV fordítás).

Minden nap találkozhatsz olyan emberekkel, akiknek alacsony az önbecsülésük. Mindenkinek vannak bizonytalanságai. És sok ember folyamatosan ugyanazt a lemezt játssza le a fejében, ahogy valaki régen azt mondta nekik, hogy nem viszik semmire.

Hogyan tudják az emberek ezt az átkot visszafordítani? Segíthetsz nekik, hogy elkezdjék elhinni, amit Jézus mond róluk, ahelyett, hogy azt higgyék el, amit más emberek mondanak róluk.

A Biblia azt mondja Pál első levele a korinthusiakhoz 13. fejezetének 7. versében: „Ha szeretsz valakit, akkor hű leszel hozzá, nem számít, mi az ára. Mindig hinni fogsz benne, mindig a tőle telhető legjobbat várod tőle, és mindig meg fogod állni a helyed a védelmében” (TLB fordítás).

Ez az, amit Isten akar, hogy tegyél. Azt akarja, hogy megmutasd a másokba vetett hitedet, hogy így elhihessék azt, amit Isten mond róluk.

Ennek egyik legjobb módja, amit az egyházban teszünk, hogy egy kis csoport tagjai vagyunk. Amikor egy nagyon kemény heted van, kételkedsz, mélyponton vagy, és elbátortalanodtál, akkor szükséged van egy bizalmi emberekből álló csoportra, akik hinni fognak benned. És te is megteheted számukra ugyanezt. Jézus követői nem csak Krisztusban hisznek. Mi egymásban is hiszünk.

A hited segíthet mások hitének növekedésében, amikor úgy hiszel bennük, ahogy Jézus hisz benned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen bizonytalanságok tartanak távol attól, hogy higgy magadban úgy, ahogy Jézus hisz benned?
 • Miért fontos az, hogy az emberek úgy lássák magukat, ahogy Isten látja őket?
 • Hogyan segített a kiscsoportod abban, hogy higgy, amikor azt gondoltad, nincs elég hited?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.15.)

Szólj hozzá!

A bocsánatot nyert ember megbocsát másoknak

2020. február 21. 03:00 - Tomes Lívia

20200221.jpg

„Engedjétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg bárkinek, aki megsért titeket. Ne feledjétek el, hogy az Úr megbocsátott nektek, tehát meg kell bocsátanotok másoknak” (Kol 3,13 NLT fordítás).

Sokan azt gondolják, hogy Isten haragszik. Úgy képzelik el Istent az égben, aki csak arra vár, hogy megbüntesse azokat, akik rosszat tesznek.

Valójában Isten ilyen: „Én vagyok az az Isten, aki megbocsátja bűneidet, és ezt azért teszem, aki vagyok. Nem tartom meg bűneidet veled szemben” (Ézs 43,25 GNT fordítás). Isten meg akar bocsátani, és mindent megtett, hogy megbocsássa bűneinket Krisztusban.

Isten még a világ megteremtése előtt eltervezte, hogy Krisztusban megbocsássa bűneidet. Ő tudja minden rossz dolgodat, amit meg fogsz tenni. Egyik sem lepi meg őt. Az életedben levő bűntudatot Isten úgy tervezte, hogy megbocsátást kínált neked még a születésed előtt.

Ezért tudja Isten ezt mondani: „Nincs tehát most már ítélet azok ellen, akik Jézus Krisztusban vannak" (Róm 8,1). Az ítélet eltűnt azért, amit Jézus Krisztus tett értünk: ez minden feltétel nélküli, teljes, következetes, örök, kegyelem általi megbocsátást jelent egész életünkben. Micsoda megkönnyebbülés! Nem kell szenvedned, vagy fizetned a bűneidért most vagy az örökkévalóságban. Jézus Krisztusban ki van fizetve. Megbocsátottak neked, ha elfogadod Jézustól az üdvösség ajándékát.

Miután felismerted, hogy megbocsátottak neked, akkor képes és erős leszel, hogy megbocsáss másoknak.

Hogyan csináld ezt? „Engedjétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg bárkinek, aki megsért titeket. Ne feledjétek el, hogy az Úr megbocsátott nektek, tehát meg kell bocsátanotok másoknak” (Kol 3,13 NLT fordítás).

Jól nézd meg magadat, és láthatsz csúnyaságot, önzőséget és bűnt. De az a fontos, hogy Isten milyennek lát téged. Te az ő alkotása vagy, egy olyan remekmű, melynek célja az, hogy neki élj, és másokat áldj.

Ha Isten szemén keresztül nézel, látni fogod a megbocsátást, amit csak ő adhat. Ha elfogadod a megbocsátását az életeden, akkor képes leszel arra, hogy megbocsáss másoknak. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Kinek szükséges ma megbocsátanod?
 • Van valaki az életedben, aki azért szenved, mert bűntudata van? Hogyan oszthatnád meg vele a reményt elmondva neki, hogy Jézus elfedezte a bűnét, és a megbocsátás ajándékát kínálja neki?
 • Miért nehéz nekünk elfogadnunk azt, amit nem akarunk odaadni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.14.)

Szólj hozzá!

Isten remekműveként bánj minden emberrel!

2020. február 20. 03:00 - gabormel

20200220.jpg

„Bánjatok méltósággal mindenkivel, akivel találkoztok!” (1Pt 2,17 The Message fordítás).

Végtelenül értékes vagy Isten számára. Isten teremtett téged. Jézus meghalt érted. Isten beléd helyezte Lelkét. És Isten azt akarja, hogy örökké vele legyél az örökkévalóságban. Ez egy elég nagy befektetés Isten részéről, amelyet nem tett volna meg, ha nem a legnagyobb érték lennél számára.

Két szempontból lehet valami értékes. Az első, hogy ki készítette. Óriási különbség van egy gyémántokkal díszített Fabergé tojás és a húsvéti tojások között, amelyeket a gyerekeiddel festettél.

„Isten mesterművei vagyunk. Jézus Krisztusban újrateremtett minket, így megtehetjük azokat a jó dolgokat, amelyet régen nekünk tervezett” (Ef 2,10 NLT fordítás). Isten nem alkotott hulladékot. Létrehozott téged, és te jó vagy! Mielőtt megszülettél volna, Isten eltervezte a célodat és akit akart, hogy légy. Ő nem hibázik.

Valaminek az értékét az is meghatározza, hogy mennyit fognak érte fizetni.

Mennyit ér a házad? Ez az érték bármekkora lehet, amennyit valaki kínál érte. Mennyit ér egy műalkotás? Csak amennyit valaki hajlandó fizetni érte.

Mennyit érsz? Jézus Krisztus hajlandó volt az életét adni: „Ő Krisztus drága, éltető vérével fizetett érted, aki Isten bűntelen, hibátlan Báránya” (1Pt 1,19 TLB fordítás). Ha valaha is kételkedsz az értékedben, csak nézz a keresztre! Jézus hajlandó volt megfizetni érted a végső árat. Ennyire értékes vagy a számára.

Jézus azt akarja, hogy úgy bánj másokkal, mintha ők olyan értékesek lennének, mint te – mert azok. Isten teremtett mindenkit, és Jézus meghalt mindenkiért. Életedben minden személy értékes Isten számára, és ő feltétel nélkül szereti őket.

Az, ahogyan másokat szeretsz, megmutatja nekik, hogy milyen értékesek Isten számára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi változik abban, ahogy magadat látod, amikor megérted, mennyire értékes vagy Isten számára?
 • Miért nehéz néha másokat Isten mesterművének tekinteni? Mi segít abban, hogy megőrzid másokról a megfelelő képet?
 • Mit jelent másokkal tisztelettel és méltósággal bánni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.13.)

 

Szólj hozzá!

A szeretet figyel és meghallgat

2020. február 19. 03:00 - FodorImi

20200219.jpg

„Fogadjátok el egymást, ahogyan Krisztus elfogadott titeket, hogy dicsőséget hozzatok Istennek!” (Róm 15,7 NIV fordítás).

Isten azt akarja, hogy amit érted tesz, azt te is tedd meg másokért.

Isten feltétel nélkül elfogad téged. Ez nem azt jelenti, hogy egyetért mindennel, amit teszel, de elfogad, nem számít, hogy mit tettél. És Isten azt mondja, azt várja tőled, hogy te is hasonlóképpen cselekedj mindenki mással  az életedben.

A szeretet legmagasabb formája az összpontosított figyelem. Az egyik mód mások elfogadásának kimutatására, hogy rájuk nézel, és meghallgatod őket. Ha valakinek a szemébe nézel, azzal kifejezed, hogy számít neked.

A szeretet figyel, és a szeretet meghallgat. Amikor valaki bejön, és odarak valamit az íróasztalodra, mondasz bármit is neki? Amikor valaki felszolgál neked valamit az étteremben, vagy az eladó segít az áruházban, szemébe nézel, és megköszönöd neki? Ez kis dolognak tűnik, de amikor figyelmet adsz valakinek, még ha csak egy pillanatra is, akkor megerősíted az értékét mint személyt, és megmutatod, hogy elfogadod őt.

A Biblia azt mondja Pál levele a rómaiakhoz 15. fejezetének 1. versében: „Hordoznunk kell annak a terhét, hogy tekintettel legyünk mások kétségeire és félelmeire” (TLB fordítás).

Az elfogadás azt jelenti, hogy figyelsz mások félelmeire és kétségeire. Mindannyiunknak vannak félelmei és kétségei. Amikor az embereknek kétségeik vannak Istennel szemben, először meg kell hallgatnod, és ki kell mutatnod, hogy ez nem változtatja meg a szeretetedet és elfogadásodat. Miért? Mert Isten is így szeret minket. Amikor kételkedünk, Isten szeretete nem változik. Amikor félünk, és nem akarunk bízni benne, Isten akkor is elfogad. Ő azt akarja, hogy mi is így szeressük az embereket.

Szeretni úgy, mint Jézus, azt jelenti, hogy elfogadod az embereket ugyanúgy, ahogyan Jézus elfogad téged. Amikor az ő szeretete áramlik át rajtad, lehetséges lesz számodra, hogy feltétel nélkül szeress másokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Gondolj valakire, aki könnyen felbosszant, akit nehéz szeretni. Hogyan változtatja meg a hozzáállásodat e személy irányában az, ha figyelembe veszed, hogy Isten mennyire szeret és elfogad téged?
 • A szemkontaktus felvétele valakivel miért jelent olyan nagy különbséget abban, hogy ő hogyan érzi magát?
 • Milyen kétségeid vannak még Istennel kapcsolatban? Hiszed-e, hogy ő akkor is elfogad, amikor kétségeid vannak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.12.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása