Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három ok a megbocsátásra

2021. március 05. 03:00 - Lencsés Tamás

„Ne feledd, hogy az Úr megbocsátott neked, ezért neked is meg kell bocsátanod másoknak” (Kol 3,13 NLT).

A Biblia szerint három oka van annak, hogy elengedd a múltadat, és megbocsáss azoknak az embereknek, akik valaha megbántottak téged. Ezek az indokok viszont nem szólnak arról, hogy ezek az emberek megérdemlik-e vagy sem a megbocsátást.

Első ok: Meg kell bocsátanod azoknak, akik megbántottak, mert Isten is megbocsátott neked. Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 13. verse így szól: „Ne feledd, hogy az Úr megbocsátott neked, ezért neked is meg kell bocsátanod másoknak” (Kol 3,13 NLT). Ha megbocsátó ember akarsz lenni, akkor először Jézus Krisztus által kell elfogadnod Isten megbocsátását. A Biblia szerint Isten emberi alakot öltve Jézusban jött a Földre, hogy megbocsáthasson minden olyan rosszért, amit az emberek valaha tettek. Ő maga vezekelt ezekért a hibáinkért, hogy nekünk embereknek ne kelljen. Ez egy jó hír.

Második ok: Meg kell bocsátanod azoknak, akik megbántottak téged, különben a neheztelés fog irányítani téged. A Biblia így szól A prédikátor könyve 7. fejezetének 9. versében: „Csak a bolondok gurulnak gyorsan dühbe, és tartanak haragot” (CEV). A neheztelés nyomorulttá tesz, és visszataszít a múltba. És amikor megrekedsz a múltban, akkor a múlt irányít. Valahányszor neheztelsz valamire, akkor hagyod, hogy ez a dolog irányítson. Néhányan közületek abba a hibába esnek, hogy az öt, tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt titeket megsértő emberek ma is bánthatnak benneteket a neheztelés miatt. Ne hagyd, hogy ez folytatódjon! A múltad elmúlt. El kell engedned.

Harmadik ok: Meg kell bocsátanod azoknak, akik megbántottak, mert a jövőben még több megbocsátásra lesz szükséged. Jézus azt mondta: Mert ha te megbocsátod az embereknek, amikor vétkeznek ellened, mennyei Atyád is meg fog bocsátani neked. De ha nem bocsátod meg másoknak a bűneiket, Atyád nem fogja megbocsátani a te bűneidet” (Mt 6,14–15 NIV). A megbocsátás kétirányú utca. Nem kaphatod meg azt, amit nem vagy hajlandó adni.

Valaki egyszer azt mondta John Wesley-nek, a 18. századi brit teológusnak: „Soha nem tudnék megbocsátani annak a személynek.” Wesley így válaszolt: „Akkor remélem, hogy te soha nem vétkezel”.

Nem akarod felégetni azt a hidat, amin szükséges átsétálnod, hogy a mennybe juss.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jézus már kifizetett minden valaha elkövetett hibát. Hogyan könnyíti meg ez számodra, hogy megbocsáss?
  • Mi az a bűn, amelyikről azt hiszed, soha nem tudnád megbocsátani? Mit gondolsz, Isten hogyan érez e bűn iránt?
  • Milyen helyzetben szükséges megbocsátást nyújtanod ahhoz, hogy tovább léphess a múltadon?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása