Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy módja a lelki ajándékaid használatának

2021. május 01. 03:00 - Lilla:)

hand-4661763_1920.jpg

„Add át magad teljesen Istennek, mert meghaltál, de most új életed van. Tehát az egész tested használd eszközként, hogy azt tedd Isten dicsőségre, ami helyes!” (Róm 6,13 NLT).

Abban a pillanatban, amikor Jézus követőjévé válsz, Isten lelki ajándékokat ad neked. Azonban felmerül a kérdés: hogyan tudod elkezdeni használni ezeket a benned rejlő ajándékokat? Íme négy módja:

1. Fedezd fel az ajándékaidat!
Mielőtt elkezdhetnéd használni az ajándékaidat, tudnod kell, mik is azok. Nagyon sok keresztény esetében csak szunnyadnak ezek a lelki ajándékok. Figyelmen kívül hagyják az ajándékaikat; nem használják őket és nem is ismerik őket. A Biblia azt mondja Pál első levele Timóteushoz 4. fejezetének 14. versében: „Ne hanyagold el a lelki ajándékot, amely benned van!” (GNT).

Hogyan fedezheted fel a lelki ajándékaid? Három lépésből áll: megvizsgálni, értékelni és kísérletezni. Először is, meg kell vizsgálnod magad azáltal, hogy tanulmányozod a lelki ajándékaidat. Utána értékelned kell, hogy miben vagy jó. Ehhez megkérdezheted a barátaidat is, hogy ők milyen ajándékot látnak benned. Végül pedig kísérletezz úgy, hogy kipróbálod magad különböző területeken! Ha önkénteskedsz a gyülekezetedben különböző szolgálati területeken, az segíthet felfedezni az ajándékaidat. Például rájöhetsz, hogy jobb vagy a szervezési feladatokban, mint a tanításban.

2. Ajánld Istennek az ajándékaidat!
A Biblia azt mondja Pál levele a rómaiakhoz 6. fejezetének 13. versében: „Add át magad teljesen Istennek, mert meghaltál, de most új életed van. Tehát az egész tested használd eszközként, hogy azt tedd Isten dicsőségre, ami helyes!” (NLT).

Talán már ismered a lelki ajándékaidat, azonban nem az Úr szolgálatára használod őket, hanem a saját javadra. Alázatosnak kell lenned, és minden egyes ajándékodat az Úrnak kell ajánlanod! Tüntess el minden kifogást az útból, és jelentsd ki: „Istenem, neked ajánlom az ajándékaimat, melyeket tőled kaptam.”

3. Fejleszd az ajándékaidat!
Az ajándékok olyanok, mint az izmok: minél többet használod őket, annál nagyobbak lesznek. Nem csak lehetőséged van rá, hanem szükséges is, hogy erősítsd, fejleszd és növeld az ajándékaidat. Egyre jobbá válsz a használatukban, ha gyakorolsz és tanulsz – akár más emberektől is, akiknek ugyanolyan ajándékai vannak.

A Biblia azt mondja: „Amilyen lelki ajándékot kaptatok, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai!” (1Pt 4,10).

Amikor Isten ad neked valamit, még többet ad, ha jól használod:  több tehetséget, pénzt, befolyást, kapcsolatot vagy felelősséget. Azt mondja: „Megbízom ebben az emberben. Többet és többet és még többet fogok neki adni.”

4. Bontakoztasd ki a lelki ajándékaid!
A „kibontakoztatni” azt jelenti, szolgálatba állni. Ki kell menned a szabadba, és csinálnod kell valamit! Pál levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 6. verse azt mondja: „Használnunk kell a különböző ajándékainkat annak a kegyelemnek megfelelően, amelyet Isten adott nekünk. Ha az ajándékunk az, hogy Isten üzenetét mondjuk el, akkor azt a hitünk szerint kellene tennünk” (GNT).

Mi a legjobb hely a lelki ajándékok felfedezésére, felajánlására, fejlesztésére és kibontakoztatására? Egy keresztényekből álló kiscsoport mint gyakorló tér. Ez lehet egy kiscsoport a gyülekezetedben, a vasárnapi iskolában vagy bármilyen kis összejövetel, melyet hívők tartanak, hogy rendszeresen találkozhassanak. Ha nem vagy része még egy ilyen csoportnak, bátorítalak, hogy csatlakozz egyhez a héten, így tesztelheted és fejlesztheted a lelki ajándékaidat egy biztonságos és támogató környezetben, ahol a barátaid bátorítanak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a lelki ajándék, amit saját magad számára és nem Isten számára használsz? Min kellene változtatnod, amit a mai napon is megtehetsz már, hogy Istennek ajánld fel ezt az ajándékot?
  • Hogyan fejlesztheted az ajándékaidat? Mit figyeltél meg, más keresztények hogyan csinálják?
  • Milyen módon áldott meg téged valaki más, aki alkalmazza lelki ajándékait?

Isten örök életre vonatkozó ajándékának elfogadása

Isten minden hívőnek ad lelki ajándékokat – de csak a hívőknek. Ha ezt a lépést még nem tetted meg, bánd meg a bűneidet, és fogadd el Isten ajándékát az örök életet! Elmondanád ma ezt az imát?

„Kedves Jézus! Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz tettem, amit valaha elkövettem, megbocsájtást nyer, megismerem az életem célját, és egy nap befogadsz az örökkévaló otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és elhiszem, hogy te vagy az Isten, az én Megváltóm. Behívlak az életembe mint az életem Urát. Felajánlom ma neked az életem minden egyes területét. Téged akarlak követni, és azt tenni, amit te kérsz tőlem.

Jézus, hálás vagyok a szeretetedért és áldozatodért, amely lehetővé teszi, hogy csatlakozzam hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem ezt meg. Köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom a megváltásért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Az életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy a magam javát keresném. Alázatosan neked ajánlom az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be a családodba. Istenem, elfogadom a lelki ajándékokat, melyeket az életembe helyeztél. Segíts felfedezni, neked ajánlani, fejleszteni és kibontakoztatni azokat, hogy olyan ember lehessek, amilyennek te megalkottál! Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása