Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanuld meg szeretni a nehéz embereket!

2021. június 06. 03:00 - FodorImi

tic-tac-toe-1777859_1920.jpg

„Ha lehetséges, már amennyire tőletek függ, éljetek békességben mindenkivel!” (Róm 12,18 NIV).

Az egyik legfontosabb készség, amit Krisztussal járva kifejleszthetsz magadban, szeretni a nehéz embereket.

Íme itt van négy szeretet válasz, melyeket Jézus mutatott be, amikor nehéz emberekkel találkozott.

  • Légy tudatában annak, hogy nem tudsz mindenkinek tetszeni. Még Isten sem tudja elérni ezt. Jézus nem használt finom szavakat, amikor a vallási vezetők csoportjával beszélt, akiket farizeusoknak hívtak. Azt mondta nekik: „Képmutatók, miért próbáltok csapdába ejteni engem?” (Mt 22,18 NIV). Jézus visszautasította a játszmákat. Te is megteheted ezt.
  • Tanulj meg nemet mondani az irreális elvárásokra! A Biblia azt mondja, hogy Jézushoz akkor hasonlítasz, amikor „az igazságot szeretetben mondod” (Ef 4,15 NIV). Rendben van, hogy nemet mondasz – csak mondd szeretettel!
  • Soha ne bosszuld meg! Ez csak lealacsonyít téged az ő szintjükre. Jézus mondta: „Hallottátok, hogy megmondatott: »szemet szemért és fogat fogért«. Én azonban azt mondom nektek, ne álljatok ellen a gonosz embereknek! Ha megüti valaki a jobb arcodat, fordítsd oda neki a másikat is!” (Mt 5,38-39 NIV).
  • Imádkozz értük! Ez segíteni fog neked és az életedben lévő nehéz embereknek. Jézus utasításai egyszerűek és világosak. „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik zaklatnak titeket!” (Mt 5,44 NIV). Imádkozz a nehéz emberekért, aztán bízz abban, hogy Isten beszélni fog velük.

Minden nap találkozol nehéz emberekkel. És gyakran meg fog kísérteni, hogy negatív módon reagálj. Helyette próbáld meg szeretni őket a fenti négy válasz szerint! Meg fognak erősödni a kapcsolataid, jellemed pedig egyre jobban hasonlítani fog Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy igazságot mondani szeretetben? Mikor mondott neked valaki kemény igazságot szeretetben?
  • Mit gondolsz, miért mondta Jézus a követőinek, hogy ne álljanak bosszút? Jézus ezt hogyan mutatta be?
  • Milyen változást hoz, amikor imádkozol a nehéz emberekért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.30.)

(NIV: A bibliaidézetek az angol New International Version fordításból származnak.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása