Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A lelki fejlődéshez szükséged van másokra

2021. június 13. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vegyétek fel az új magatokat, aki úgy teremtetett, hogy hasonlítson Istenre valódi igazságban és szentségben” (Ef 4,24 NIV).

Amint azt a tegnapi áhítatban már említettem, a jellemedet lényegében a szokásaid összessége alkotja: az, ahogyan cselekedni szoktál. A Biblia azt mondja: „Vegyétek fel az új magatokat, aki úgy teremtetett, hogy hasonlítson Istenre valódi igazságban és szentségben” (Ef 4,24 NIV).

A szokásaidat Isten Igéjében és az emberekkel eltöltött idődben, valamint a körülményeiddel történő szembenézésed révén alakítod ki. Mindhárom rész nélkülözhetetlen a személyiséged fejlődéséhez. Isten Igéje megadja azt az igazságot, amire szükséged van a növekedéshez. Isten népe biztosítja ehhez a szükséges támogatást. Valamint a körülmények biztosítják a környezetet a krisztusi hasonlóság gyakorlásához.

Ha tanulmányozod és alkalmazod Isten Igéjét, rendszeresen kapcsolatba lépsz más hívőkkel, és megtanulsz bízni Istenben a nehezebb körülmények ellenére is, akkor garantálom, hogy jobban fogsz Jézusra hasonlítani.

Sokan azt gondolják, hogy csak magányos bibliatanulmányozásra és imára van szükség a lelki fejlődéshez. Azonban az élet egyes kérdéseit soha nem változtathatja meg a bibliatanulmányozás vagy az egyéni imádság. Isten embereket használ. Isten gyakran dönt úgy, hogy ezt a munkáját embereken keresztül végzi abból a célból, hogy megtanuljunk függeni egymástól. Azt akarja, hogy gyermekei együtt fejlődjenek.

Számos vallásban a lelkileg legérettebbnek és legszentebbnek azokat az embereket tartják, akik elszigetelik magukat. Egy kolostorban élnek a hegy tetején nem érintkezve más emberekkel.

De ez jelentős tévedés. A lelki érettség nem egy magányos, egyéni törekvés.

Nem fejlődhetsz a krisztus-hasonlóságban, ha elszigetelten élsz. Más emberek közelében kell lenned, és beszélgetned kell velük. Szükséges, hogy része legyél egy felekezetnek és egy közösségnek.

Miért? Mert az igazi lelki érettség arról szól, hogy megtanuljunk úgy szeretni, ahogy Jézus. Nem élhetsz Jézushoz hasonló életet anélkül, hogy kapcsolatba kerülnél más emberekkel.

Ne feledd, hogy az egész keresztény élet a szeretetről szól! Szeretni Istent, és szeretni másokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használt Isten másokat a lelki érettséged növekedésében?
  • Mi akadályoz abban, hogy hiteles, átlátható közösséget keress más hívőkkel?
  • Hogyan segít neked Jézus megismerése, hogy jobban szeress másokat?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.06.)

(NIV: A bibliaidézet szövege az angol New International Version fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása