Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten a te érzelmekkel teli imáidat akarja

2021. szeptember 07. 03:00 - ReveSz

human hand

„Kiöntöttem szívemet, feltártam lelkemet Istennek” (Dán 9,3 The Message).

Imádkoztál már valaha így?

„Én Istenem, jó Istenem
Lecsukódik már a szemem
De a tiéd nyitva Atyám,
amíg alszom, vigyázz reám!”**

Vagy így? „Aki ételt, italt adott,
annak neve legyen áldott! Ámen!”**

A legtöbb ember már valamikor imádkozott ezekkel a jól ismert imákkal. De mit jelentenek? És tényleg komolyan gondoljuk őket?

Gyakran előfordul, hogy végigjárjuk az ima lépéseit, szavakat mondunk emlékezetből, és kihúzunk valamit a listáról, mielőtt tovább lépnénk a következő dologhoz.

Isten nem érzelmek és hitelesség nélküli imákat keres. Nem érdekli, hogy képes vagy olyan szavakat használni, amelyeket valaki más talált ki. Istent nem érdekli, milyen szépen hangzik az imád. Valójában nem is annyira nagyon törődik a szavakkal, mint amennyire a mögöttük lévő érzelmekkel teszi.

Bármit is kérsz Istentől az imádságban – legyen az fizikai, anyagi, lelki vagy érzelmi szükséglet –, fejezd ki érzelmekkel a vágyakozásaid! Ez az, ami tetszik Istennek.

Amikor Dánielnek szüksége volt Isten bölcsességére az izraeliták irányításához, ezt tette: „Buzgón imádkoztam az Úr Istenhez, igyekeztem rávenni őt” (Dán 9,3 GNT). Igyekezni rávenni azt jelenti, hogy érzelemmel telve kérünk. Ez több, mint egy rutin kérés. Ez komoly kutatás, teljes szívvel való keresés és buzgó könyörgés. Isten figyel a kéréseinkre.

A „The Message” bibliafordítás megfogalmazása erre az igeversre: „Kiöntöttem szívemet, feltártam lelkemet Istennek.”

Ez nem egy félénk imádkozás. Ez egy merész imádkozás. Mikor imádkoztál így utoljára?

Elmondhatom – anélkül, hogy személyesen ismernélek –, hogy utoljára akkor imádkoztál így, amikor mély fájdalmaid voltak. Nem öntöd ki szívedet Istennek így, amikor nagyszerűen mennek a dolgok. Akkor öntöd ki szívedet Istennek, és igyekszel rávenni őt, amikor fájdalmad van.

De ez nem jelenti azt, hogy nem tudod minden imádat érzelemmel megtölteni. Ahogy körülnézel a világunkban zajló eseményekben, megszakadhat a szíved azokért a dolgokért, amelyek összetörik Isten szívét. Ő érzelmekkel rendelkező Isten, és szeretettel reagál az érzelmeidre.

Öntsd ki ma a szívedet Istennek! Közelebb visz majd hozzá, és elmélyíti a hitedet, amint látod, hogyan válaszol az imáidra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt az utolsó alkalom, amikor igazán feltártad a lelkedet Isten előtt? Miért imádkoztál?
  • Ha a dolgok jól mennek az életedben, mit akarhat Isten, hogy mire igyekezz őt rávenni?
  • Hogyan kérheted Istent, hogy segítsen neked abban, hogy imáidat érzelmesebbé tedd, ha nem tartod magad érzelmes személynek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.31.)

**Lektori megjegyzés: Az angol imádság magyar megfelelője van feltüntetve.

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása