Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne csak hallgasd, amit a Biblia mond, hanem emlékezz is rá!

2021. december 10. 03:00 - Erika1832

bibliatanulmanyozas_03.jpg

„Hallgasd figyelmesen szavaimat! Ne veszítsd szem elől azokat! Engedd, hogy mélyen a szívedbe hatoljanak, mert életet hoznak azoknak, akik megtalálják, és gyógyulást egész testüknek.” (Péld 4,20–22 NLT)

Attól, hogy valamit meghallgatsz, még nem válsz bölccsé – emlékezned is kell a hallottakra. Sőt, nem csak emlékezned kell rá, hanem meg is kell magadban erősítened, amit tanultál, mert ha nem így teszel, akkor újra és újra meg kell tanulnod ugyanazt a leckét.

A Biblia a bölcsességről ezt mondja A példabeszédek 22,17–18-ban: „Figyelj, és megtanítalak arra, amit a bölcsek mondtak. Tanulmányozd a tanításaikat, és örülni fogsz, ha emlékszel azokra, és idézni tudod azokat.” (GNT)

Nézzük meg a négy igét, ami ebben az idézetben szerepel: figyelni, tanulmányozni, emlékezni és idézni – ezek mind a bölcsesség ismérvei.

Az emberek gyakran mondják: „Semmire sem tudok visszaemlékezni!” Ó, dehogyis nem! Amit szeretünk, vagy ami fontos számunkra, arra emlékszünk.

Talán te is ezt mondod: „Nem tudom az igeverseket kívülről megtanulni a Bibliából!” Viszont emlékszel minden focimeccs eredményére a legutóbbi szezonból. Kívülről fújod a népszerű slágerek szövegét, vagy fejből tudod a kedvenc receptjeidet. Arra emlékszel, ami fontos számodra.

A Biblia ezt mondja: „Hallgasd figyelmesen szavaimat! Ne veszítsd szem elől azokat! Engedd, hogy mélyen a szívedbe hatoljanak, mert életet hoznak azoknak, akik megtalálják, és gyógyulást egész testüknek.” (Péld 4,20–22 NLT)

Ahogy elkezd benned kialakulni az Isten Igéje iránti szenvedélyes szeretet, az igazság fontos lesz számodra. Emlékezni fogsz rá, ismételgetni fogod, megerősíted magadban, és ahogy alkalmazod, meg fogja változtatni az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos kívülről megtanulni igeverseket?
  • Mit gondolsz, miért könnyebb megjegyezni egy sportstatisztikát vagy a kedvenc receptedet, mint Isten Igéjét?
  • Hogyan befolyásolhatja az Istenről alkotott képed azt a vágyadat, hogy tanulmányozd és megjegyezd az ő Igéjét?
  • Ha azt tapasztalod, hogy nem nagyon vágyódsz a Biblia olvasására és tanulmányozására, kérd Istent, hogy alakítson ki benned egy mélyebb szeretetet az ő Igéje iránt.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása