Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mondd el úgy, ahogyan Isten akarja, hogy legyen!

2021. június 27. 03:00 - csmsdvd

evezosok.jpg

„[Isten] olyan magabiztossággal beszél a jövőbeli eseményekről, mintha azok már elmúltak volna” (Róm 4,17 TLB).

Szavaidnak óriási hatalma van. Ha a hit emberévé fogsz válni, akkor más módon kell beszélned. Ki kell jelentened azért, hogy megtapasztald.

Néha a hitből való beszéd teljesen bolondságnak, beképzeltnek és a valóságtól elrugaszkodottnak tűnik azoknak, akik nem értik a hitet. Ábrahám tudott erről. Isten egy nap eljött Abrámhoz, és ezt mondta: „Abrám, meg fogom változtatni a neved Abrámról Ábrahámra.” Ábrahám azt jelenti: „nagy nemzet atyja.”

Csak egyetlen probléma volt: Ábrahám 99 éves volt, és nem voltak gyerekei. Valószínűleg könyörtelenül kinevették a neve miatt. Isten azonban azt mondja, hogy nem az emberi valóság világában élünk. Mi a szellemi valóság világában élünk. Amikor a világot szellemi szemmel nézed, akkor nem úgy látod, ahogyan van, hanem ahogyan lehet, ahogyan lennie kellene, és ahogyan Isten akarja, hogy legyen.

Pál levele a rómaiakhoz 4. fejezetének 17. versében mondja: „[Isten] olyan magabiztossággal beszél a jövőbeli eseményekről, mintha azok már elmúltak volna” (TLB). Ezt hívják úgy, hogy hitből beszélni – kijelented azért, hogy megtapasztald.

Ezenkívül lehet, hogy hallod, amint egyesek azt mondják: „Csak azt mondom, ahogyan van.” Bírálják ezt, leírják azt. Meglehetősen negatívak lehetnek – mert a világban számtalan ok van a negativitásra.

Ez az egyik út. De van egy jobb út. Ahelyett, hogy úgy beszélnél, ahogyan van, úgy is beszélhetsz, ahogyan lehetne. Soha senkit nem változtatott meg az „azt mondani, ahogyan van.” Ez csak védekezővé teszi az embereket.

Például mondhatod valakinek: „Te egy pocsék apa vagy. Egyáltalán nem töltesz időt a gyerekeiddel, mert a hivatásod fontosabb.” Amikor azonban felcímkézel valakit, megerősíted a helyzetet.

Helyette mondhatod: „Látom benned a nagyság lehetőségét. Ha hagyod, hogy Jézus Krisztus irányítsa az életed, nem leszel tökéletes, de egy istenfélő jellemű emberré válhatsz, akit a gyerekei csodálnak.” Ez az a fajta beszéd, ami ösztönzi a változást.

Emlékezz! Nem kell azt mondanod, ahogyan van. Mondd el úgy, ahogyan lehet, ahogyan lennie kellene, ahogyan Isten akarja, hogy legyen! Mondd el megelőlegezve és hitből, aztán pedig figyeld, Isten hogyan cselekszik!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az emberek el tudják mondani a mindennapi szóhasználatoddal, hogy te a hit embere vagy?
  • Az életedben kinek van szüksége arra, hogy hittel beleszólj az életébe, és elmondd, mi lehet?
  • Mit fogsz ma tenni, hogy a szavaiddal ösztönözd a változást annak a személynek az életében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.20.)

(TLB: A bibliaidézet szövege az angol Living Bible fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Engedelmeskedj, mert Isten mondja azt!

2021. június 26. 03:00 - Lencsés Tamás

„Hit által volt, hogy Noé épített egy nagy hajót, hogy megmentse családját az árvíztől. Engedelmeskedett Istennek, aki olyan dolgokra figyelmeztette, amelyek soha nem történtek előtte” (Zsid 11,7 NLT).

A hit engedelmesség akkor is, ha nem érted. Egyedül az Újszövetségben van 1050 parancs – és mind a te javadra vannak.

Isten gyakran mond olyan dolgokat, amelyek zavarba ejtőnek tűnnek, mint például: „Szeresd ellenségeidet!” „Bocsáss meg az embereknek, akik megsértettek téged!” Ez nem könnyű. A Bibliában számos parancs nehéznek, észszerűtlennek, valószerűtlennek, megvalósíthatatlannak és akár lehetetlennek tűnik. Amikor azonban Isten ilyeneket mond, hogy „A szexet meg kellene őrizned a házasságra”, akkor nem fukar. Azért mondja ezt, mert jobban tudja, mint te, hogy mi a legjobb, és mi fog téged boldoggá tenni.

Valahányszor Isten azt mondja neked, hogy tegyél meg valamit, az a hited próbája. A kérdés ez: Istenben bízol vagy a saját megérzésedben? Az Isten Igéjében bízol vagy a világban?

Fogsz engedelmeskedni?

Amikor gyerek voltál, kértek valaha olyasmire téged a szüleid, ami észszerűtlennek tűnt? Amikor megkérdezted: „Miért kellene megtennem?”, ők azt felelhették: „Mert azt mondtam.” Visszatekintve helyesek voltak a dolgok, amiket a szüleid kértek tőled, hogy tedd meg, „mert ők azt mondják”? Igen. Látod utólag, hogy bölcsek voltak?

Csakúgy, ahogy Noéval tett, Isten kérni fog, hogy tegyél dolgokat, amiket egész hátralévő életedben nem értesz meg, nemcsak akkor, amikor gyermek vagy. Amikor 80 éves vagy, Isten azt fogja mondani: „Azt akarom, hogy tedd meg ezt”. Te megkérdezed: „Miért? Ennek nincs értelme.” Isten pedig azt fogja mondani: „Mert azt mondtam.”

Az ilyen helyzetek próbatételek. A hit hisz, amikor nem látod, és engedelmeskedik akkor is, ha nem érted. Ha nem tanulsz meg engedelmeskedni, akkor elmulasztasz sok áldást, amit számodra tartogat.

De ha megtanulod kérdés nélkül azt tenni, amit Isten mond neked, még akkor is, ha képtelennek tűnik, és pontosan az ellentéte a természetes hajlamodnak, akkor növekedni fogsz a hitben – és áldott leszel. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit mondott Isten neked, hogy tedd meg, amiről nem hitted, hogy lehetséges?
  • Mit gondolsz, Isten miért kéri tőled, hogy tegyél olyan dolgokat, amelyek nem lehetségesek a saját erődből?
  • Milyen hitbeli lépést kell ma megtenned, hogy engedelmeskedj Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.19.)

(NLT: A bibliaidézet szövege az angol New Living Translation fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Hidd el, hogy láthasd!

2021. június 25. 03:00 - Deltajulietttango

kukker.jpg

„A hit megmutatja annak a valóságát, amit remélünk; ez olyan dolgok bizonyítéka, amiket nem láthatunk” (Zsid 11,1 NLT).

A hit láthatóvá teszi a jövőt. Ez hinni valamiben, még mielőtt látnád azt. A zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 1. verse azt mondja: „A hit megmutatja annak a valóságát, amit remélünk; ez olyan dolgok bizonyítéka, amiket nem láthatunk” (NLT).

Sokan azt mondják: „Hiszem, ha látom!” Isten azt mondja, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: „Akkor fogod látni, ha először elhiszed.” Az életben sok dolgot kell elhinni, mielőtt láthatók lesznek.

Az 1960-as években a Szovjetunió küldte az első űrhajóst a világűrbe. Megkerülte a földet, és amikor visszajött, sajtótájékoztatót tartott, és ezt mondta: „Átkutattam az eget, és kerestem Istent, de nem láttam őt sehol. Ezért nincs Isten.” A kommunisták, az ateista kormányrendszer ezzel fejezte be: „Most már tudományos bizonyítékaink vannak arra, hogy nincs Isten.”

Körülbelül hat hónappal később John Glenn, az Egyesült Államok űrhajósa ment fel az űrbe, háromszor kerülte meg a földet, visszajött, és sajtótájékoztatót tartott. Azt mondta: „Mindenhol láttam Istent! Láttam dicsőségét a galaxisban. Láttam csillogását a világegyetemben. Láttam fenségét a csillagokban.”

Jézus azt mondta: „Hacsak nem születsz újra, nem láthatod meg Isten Királyságát” (Jn 3,3 NLT). Mielőtt bekövetkezne a lelki átalakulás az életedben, túl szűk látókörű vagy ahhoz, hogy meglásd annak a lehetőségét, amit Isten tesz a körülötted lévő világban. Ez minden emberre igaz. Előbb a hit, aztán a látás.

A hit az, ami miatt az építész megtervezi az épületet. Először elhiszi, hogy meg lehet valósítani. A hit az, ami miatt az olimpiai sportoló edz, és elmegy az olimpiai megmérettetésekre, mert hisz abban, hogy nyerhet. A hit az, ami miatt a tudós elhiszi, hogy tudunk embert juttatni a holdra.

Ez az élet egyetemes elve: El kell hinned, mielőtt meglátod. Ha van hited, meglátod azokat az elképesztő dolgokat, amiket Isten tesz benned, rajtad keresztül és körülötted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy elhidd ahelyett, hogy csak úgy megmutatná neked, mielőtt elhinnéd?
  • Mikor nyitotta fel a hit a szemed, hogy meglásd, Isten mit tett az életedben vagy a körülötted lévő világban?
  • Mit hiszel, Isten mit akar, hogy teljesíts az életedben? Hogyan befolyásolhatja a hit a célkitűzésedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.18.)

(NLT: A bibliaidézetek szövege az angol New Living Translation fordításból származik.)

Szólj hozzá!
Címkék: hit látás

Vess nagylelkűen, hogy nagylelkűen arathass!

2021. június 24. 03:00 - gerbeaud

„Aki spórolósan vet, spórolósan fog aratni is, aki pedig bőkezűen vet, bőségesen fog aratni is. Mindegyikőtöknek azt kellene adnia, amit eldöntöttetek a szívetekben, nem vonakodva, sem kényszer alatt, mert Isten szereti a vidám adományozót. Isten pedig képes arra, hogy bőségesen megáldjon benneteket, hogy mindenben mindenkor meglegyen, amire szükségetek van, és bővelkedni fogtok minden jó munkában” (2Kor 9,6–8 NIV).

Amikor a te adományozásodról van szó, két alapelvre kell emlékezned, és ezek Pál második levele a korinthusiakhoz 9. fejezetének 6–8. versein alapulnak: „Aki spórolósan vet, spórolósan fog aratni is, aki pedig bőkezűen vet, bőségesen fog aratni is. Mindegyikőtöknek azt kellene adnia, amit eldöntöttetek a szívetekben, nem vonakodva, sem kényszer alatt, mert Isten szereti a vidám adományozót. Isten pedig képes arra, hogy bőségesen megáldjon benneteket, hogy mindenben mindenkor meglegyen, amire szükségetek van, és bővelkedni fogtok minden jó munkában” (NIV).

Az első az betakarítás elve: amit elvetsz, azt fogod aratni – jót vagy rosszat. Más szóval, azt fogod betakarítani, amit elültetsz. Ez igaz a pénzre, de minden másra is.

Ha kritikát vetsz, az emberek kritizálni fognak. Ha pletykát vetsz, találd ki, mi lesz! Mások pletykál fognak rólad. Ha neheztelést ültetsz, az emberek neheztelni fognak rád.

Mire van szükséged többre? Bármi is legyen az, ajándékozd el, és még többet kapsz vissza. Több energiára van szükséged? Akkor fektess energiát a testmozgásba! Több megerősítésre van szükséged az életedben? Adj megerősítést másoknak!

Ha veszel egy kukoricamagot, és elülteted a földbe, egy magot kapsz vissza? Nem! Korábban ténylegesen ültettem kukoricát az udvaromra. Ha egy magot ültetsz, akkor nem egy magot kapsz vissza. Kapsz egy szárat tele csövekkel és több ezer maggal. Amikor avokádómagot ültetsz, az fát növeszt. Egy avokádót kapsz vissza? Nem. Több százat kapsz vissza. Mindig többet kapsz vissza, mint amennyit beteszel.

A második elv az, hogy mindig késés van az ültetés és a betakarítás között. Amikor magot ültetsz a földbe, másnap nem lesz belőle kukoricacső. Az egyik évszakban ültetsz, egy másikban betakarítasz.

Ugyanez igaz az adakozásra is. Adsz másoknak. Adsz Istennek. Odaadod az életed – de nem másnap aratod le az eredményeket. Van egy évszaknyi várakozás, mielőtt Isten megadja neked a betakarítást. Miért? Mert Isten kipróbálja a hitedet, hogy lássa, megbízol-e benne, amíg késés van az ültetés és az aratás között.

Amíg ültetsz és vársz, bízhatsz Istenben, hogy megadja a kegyelmet, hogy „mindenben mindenkor meglegyen, amire szükségetek van, és bővelkedni fogtok minden jó munkában”.

Emlékezz erre a két alapelvre: először is azt aratod le, amit vetsz; másodszor pedig az egyik évszakban ültetsz, de várnod kell és egy másikban aratni. Tanuld meg ezeket az elveket, és alkalmazd ezeket az életedben – és olyan sok örömöd lesz az adományozásban!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan vetsz nagylelkűen? Milyen területeken vetsz spórolósan?
  • Mi akadályozz meg abban, hogy bízz Istenben, amikor késlelteti az aratást?
  • Mit tehetsz addig, amíg vársz az adakozásod eredményeire?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.17.)

(NIV: A bibliaidézet szövege az angol New International Version fordításból származik.)

1 komment

Nem adhatsz többet, mint Isten

2021. június 23. 03:00 - gabormel

8_26_19_saveandgive-1024x683.jpg

„Szolgáltassátok be az egész tizedet a raktárba, hogy legyen étel a házamban! Így tegyetek próbára engem – mondja a Mindenható ÚR –, és meglátjátok, hogy megnyitom-e nektek az ég zsilipjeit, és annyi áldást adok-e rátok, hogy nem lesz elég hely a tárolásához!” (Mal 3,10 NIV).

A Biblia szerint csak egyetlen módon lehet Istent próbára tenni: adakozással, mégpedig a tized adással.

Malakiás próféta könyve 3. fejezetének 9–10. verse ezt mondja: „Átok nehezedik rátok – az egész népetekre –, mert megloptok engem. Szolgáltassátok be az egész tizedet a raktárba, hogy legyen étel a házamban! Így tegyetek próbára engem – mondja a Mindenható ÚR –, és meglátjátok, hogy megnyitom-e nektek az ég zsilipjeit, és annyi áldást adok-e rátok, hogy nem lesz elég hely a tárolásához!” (NIV).

Soha nem felejtem el, mikor először hagytam, hogy Isten próbára tegye a hitemet az adakozással kapcsolatban. Tizenkilenc éves voltam, egyetemista, és adósságom volt. 500 dollárral tartoztam az iskolának, és a fizetés a hónap végén volt esedékes. 10 dollárral tartoztam még egy barátomnak is. Viszont csak 50 dollárom volt a bankban. Tudtam, hogy nem tudom kifizetni a tartozásaimat, ezért erre gondoltam: „Isten azt mondja, hogy tegyük próbára. Lehet, én is megpróbálom.”

Szóval kivettem az 50 dollárt a bankból, és elhatároztam, hogy elküldöm egy keresztény szervezetnek. Az Amerikai Bibliatársulatot választottam, amelyik Bibliákat nyomtat és ajándékoz. Egy kis üzenetet is mellékeltem a pénzhez, amelyen ez állt: „Bárki nyitja is ki ezt a levelet, kérem, hogy imádkozzon értem. Szegény, éhező egyetemista vagyok, és adósságaim vannak, amiket ki kellene fizetnem. Csak abban bízom, hogy amikor Istent helyezem az első helyre az életemben, minden szükségemet betölti. Kérlek, imádkozz értem!” Nem tudtam, mi fog történni.

Körülbelül három hét múlva meghívást kaptam egy gyülekezettől, hogy tanítsak a hétvégi ifjúsági rendezvényükön. Vasárnap a pásztor ezt mondta: „Tartottunk neked gyűjtést, Rick.” Pedig én csak azért mentem, hogy a szolgálatommal segítsek, és hogy jól érezzem magam. Sosem gondoltam arra, hogy pénzt kapjak érte! Nem néztem meg, mennyit kaptam addig, amíg vissza nem értem a szállásomra. Pontosan 561 dollár volt benne. Ötszáz dollárt visszafizettem az egyetemnek, és a tíz dollárt a barátomnak. A fennmaradó 51 dollárt tizedként visszaadtam Istennek. Még mindig szegény voltam, de legalább már nem tartoztam senkinek.

Azóta több százszor láttam Istent így cselekedni.

Azt mondod, hogy bízol Istenben az üdvözüléseddel, a bűnbocsánatoddal, a szabadságoddal és a mennybéli jövőddel kapcsolatban – de bízol benne a pénzügyeiddel kapcsolatban is? Ha nem, akkor mi ebben a logika?

Ami a pénzügyeidet illeti, el kell döntened, hogy bízol-e abban, hogy Isten megtartja az ígéreteit. Egy életen át tartó követése után, megígérem: meg fogja tartani!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy „meglopni” Istent, ahogy azt a Malakiás próféta könyve 3. fejezetének 9. verse mondja? Hogyan tehetjük meg ezt?
  • Mit gondolsz, mit akar Isten tanítani magáról a tizeden keresztül? És mit szeretne, hogy megtanulj te magadról?
  • Honnan tudhatod, hogy bízhatsz Isten ígéreteiben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.16.)

(NIV: A bibliaidézetek szövege az angol New International Version fordításból származik.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása