Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy irgalmas, mert irgalmasságot nyertél!

2021. január 24. 03:00 - ReveSz

Holy Bible

„Isten megáldja az irgalmasokat, mert ők irgalmasságot nyernek” (Mt 5,7 NLT).

Isten nem azt szeretné, hogy csak azoknak mutass könyörületességet, akiket kedvelsz, vagy azoknak, akik felé ezt könnyű megtenni. Isten azt szeretné, ha mindenki felé könyörületes lennél.

Hogy miért? Mert kegyelemre van szükséged ahhoz, hogy a mennybe juss. Jézus azt mondta: „Ha visszautasítod, hogy megbocsáss másoknak, Atyád sem bocsátja meg a vétkeidet” (Mt 6,15 NLT).

Az egyetlen út Isten kegyelmén és megbocsátásán keresztül Jézus Krisztus halála által vezet a tökéletes mennybe. De nem kaphatod meg azt, amit te magad nem vagy hajlandó megadni.

Nem engedheted meg magadnak, hogy felégesd azt a hidat, amely a mennybe vezet. Ha nem mutatsz kegyelmet, miért várod azt, hogy Isten mégis kegyelmes legyen hozzád?

Valakinek valamikor majd szüksége lesz a megbocsátásodra, mert mindannyian követünk el bűnöket, és ellenünk is vétkeznek. Amikor az a személy odamegy hozzád bocsánatot kérni (és még akkor is, ha ezt soha nem teszik meg), akkor az, ahogyan reagálsz rájuk, meg fogja megmutatni, hogy mit is hiszel Isten jellemét illetően.

El fog jönni az ítélet napja. Nem kell félelemben élned, de tudnod kell, hogy amit mondasz és cselekszel, az igenis számít. A szavaid és a tetteid számítanak itt a földön és akkor is, amikor már az életed itt véget ért. Azt mondja a Biblia: „Irgalmat kell mutatnod mások felé, különben Isten nem fog irgalmat adni neked, amikor megítél téged. De az, aki irgalmasságot mutat, félelem nélkül állhat meg az ítélet idején” (Jak 2,13 NCV).

Jézus ezt másképp fogalmazta a boldogmondásokban: „Isten megáldja az irgalmasokat, mert ők irgalmasságot nyernek” (Mt 5,7 NLT).

Isten kegyelmet kínál neked és mindenki másnak, akik segítségül hívják az ő nevét. Ha a tökéletes Isten képes ezt megtenni a bűnös világnak, akkor ezt te is megteheted annak, aki vétkezik ellened.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten miért szeretné, hogy irgalmat mutass, ahogyan ő ezt már megtette veled? 
  • Mi tart vissza attól, hogy megbocsáss valakinek, aki megbántott téged?
  • Milyen módon áld meg téged Isten, amikor irgalmat mutatsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.17.)

Szólj hozzá!

Három lépés, hogy felfedd a vakfoltjaidat

2021. január 23. 03:00 - Besther

blindfolded-1732522_1920.jpg

„Taníts meg arra, amit nem láthatok: ha rosszat tettem, nem fogok újra úgy tenni” (Jób 34,32 NIV).

Természetes hajlamod, hogy hazudj magadnak. Hiszel az érzéseidnek, pedig azok nem mindig pontosak. Hiszel a gondolataidnak, pedig azok nem mindig igazak. 

Ez azért van így, mert mindannyiunknak vannak vakfoltjai, amelyek olyan hozzáállások vagy gyengeségek, amelyeket nem látunk vagy nem akarunk látni, annak ellenére sem, hogy konfliktusokhoz vezetnek.

Akkor hogyan is láthatsz át az önámításon az igazságig? Íme három egyszerű módszer, amelyekkel elkezdhetsz dolgozni a vakfoltjaidon. 

Először kérdd Istentől a világosságot! Imádkozz Jób imádságával: „Taníts meg arra, amit nem láthatok: ha rosszat tettem, nem fogok újra úgy tenni” (Jób 34,32 NIV). Amikor tudod, hogy a szíved csalárd, kérdd Istent, hogy emlékeztessen arra, hogy mi igaz róla és rólad! Kérdd meg, hogy segítsen neked bízni benne!

Miután kérted Istentől a tisztánlátást, kérj segítséget néhány megbízható keresztény baráttól vagy családtagtól! Isten az életedbe hoz embereket, hogy segítsenek neked, mert ők olyan dolgokat is meglátnak benned, amelyeket te nem. Ők láthatják a vakfoltjaidat, ahogyan te is az övékét. A példabeszédek könyve 12. fejezetének 15. verse azt mondja: „A bolondok azt gondolják, hogy a saját útjuk helyes, de a bölcs hallgat másokra” (NLT). Ha úgy gondolod, hogy egymagad tudsz dolgozni saját magadon, akkor ez már önmagában egy vakfolt. Ez önámítás. A bolondok azt hiszik, hogy nincs szükségük tanácsra, de a bölcsek hallgatnak másokra.

Aztán, kérdd Jézust, hogy változtasson meg. Jézus azt mondta: „Én vagyok... az igazság” (Jn 14,6). És a Biblia azt mondja, hogy az igazság szabaddá tesz. Tehát minél közelebb vagy Jézushoz, az életed annál inkább tele lesz az igazsággal. Ez azt jelenti, hogy kevésbé leszel sebezhető az önámítással szemben, amikor Isten igazságának fényében jársz. Isten igazsága segít, hogy úgy lásd magadat és másokat, mint amilyen valójában vagy.

János evangéliuma 9. fejezetének 39. versében Jézus azt mondta: „Azért jöttem a világba, hogy látást adjak azoknak, akik szellemileg vakok, és megmutassam azoknak, akik azt gondolják, hogy látnak, hogy vakok” (TLB)Nem testi vakságról beszélt. Azt fejezte ki, hogy „azért jöttem a földre, hogy segítsek neked meglátni a vakfoltjaidat, és hogy segítsek neked, hogy láss, hogy így olyannak lásd magad, amilyen valójában vagy.”

Isten meg tud szabadítani a rejtett hibáidtól, a vakfoltjaidtól és az önámításodtól. Kérj tőle világosságot! Kérdd néhány megbízható keresztény barát vagy családtag segítségét, és aztán kérdd Jézust, hogy változtasson meg téged! Az igazság szabaddá fog tenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a gondolatok, amelyeket újra és újra elmondasz magadnak, miközben tudod, hogy azok hazugságok?
  • Miképp segít Isten Igéjének ismerete meglátni a vakfoltjaidat? Miként ismerhetnéd meg jobban Isten Igéjét?
  • Kik azok az emberek az életedben, akik felfedhetnék előtted a vakfoltjaidat? Nyitott vagy arra, hogy megengedd nekik, hogy ezt megtegyék? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.16.)

Szólj hozzá!

Hol találsz igazi bölcsességre?

2021. január 22. 03:00 - daniella_89

news.jpg

„Ne áltasd magad! Ne gondold, hogy bölcs lehetsz csupán azért, mert naprakész vagy az adott időkben!” (1Kor 3,18 The Message).

Ha összekevered a naprakészséget a bölcsességgel, magadat csapod be.

A legújabb hírekben és pletykákban való jártasság Isten Igéje örökkévaló igazságának figyelmen kívül hagyásával, nem bölcs dolog. Baj, ha több időt töltesz azzal, hogy megnézed a híreket, mint azzal, hogy a Jó Hírt tanulmányozod. Bolondság azt gondolni, hogy mindent tudsz, csak mert tudsz idézni a legújabb top slágerből, a legfrissebb sport statisztikákból, a piaci részvények aktuális áraiból vagy a legutóbbi politikai hírekből. Nem vagy olyan okos, mint gondolod.

Csak Isten Igéjéből, a Bibliából kapsz bölcsességet.

Sok kereszténynek kevesebb időt kellene töltenie Facebookon, és többször kellene belekukkantania Isten könyvébe a bölcsességről. Isten azt mondja: „Ne áltasd magad! Ne gondold, hogy bölcs lehetsz csupán azért, mert naprakész vagy az adott időkben!” (1Kor 3,18 The Message).

Lehet, hogy a kisujjadban van a világ, és minden kis információ csak egy kattintásnyira. De ez nem tesz téged bölccsé. Nagyon sok a hamis információ, és az olyan hírek, amiket nem fogadhatsz el anélkül, hogy először utánamennél a tényeknek.

Még ha a birtokodban is van minden pontos információ a világon valamiről, az még nem azt jelenti, hogy helyesen fogsz cselekedni mindennek tudatában.

A bölcsesség egyetlen módja az Istennel való járás. Ahhoz, hogy Istennel járj, időt kell töltened a Biblia olvasásával és tanulmányozásával. A bölcsességhez nincs rövidebb út!

Kérdd Istent, hogy adjon vágyat az ő bölcsessége iránt, minden földi bölcsesség fölött! Ha abban a világosságban élsz, amit az ő igéje nyilatkoztat ki neked, nem kell a világon mindent tudnod. Nem kell, hogy mindig igazad legyen.

Csak Istent és az ő szeretetét akarod majd jobban megismerni, mert ez az egyetlen, ami megelégít.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség aközött, hogy valaki okos vagy bölcs?
  • Mire vágysz jobban: Isten Igéjére vagy a telefonodon görgetni? Miért?
  • Mit gondolsz, miért fontos Istent kérni a bölcsességért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.15.)

Szólj hozzá!

Mi történik, ha megtanulsz nagylelkűnek lenni?

2021. január 21. 03:00 - Tomes Lívia

penzugy.jpg

„Amikor az ÚR áld meg téged gazdagsággal, nincs mit megbánnod” (Péld 10,22 CEV).

Képzeld el, hogy egy apa elviszi a fiát a McDonald's-ba és vesz neki egy nagy adag sült krumplit. Amikor hazafelé mennek, az apa ezt mondja magában: „Milyen jó illata van ennek a krumplinak!” De amikor venni akar belőle egyet, a fia ellöki a kezét, és ezt mondja: „Apa, te nem kaphatsz belőle, ez az én sült krumplim!”

Ahogy tovább haladnak, az apa ezt gondolja: „Valami nincs rendben. Először is, a fiam elfelejti, hogy tőlem kapott mindent, amije van. Elhoztam a McDonald's-ba, sült krumplit rendeltem neki, kifizettem és neki adtam. Csakis azért eheti, mert én megvettem neki!”

„És a fiam fel sem fogja, hogy ha akarnám, el is vehetném tőle. Foghatnám és megehetném egyedül az egész dobozzal. Vagy éppen vehetnék neki egy egész teherautónyi sült krumplit is.”

„Igazából, nem is kell nekem az a sült krumpli. Ha én is kérnék, akkor vehettem volna magamnak is egy adagot. De azt szeretném, hogy megtanuljon önzetlen és nagylelkű lenni.”

Amikor Istenről és a pénzügyeidről van szó, észrevetted már, hogy te is olyan vagy, mint a fiú az előbbi történetben? Amikor érzed, hogy Isten arra indít, hogy a pénzedet egy bizonyos célra használd fel, akkor te elutasítod őt, és megtartod a pénzedet magadnak?

A történetben az apa azt akarta, hogy a fia megértsen három dolgot, és Isten is ugyanezt a három dolgot akarja megtanítani neked a pénzzel kapcsolatban. Először is azt, hogy a pénzed nem a tiéd. Nem birtokolsz semmit, és mindened, amid van, Istentől kaptad kölcsön. Másodszor: Isten egy pillanat alatt elveheti a pénzedet, de meg is duplázhatja vagy meg is háromszorozhatja azt. És végül a leginkább arra akar megtanítani, hogy ne légy önző, hanem olyan legyél, mint ő.

Mi történik, ha megtanulsz nagylelkűen bánni a pénzeddel? Kevésbé leszel önző, és jobban fogsz hasonlítani Istenhez. És akkor Isten többet ad neked, mert megbízhat benned. És nem fogsz érezni se szégyent, se bűntudatot, se megbánást. 

„Amikor az ÚR áld meg téged gazdagsággal, nincs mit megbánnod” (Péld 10,22 CEV).

Megtanulni bízni Istenben a pénzügyeiddel kapcsolatban, és úgy használni a pénzed, ahogy Isten szeretné egy egész életen át tartó folyamat. Hozdd meg még ma azokat a döntéseket, amelyek e cél felé visznek téged! Nem fogod megbánni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Megbántad-e már valaha, hogy nagylelkűen adakoztál Istennek?
  • Mit tehetsz ma azért, hogy engedelmeskedj Istennek a pénzeddel kapcsolatban?
  • Gondolod, hogy Isten több pénzzel akar megáldani? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.14.)

Szólj hozzá!

Tized a múltért, a jelenért és a jövőért

2021. január 20. 03:00 - nagynikoletta

what-is-a-tithe-and-tithing-in-the-bible.jpg

„Tiszteld az URat azzal, hogy neki adod az összes jövedelmed első részét, ő pedig megtölti istállóidat búzával és árpával, és csordultig tölti bortartályaidat a legfinomabb borokkal” (Péld 3,9–10 TLB).

A Szentírásban Isten megparancsolta nekünk, hogy adjuk vissza neki az első 10 százalékát mindennek, amit keresünk. Ezt nevezik tizedfizetésnek.

Miért kér téged Isten erre? Az biztos, hogy neki nincs szüksége a pénzedre. Merthogy az övé minden. Csak kölcsönadja neked, amíg élsz.

A Biblia azt mondja, három okból kifolyólag kell gyakorolnod azt az elvet, hogy Istent helyezed első helyre a jövedelmed területén: a múlt, a jelen és a jövő miatt.

Először is: adj tizedet hálából a múltért! Ismerd fel, hogy minden, amit valaha is kaptál, Isten ajándéka volt! Nem lenne semmid, ha Isten nem lett volna ilyen bőkezű veled.

Másodszor: adj tizedet, hogy a jelenben megfelelő legyen a fontossági sorrend az életedben! Tedd Istent első helyre minden olyan területen, amelyet szeretnél, hogy megáldjon. Jézus azt mondta, hogy amikor először az ő országát keresed és őt helyezed előtérbe, akkor ő gondoskodik mindenről, amire szükséged van az életben.

Harmadszor: adj tizedet a jövőért, hogy megmutasd Istenbe vetett bizalmadat! A tizedfizetés azt mutatja, hogy hiszed, Isten gondoskodni fog rólad a jövőben és ígéretei igazak. Hiszed, hogy mivel hű vagy Isten parancsához ma, Isten is hű lesz hozzád a jövőben.

Tudod, mi az, amit nehezen értek meg? Vannak, akik bíznak Istenben, hogy ő megtartja ígéreteit, hogy megmenti és a mennybe viszi őket, de nem bíznak abban az ígéretében, hogy anyagilag gondoskodik róluk, ha a tizedfizetéssel őt helyezik előtérbe. Ha nem tudsz megbízni Istenben a pénzügyeiddel kapcsolatosan, akkor hogyan tudsz bízni benne az üdvösségedet illetően? 

„Tiszteld az URat azzal, hogy neki adod az összes jövedelmed első részét, ő pedig megtölti istállóidat búzával és árpával, és csordultig tölti bortartályaidat a legfinomabb borokkal” (Péld 3,9–10 TLB).

Ne a „maradékodat” add Istennek! Amikor úgy döntesz, hogy neki adod az elsőt mindenből, amid van, Isten megígéri, hogy mindent megad neked, amire szükséged van – sőt, még többet is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amitől félsz, hogy fel kell adnod, ha hű vagy Istenhez a tizededdel? Szánj ma időt arra, hogy átadd Istennek a félelmedet és leszámolj azzal, ami megakadályozza, hogy engedelmeskedj Istennek!
  • A rendszeres költségvetés készítése a bevételeidről és kiadásaidról mennyiben segít hozzá ahhoz, hogy következetes légy a tizedfizetésben?
  • Ha bízol Istenben az üdvösségedet illetően, mi mást kellene még megtanulnod rábízni?

Ha még nem bíztad Jézusra az üdvösségedet, miért ne tennéd meg ma? Kezdd azzal, hogy elmondod ezt az imát:

A Biblia szerint Jézus az életét adta azért, hogy megmutassa, mennyire szeret téged. Nem kell kivívnod Isten szeretetét, és nem kell felküzdened magad a mennybe. A Biblia azt mondja, „Kegyelemből vagytok megváltva, a hit által – és ez nem önmagatoktól van, ez Isten ajándéka – nem a tetteiteknek köszönhetően, hogy senki se dicsekedhessen” (Ef 2,8–9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy átlépj ezen a határvonalon és meghozd a döntést, hogy hiszel Jézus Krisztusban és követed őt, mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus! Ígéretet tettél arra, hogy ha hiszek benned, mindenre, amit valaha rosszul tettem, megbocsátást nyerek, megismerhetem az életem célját, és egy napon befogadsz engem örök otthonodba, a mennyországba.

Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom bűneimet és benned bízom, megmenekülök. Bízom szavaidban, miszerint kegyelemből van üdvösségem hit által, és nem a tetteim által. Befogadlak az életembe Uramként. Ma életem minden részét a te irányításod alá helyezem. Jogodban áll rendelkezni az életemmel.

Arra akarom használni az életem előttem álló részét, hogy téged szolgáljalak és ne magamat. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, ments meg és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása