Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy jel, hogy a félelem befolyásolja a látásodat

2022. február 10. 03:00 - Erika1832

messzelato.jpg

„És az én Istenem kielégíti minden szükségeteket az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban.” (Fil 4,19 NIV)

Észrevetted, hogy a félelem megkeserít? Ha a félelem szemével nézel az életedre és a jövődre, az soha nem fog örömet okozni.

Miután a kémek beszámoltak Mózesnek az Ígéret Földjén tapasztaltakról – melyeknek többsége negatív volt –, az izraeliták erre így reagáltak: „Ezután az egész közösség hangosan sírni kezdett, és egész éjjel sírtak. Hangjuk nagy kórusban emelkedett fel Mózes és Áron ellen. »Bárcsak Egyiptomban haltunk volna meg, vagy akár itt a pusztában!« – panaszkodtak.” (4Móz 14,1–2 NLT)

Nos, ezt hívhatjuk teljes szánalombulinak. Az izraeliták annyira féltek attól, hogy mi fog történni velük, hogy inkább a sivatagban akartak meghalni, ahelyett, hogy megbíztak volna abban, amit Isten tartogatott számukra.

Ezek, a Mózes negyedik könyve 14. fejezetéből származó versek négy figyelmeztető jelet tartalmaznak. Amikor ezek a figyelmeztetések megjelennek az életedben, tudni fogod, hogy félelemmel nézel a jövőbe.

Szomorúságod növekszik. A depressziót sok minden okozhatja, és megfoszt az örömtől. Ha úgy érzed, hogy a szomorúság kiszorítja az örömöd, gondolkozz el rajta, hogy vajon nem te magad engeded-e meg, a félelemnek, hogy eltorzítsa a látásmódodat!

Többet panaszkodsz. Amikor félsz, azt akarod, hogy mások is osztozzanak nyomorúságodban. Ha úgy gondolod, hogy mostanában nem panaszkodsz többet, kérdezd meg erről a házastársad vagy a barátaidat. Ők jobban láthatják, hogy a félelmed hogyan nyilvánul meg, mint te.

Kételkedni kezdesz. Az izraeliták mind panaszkodni kezdtek azokra, akik kivezették őket a rabszolgaságból. A félelem mindig a kétség magvait veti el.

Vissza akarsz fordulni. Mivel a látásmódjukat annyira elferdítette a félelem, az izraeliták úgy gondolták, hogy jobb lett volna rabszolgaként meghalni Egyiptomban. Persze, ezt nem igazán akarták. De amikor a félelem víziójával élsz a hit helyett, nem nézhetsz reménnyel a jövőbe.

Nem akarsz olyan ember lenni, aki panaszkodik, és mindig visszanéz. Ezért akarja Isten, hogy a jövőt a hit szemével nézd és ne a félelmével. Kezdd el még ma növelni a hitedet azzal, hogy szándékosan időt szánsz Istenre és az ő Igéjére, amely azt mondja: „És az én Istenem kielégíti minden szükségeteket az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban.” (Fil 4,19 NIV)

Minél jobban megismered Istent és az ő ígéreteit, annál céltudatosabban és örömtelibben haladsz a jövőd felé.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan segít Isten ígéreteinek ismerete abban, hogy céltudatosan és örömmel tekints a jövő felé?
  • Ha a nyomorúság szereti a társaságot, akkor az öröm a másokkal való kapcsolattartásodra és rád milyen hatást gyakorol?
  • Mit kell feláldoznod azért, hogy több időt tölts Isten Igéjének tanulmányozásával, hogy az életedet inkább a hit vezesse a félelem helyett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása