Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bocsáss meg, mert neked is megbocsátottak!

2022. május 31. 03:00 - Mapetso

forgiveness2.jpg

„Emlékezzetek rá, hogy az Úr megbocsátott nektek, ezért nektek is meg kell bocsátanotok másoknak.” (Kol 3,13 NLT)

Amikor valaki mélyen megbánt téged, a megbocsátás valószínűleg nem a természetes reakciód. Lehet, hogy inkább ragaszkodni akarsz a sérelemhez és a keserűséghez azzal a személlyel szemben, aki fájdalmat okozott neked. Isten azonban arra hív, hogy bocsáss meg, engedd el a múltat, és engedj el minden keserűséget azokkal az emberekkel szemben, akik megbántottak.

Valójában a Biblia három okot ad meg, amiért meg kell bocsátanod, és ezeknek az okoknak semmi közük ahhoz, hogy azok az emberek megérdemlik-e a megbocsátásodat vagy sem.

Meg kell megbocsátanod azoknak, akik megbántottak, mert Isten megbocsátott neked is. A Kolossé 3,13 szerint: „Emlékezzetek rá, hogy az Úr megbocsátott nektek, ezért nektek is meg kell bocsátanotok másoknak.” (NLT)

Ha megbocsátó ember akarsz lenni, először is el kell fogadnod Isten megbocsátását Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja, hogy Isten emberi alakban, Jézusban azért jött a földre, hogy megbocsásson mindent, amit az emberek valaha is rosszul tettek. Jézus fizetett a bűnért, hogy neked ne kelljen. Ez az örömhír.

Meg kell bocsátanod azoknak, akik megbántottak, mert különben a neheztelés irányít téged. A Biblia azt mondja a Prédikátor 7,9-ben: „Csak a bolondok haragszanak gyorsan, és tartanak haragot.” (CEV)

A neheztelés nyomorulttá tesz, és a múltban tart. És amikor a múltban ragadsz, akkor a múlt irányít téged. Minden alkalommal, amikor neheztelsz valami miatt, az irányít téged. Engeded, hogy valaki, aki öt, tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt megbántott, ma is bántson téged? Most azonnal döntsd el, hogy nem bántanak tovább az évekkel ezelőtt történtek! A múltad már a múlté. El kell engedned.

Meg kell bocsátanod azoknak, akik megbántottak, mert a jövőben újabb bocsánatra lesz szükséged. Jézus azt mondta a Máté 6,14–15-ben: „Mert ha megbocsátotok más embereknek, amikor vétkeznek ellenetek, mennyei Apátok is megbocsát nektek. Ha pedig ti nem bocsátjátok meg másoknak a bűneiket, a ti Apátok sem bocsátja meg a ti bűneiteket.” (NIV)

A megbocsátás kétirányú utca. Nem kaphatod meg azt, amit nem vagy hajlandó megadni. Valaki egyszer azt mondta John Wesley-nek: „Soha nem tudnék megbocsátani annak az embernek!” Wesley azt válaszolta: „Akkor remélem, soha nem vétkezel.”

Amikor a fájdalmak mélyre hatolnak, a megbocsátás nehéz. De emlékezz rá, hogy három nagy okod van a megbocsátásra: 1.: Isten már megbocsátott neked, 2.: nem akarod hagyni, hogy a neheztelés irányítson téged, 3.: a jövőben újabb bocsánatra lesz szükséged.

Válaszd, hogy ma a megbocsátás szabadságában élsz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hol van szükséged arra, hogy megbocsátást ajánlj valakinek, hogy továbbléphess a múltadból?
  • Hogyan befolyásolta Isten megbocsátása a megbocsátás iránti vágyadat?
  • Milyen pozitív eredményei voltak egy másik ember megbocsátásának az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása