Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kezeljük a vegyes érzéseinket

2022. november 07. 03:00 - gerbeaud

"Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal." (Róm 12,15)

Az igazság az, hogy az élet ritkán tér vissza a "normális kerékvágásba" egy nehéz időszak után. A nehéz idők megváltoztatják az embereket - és nemcsak az embereket, hanem a körülöttünk lévő világot is. Ahhoz, hogy egy nehéz időszak után sikeresen folytatódjon az életed, szükséged lesz néhány kiigazításra.

A Szentírásból vett négy alapelv segít abban, hogy egy nehéz időszak után jobb és erősebb életet építs. Az egyiket ma, a többit pedig a következő napokban nézzük meg. Az első a következő: számíts arra, hogy vegyes érzéseid lesznek.

Isten népe vegyes érzésekkel tért vissza Jeruzsálembe, miután 70 évig Babilonban raboskodtak. Városuk teljes romokban hevert, mégis az első dolog, amit tettek, hogy újjáépítették a templomukat. Amikor befejezték az alapozást, az emberek egy része hálát zengett Istennek, míg mások hangosan sírtak, amikor eszükbe jutott, milyen volt a másik templom.

Az Ezsdrás 3,13 leírja, hogyan keveredtek az érzéseik: "a nép közül senki sem tudta megkülönböztetni az örömujjongás hangját a sírás hangjától, mert a nép igen hangosan ujjongott, és messzire hallatszott a hangja".

Talán te is tapasztaltál már ellentmondásos érzéseket, amikor egy szenvedéssel, vagy veszteséggel - egy szeretett személy, egy munkahely, egy otthon vagy egy barátság elvesztésével - járó időszak után visszazökkentél az életbe. Az 100 százalékig normális, hogy örömöt vegyítő bánatot, és izgalommal vegyes szomorúságot érezhetsz.

Ezért az első dolog, amit tenned kell, hogy kegyelmet adsz magadnak a vegyes érzelmek miatt - és kegyelmet adsz másoknak is. Az olyan nehéz időszakokat, mint a COVID-19 világjárványt, gyakran mindenki megérzi. Ezért fontos, hogy empatikusan viszonyuljunk az ellentmondásos érzésekkel küzdő emberekhez is.

Pál a rómaiakhoz írt levelében (12,15) azt mondja: "Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal".

A változást nehéz megszokni. Isten gyakran új szokásokat és viselkedési formákat tanít, ahogy újjáépíti az életedet. Légy tehát kedves magadhoz - és mindenki máshoz is -, amikor vegyes érzéseket tapasztalsz.

Amikor egy válságos, veszteséggel vagy traumával teli időszakból jössz kifele, nehéz lehet elképzelni, hogy újra talpra állj. De Isten akarja, hogy újrakezdd, és segíteni akar abban, hogy egy olyan életet építs, amely jobb, mint azelőtt volt.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Írd le, milyen érzéseid voltak, miután átmentél egy krízisen, egy veszteségen vagy egy traumás időszakon. Milyen módon kerültek az érzéseid konfliktusba egymással?
  • Kivel tudsz ma "örülni"? Kivel tudsz együtt "sírni"?
  • Kik volt az életedben, akik kegyelmet mutatott neked egy érzelmekkel terhelt időszakban? Hogyan fejezték ki empátiájukat irántad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása