Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kinek a véleménye számít leginkább?

2022. november 30. 03:00 - Mapetso

dandelion-g6b3db9407_640.jpg"Boldogok vagytok, amikor az emberek sértegetnek, üldöznek titeket, és mindenféle gonoszságot hamisan mondanak rátok miattam. Örüljetek és vigadjatok, mert nagy a jutalmatok a mennyben." (Máté 5,11-12 NIV)

Amikor az emberek kritizálnak téged azért, mert Istennek tetsző életet élsz, ne feledd: nagy jutalom vár rád a mennyben!

A Biblia azt mondja: "Boldogok vagytok, amikor az emberek sértegetnek, üldöznek és mindenféle gonoszságot hamisan mondanak ellenetek miattam. Örüljetek és vigadjatok, mert nagy a ti jutalmatok a mennyben" (Máté 5,11-12 NIV).

Az örökkévalóságra való összpontosítás a sértegetés és a gúny ellenszere. Hogy miért? Mert mások véleménye nem tartós. A rosszallásuk sem tartós. Igen, meghallgathatod a véleményüket, de ne értékeld túl azt, amit mondanak!

Az egyetlen dolog, ami tartós lesz, az Isten egyháza. Csak Isten családja lehet majd örökké a mennyben. Ezért ne akard arra pazarolni az életedet, hogy aggódsz azon, mit mondanak rólad az emberek. Ehelyett Isten azt akarja, hogy azzal töltsd a napjaidat, ami neki tetszik - használd az ajándékokat, tehetségeket és képességeket, amelyeket ő adott neked, hogy imádd őt, és örökkévaló változást érj el az életeddel!

Ha Istennek tetszik, amit csinálsz, akkor tudod, hogy helyesen cselekszel. Képzeld el, mennyire leegyszerűsödne az életed, ha csupán egyszemélyes publikumnak élnél!

De oly gyakran túl sokat törődsz azzal, hogy mit gondolnak az emberek, és kiszolgáltatod magad az ítéleteiknek. Ha valaki azt gondolja, hogy vesztes vagy, akkor biztosan vesztes vagy. Ha valaki azt gondolja, hogy furcsa vagy, akkor biztosan furcsa vagy. Én nem akarnék így élni - és te?

Az az igazság, hogy még egy perce sem leszel a Menyben, és már azt fogod gondolni: "Miért is aggódtam annyit amiatt, hogy mások mit gondolnak rólam?".

Ahogy Pál apostol mondta: "Amit én akarok, az Isten jóváhagyása! Próbálok népszerű lenni az emberek körében? Ha még mindig erre törekednék, nem lennék Krisztus szolgája" (Galata 1,10 GNT).

Ezért ma ahelyett, hogy az emberek elismeréséért élnél, élj a mennyei örömért! És tudd, hogy a mennyben nagy lesz a jutalmad, ha a Földön csak azzal törődsz, hogy Istennek tetsző legyél.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Milyen módon irányít téged mások véleménye? Mennyiben élsz másképp, csak mert félsz attól, amit rólad gondolnak?
 • Hogyan egyszerűsítheti le az életedet, ha csak Isten jóváhagyásáért élsz?
 • Milyen szokást tudsz kialakítani, amely segít abban, hogy egész nap az Istennek tetsző cselekedetekre koncentrálj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022. 11. 23.)

Szólj hozzá!

Hogyan válaszoljunk a gúnyolódásra

2022. november 29. 03:00 - gerbeaud

"De mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják." (2Tim 3,12)

Az élet tele van Isten adta lehetőségekkel. De minden lehetőséggel együtt jár az ellenállás is - különösen a mai, egyre megosztottabb kultúrában. Ezt a Biblia is megerősíti: "De mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják" (2Tim 3,12).

Tegnap három módját néztük meg annak, hogy az emberek hogyan próbálnak majd nevetségessé tenni téged, amikor egy olyan tervet követsz, amelyet Isten a szívedre helyezett. Hogyan reagálsz az ilyen jellegű kritikákra?

Mondd el Istennek, hogy mit érzel valójában. Amikor az emberek leszólnak téged azért, mert nagyszerű dolgokat teszel, ne vágj vissza nekik. Ehelyett beszéld meg Istennel, és légy vele őszinte. Ne rejtsd el a fájdalmadat! Mondd el Istennek pontosan, hogy mit érzel. Az ima nagyszerű stresszoldó, amikor úgy érzed, hogy kigúnyolnak és támadnak.

Nehémiásnak az volt a szokása, hogy mindig imádkozott először. Figyeld meg, hogy Nehémiás milyen zsigeri őszinteséggel imádkozott: "Akkor így imádkoztam: 'Halld meg, Istenünk, hogyan csúfolnak minket! Fordítsd vissza fejükre gyalázkodásukat! Legyenek prédává száműzetésük földjén! Ne nézd el bűnüket, és ne töröld el vétküket, mert téged bosszantottak, amikor az építőket gúnyolták" (Neh 3, 36-37 RÚF/ Neh 4,4-5 Károli).

Isten nem azt akarja, hogy azt mondd neki, amit szerinted hallani akar. Amikor kritizálnak, megaláznak vagy demoralizálnak, ő mindent hallani akar, beleértve azt is, hogy ez mennyire bánt téged.

Mondd ki magabiztosan, hogy Istenben bízol. Amikor az emberek ellenkeznek veled, amiért Isten akaratát követed, erősítsd meg újra azt, amit mondott neked, és kötelezd el magad a követésére. Amikor Isten parancsa szerint cselekszel, nem magadban bízol, hanem a mindenható Istenben! Minél nagyobb az ellenállás az életedben, annál jobban kell Istenre támaszkodnod.

Hogyan reagált Nehémiás, amikor ellenfelei kigúnyolták? Magabiztosan kijelentette, hogy bízik Istenben: "Én azonban így válaszoltam nekik: Maga a menny Istene vezet bennünket sikerre, és mi az ő szolgáiként kezdjük el az építést. Nektek azonban semmiféle birtokrészre nincsen itt jogotok, emléketek sem marad Jeruzsálemben" (Neh 2,20).

Az ellenállás sohasem állíthatja meg Isten munkáját az életedben, hacsak nem hagyod. Amikor a kritikusok lealáznak, ne süllyedj le a szintjükre. Ne vágj vissza!

Ehelyett Nehémiáshoz hasonlóan légy őszinte Istennel, hogy mit érzel valójában, és mondd ki bizalommal: "Maga a menny Istene vezet bennünket sikerre".

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy elmondd neki, hogyan érzel valójában, amikor ő már mindent tud?
 • Neked is nehezedre esik elmondani Istennek, hogy mit érzel valójában, amikor megbántanak? Miért igen vagy miért nem?
 • Gondolj egy olyan jelenlegi helyzetre, amelyben ellenállással kell szembenézned. Hogyan nézne ki a siker, ha imádkoznál és hinnéd, hogy "Maga a menny Istene vezet bennünket sikerre"?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.22.)

Szólj hozzá!

A szembenállás és a lehetőség miért járnak együtt?

2022. november 28. 03:00 - sznezsa

nehemias.JPG„Mert széles és sokat ígérő kapu tárult fel előttem, de sok az ellenfelem is.”  (1Kor 16,9)

A jellem egyik legnagyobb próbája az, ahogyan kezeled az ellenállást. Valójában az ellenállás része Isten életedre vonatkozó akaratának; felkészít az előttünk álló lehetőségekre.

A Biblia azt mondja: „Mert széles és sokat ígérő kapu tárult fel előttem, de sok az ellenfelem is.”  (1Kor 16,9)

Nem fog mindenkinek tetszeni az, ha kezdeni akarsz valamit az életeddel. Mindig találni fogsz olyan embereket, akik feladatuknak érzik, hogy kritizáljanak minden álmot vagy tervet, amit Isten a szívedre helyez. Kedvenc szavuk a „nem”, kedvenc kifejezésük pedig: „Ezt nem teheted meg.”

Az egyik taktika, amellyel az emberek igyekeznek megakadályozni abban, hogy Isten akarata szerint cselekedj, az a kigúnyolás. Nehemiás könyvének 4. fejezete három olyan módszert mutat be, hogy az emberek hogyan használhatják a gúnyolást a veled való szembenállásban.

Az emberek a karakteredet és az identitásodat fogják támadni. Nehemiás könyve 4. fejezetének 1-2 verseiben Nehemiás egyik bírálója, Szanballat hallotta, hogy a falat újjáépítik. "Dühbe gurult, felháborodott és kigúnyolta a zsidókat… mondván: „Mit csinálnak ezek a szánalmas zsidók?” (Neh 4, 1-2 ISV)

Ha valaki támad téged, az általában az érzelmei alapján történik, nem pedig az ésszerűség keretein belül. Valójában, olyankor már nem is gondolkodnak tisztán. Amikor az emberek dühösek vagy félnek, szitkozódhatnak, sőt hazudhatnak is. Szavaik fájdalmat okozhatnak, de ezek a szavak nem változtatják meg az identitásodat vagy a célodat.

Az emberek azzal fognak vádolni, hogy rosszak az indítékaid. Nehemiás kritikusai megkérdőjelezték az indítékait. Az egyik kritikusa, Szanballat azt mondta: „Mit csinálnak ezek a gyarló zsidók? Helyreállítják maguknak?" (Neh 4,2 ESV). Szanballat azt sugalmazta, hogy saját dicsőségükre és önző céljaik érdekében állítják helyre a falat.

Az igazság az, hogy soha senki sem ismeri igazán a másik ember motivációját valami megtételére. Mindannyiunknak összetett a motivációja. Gyakran még a saját motivációnkat sem tudjuk kitalálni arra, hogy valamit megtegyünk! Egyedül Isten ismeri „az egész emberiség szívét” (1Kir 8,39 NASB)

Az emberek meg fogják jósolni a kudarcodat. Egyik ember a másik után megjósolta Nehemiás bukását. Az egyik még azt is mondta a Nehemiás által újjáépített falról: „Az a kőfal összeomlana, ha akár egy róka is végigmenne rajta!" (Neh 4,3 NLT).

Ha kitűzöl egy célt, felvázolsz egy jövőképet, vagy akár egy vállalkozásba kezdesz, sokan gyorsan megjósolják a kudarcodat. De mindig van választás, hogy istenfélő választ adj. Holnap ennek a három módszerét tanuljuk meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen módon van jelen az életedben a szembenállás és a lehetőség? Hogy néz ki a szembenállás?
 • Gondolj valakire, aki ellenkezéssel, veszekedéssel néz szembe. Mit tehetsz, hogy bátorítsd őt ezen a héten?
 • Valaki kudarcának megjósolása helyett hogyan lehet a sikerét megjósolni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.21.)

Szólj hozzá!

A megbecsülés hatalma

2022. november 27. 03:00 - Erika1832

"Soha nem hagyom abba az értetek való megbecsules-munkahelyi-elismeres-nyelvek.jpg hálaadást, amikor megemlítelek benneteket az imáimban." (Efe 1,16 ISV)

A másokkal való jó együttműködésnek nincs különösebb titka. Csak meg kell tanulni, hogy értékeljük a többieket.

Hogyan fejezzük ki mások felé, hogy értékeljük őket? Egyszerűen. Először is, gyakorold be, hogy felismered valakinek az értékét és a teljesítményét. Aztán tedd szokásoddá, hogy szóban ezt ki is kifejezed egy "köszönömmel."

Nehémiás négy gyakorlati módját mutatja be annak, hogyan fejezhetjük ki a mások iránti megbecsülésünket:

Név szerint ismerd a többieket. Amikor köszönetet mondasz azoknak, akik változást hoznak az életedben, ne csak annyit mondj, hogy: "Mindannyian nagyszerű munkát végeztek. Köszi!" Fogalmazz konkrétan, ahogy Nehémiás is tette. 71 embert emelt ki, akiket külön elismerésben részesített, és mindegyiket név szerint említette meg.

Ismerd el a konkrét munkát. Az emberek úgy érzik, hogy értékelik őket, amikor rámutatnak munkájuk részleteire. Nem elég egyszerűen azt mondani nekik, hogy jó munkát végeztek. Jobb, ha azt mondod: "Büszke vagyok rád, hogy ezt a konkrét dolgot csináltad."

Nehémiás felismerte a nép aprólékos munkáját. Így szólt: "Az Óváros kapuját Jojada, Paszáh fia és Meszullám, Besodejá fia javíttatta meg. Ők fektették le a gerendákat, állították fel az ajtaját, és szerelték fel a reteszeket és a rácsokat" (Nehémiás 3,6 NLT). A Biblia megmutatja, hogy a részletek számítanak!

Vedd észre a nagyszerű hozzáállást. Nehéz nem észrevenni a nagyszerű hozzáállást egy olyan világban, amely tele van rossz hozzáállással. A Nehémiás 3,20-ban Nehémiás kiemel egy embert a nagyszerű hozzáállásáért: "Báruk ... buzgón megjavított egy további szakaszt" (NLT).

Amikor felhívod a figyelmet mások szenvedélyességére és lelkesedésére, az megújítja energiájukat, és friss energiát indít el másokban. A végén még több ember fog segíteni neked abban, hogy az Isten által adott látást megvalósítd.

Ismerd el az extra erőfeszítéseket. Nehemiás kétszer is említ egy Meremoth nevű férfit, aki a kelleténél többet tett. Először is megjavította a halak kapuját. Aztán "megjavított egy másik szakaszt" (Neh 3,21 ISV). Nehémiás elismerte Meremót extra munkáját, és azt akarta, hogy mások is észrevegyék azt.

Sokan, akiket ismerek, túlhaladtak azon, hogy másokat szolgáljanak és jól végezzék a munkájukat. Nagy örömömre szolgált, hogy rámutathattam a hozzájárulásukra, és elmondhattam nekik, mennyire nagyra értékelem őket ezért. Néha ez egy beszélgetés formájában történt. Máskor egy üdvözlőkártya formájában, vagy egy üzenettel. De szokásommá vált, hogy észrevegyem mások erőfeszítéseit és hozzáállását, és elismerem a kitartásukat, és bátorítom őket, hogy csak folytassák tovább.

A hála és a megbecsülés szellemében való élet gyakorlást igényel. Még ma el is kezdheted ennek a gyakorlását!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Milyen hatással van a munkához való hozzáállásod a körülötted lévő emberekre?
 • Mit gondolsz, miért nem szánnak sokan időt és energiát arra, hogy elismerjék mások jó munkáját?
 • Ki teszi meg az extra mérföldet az életedben? Lehet, hogy valaki a családodban, a gyülekezetben vagy a munkahelyeden. Tervezd meg, hogy ezen a héten megköszönöd neki, hogy "extra mérföldet" tesz meg.

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.11.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Azokra az emberekre összpontosíts, akik segíteni akarnak

2022. november 26. 03:00 - Anita.B

jon-tyson-ytynavix3pw-unsplash.jpg“Jakab, Péter és János, akiket az egyház oszlopaiként ismertek, felismerték az Istentől kapott ajándékomat, és elfogadták Barnabást és engem munkatársukként.” (Gal 2,9 NLT fordítás)

Nem mindenki akar majd részese lenni az “Istenadta” terveidnek — és ez így van rendjén. Továbbra is szeress mindenkit, de csak az arra nyitottakba "fektess be".

Más szóval, összpontosíts azokra, akik segíteni akarnak neked. Ez volt Jézus stratégiája. Mindenkit szeretett; megetette az ötezer embert és prédikált a tömegnek. De csak hetvenet képezett ki, tizenkettőt tanított, és hármat mentorált. Egyre kevesebb emberre fókuszált, de egyre erősebb figyelemmel.

A három ember, akit Jézus mentorált, Péter, Jakab és János volt. Csak Péter, Jakab és János ment fel az átváltozás hegyére. Csak Pétert, Jakabot és Jánost vitte be a Gecsemáné-kertbe “kicsit távolabb” (Mát 26,39), hogy Jézussal imádkozzanak. És csak Péter, Jakab és János voltak tanúi, hogy Péter anyósa meggyógyult.

Jézus a "kedvenceket játszatta"? Igen. A lehető legtöbb időt fektette azokba, akik a legnagyobb felelősséget kapták. És a stratégiája bevált. Később a Bibliában — a Galata levélben — Pál Pétert, Jakabot és Jánost az “egyház oszlopainak” nevezik (Gal 2,9 NLT ford.).

De nem mindenki akart része lenni Jézus küldetésének. Volt egy Júdás nevű áruló, egyike a 12 tanítványának. Annak ellenére, hogy Júdás árulása óriási károkat okozott, Jézus továbbra is a 11 hűséges férfira fókuszált, nem az egy hűtlenre.

Néhány ember az életedben csalódást okoz vagy elárul majd. Amikor ez megtörténik, emlékezz: Ne vesztegess időt a felettük való ítélkezésre. A Biblia azt mondja: “Akkor te miért ítéled el testvéredet? Vagy te is, miért veted meg testvéredet? Hiszen mindnyájan oda fogunk állni Isten ítélőszéke elé” (Róm 14,10). Istennek tartoznak elszámolással, nem neked.

Nehémiás nem pazarolta az idejét arra, hogy megítélje azokat, akik cserbenhagyták. Amikor Tekoa város nemesei nem segítettek újjáépíteni Jeruzsálem falainak egy részét, Nehémiás ezt mondta: “Vezetőik megtagadták az együttműködést az építésvezetőkkel” (Neh 3,5 NLT ford.). Ez minden, amit mondott. Nehémiás nem spekulált, nem próbálta kitalálni motivációjukat. Tudta, hogy az ítélkezésükkel töltött idő elvesztegetett idő.

Ha valaki megtagadja, hogy segítsen megvalósítani azt, amire Isten elhívott, ne aggódj miatta. Csak hagyd, hogy Isten Isten legyen — és összpontosíts azokra az emberekre, akik segíteni akarnak.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Ki fektetett a veled való munkába, mert támogattad az álmait és a céljait? Mit értetek el együtt?
 • Hogyan bátorít az a tudat, hogy még Jézus esetében is voltak olyanok, akik nem támogatták őt, mégis minden idők legnagyobb tettét hajtotta végre azzal, hogy “személyesen [hordozta] bűneinket testében a kereszten” (1Pét 2,24)?
 • Milyen módon küzdesz azért, hogy szeresd azokat, akik nem támogatnak téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása