Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan válaszoljunk a gúnyolódásra

2022. november 29. 03:00 - gerbeaud

"De mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják." (2Tim 3,12)

Az élet tele van Isten adta lehetőségekkel. De minden lehetőséggel együtt jár az ellenállás is - különösen a mai, egyre megosztottabb kultúrában. Ezt a Biblia is megerősíti: "De mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják" (2Tim 3,12).

Tegnap három módját néztük meg annak, hogy az emberek hogyan próbálnak majd nevetségessé tenni téged, amikor egy olyan tervet követsz, amelyet Isten a szívedre helyezett. Hogyan reagálsz az ilyen jellegű kritikákra?

Mondd el Istennek, hogy mit érzel valójában. Amikor az emberek leszólnak téged azért, mert nagyszerű dolgokat teszel, ne vágj vissza nekik. Ehelyett beszéld meg Istennel, és légy vele őszinte. Ne rejtsd el a fájdalmadat! Mondd el Istennek pontosan, hogy mit érzel. Az ima nagyszerű stresszoldó, amikor úgy érzed, hogy kigúnyolnak és támadnak.

Nehémiásnak az volt a szokása, hogy mindig imádkozott először. Figyeld meg, hogy Nehémiás milyen zsigeri őszinteséggel imádkozott: "Akkor így imádkoztam: 'Halld meg, Istenünk, hogyan csúfolnak minket! Fordítsd vissza fejükre gyalázkodásukat! Legyenek prédává száműzetésük földjén! Ne nézd el bűnüket, és ne töröld el vétküket, mert téged bosszantottak, amikor az építőket gúnyolták" (Neh 3, 36-37 RÚF/ Neh 4,4-5 Károli).

Isten nem azt akarja, hogy azt mondd neki, amit szerinted hallani akar. Amikor kritizálnak, megaláznak vagy demoralizálnak, ő mindent hallani akar, beleértve azt is, hogy ez mennyire bánt téged.

Mondd ki magabiztosan, hogy Istenben bízol. Amikor az emberek ellenkeznek veled, amiért Isten akaratát követed, erősítsd meg újra azt, amit mondott neked, és kötelezd el magad a követésére. Amikor Isten parancsa szerint cselekszel, nem magadban bízol, hanem a mindenható Istenben! Minél nagyobb az ellenállás az életedben, annál jobban kell Istenre támaszkodnod.

Hogyan reagált Nehémiás, amikor ellenfelei kigúnyolták? Magabiztosan kijelentette, hogy bízik Istenben: "Én azonban így válaszoltam nekik: Maga a menny Istene vezet bennünket sikerre, és mi az ő szolgáiként kezdjük el az építést. Nektek azonban semmiféle birtokrészre nincsen itt jogotok, emléketek sem marad Jeruzsálemben" (Neh 2,20).

Az ellenállás sohasem állíthatja meg Isten munkáját az életedben, hacsak nem hagyod. Amikor a kritikusok lealáznak, ne süllyedj le a szintjükre. Ne vágj vissza!

Ehelyett Nehémiáshoz hasonlóan légy őszinte Istennel, hogy mit érzel valójában, és mondd ki bizalommal: "Maga a menny Istene vezet bennünket sikerre".

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy elmondd neki, hogyan érzel valójában, amikor ő már mindent tud?
  • Neked is nehezedre esik elmondani Istennek, hogy mit érzel valójában, amikor megbántanak? Miért igen vagy miért nem?
  • Gondolj egy olyan jelenlegi helyzetre, amelyben ellenállással kell szembenézned. Hogyan nézne ki a siker, ha imádkoznál és hinnéd, hogy "Maga a menny Istene vezet bennünket sikerre"?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása