Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Azokra az emberekre összpontosíts, akik segíteni akarnak

2022. november 26. 03:00 - Anita.B

jon-tyson-ytynavix3pw-unsplash.jpg“Jakab, Péter és János, akiket az egyház oszlopaiként ismertek, felismerték az Istentől kapott ajándékomat, és elfogadták Barnabást és engem munkatársukként.” (Gal 2,9 NLT fordítás)

Nem mindenki akar majd részese lenni az “Istenadta” terveidnek — és ez így van rendjén. Továbbra is szeress mindenkit, de csak az arra nyitottakba "fektess be".

Más szóval, összpontosíts azokra, akik segíteni akarnak neked. Ez volt Jézus stratégiája. Mindenkit szeretett; megetette az ötezer embert és prédikált a tömegnek. De csak hetvenet képezett ki, tizenkettőt tanított, és hármat mentorált. Egyre kevesebb emberre fókuszált, de egyre erősebb figyelemmel.

A három ember, akit Jézus mentorált, Péter, Jakab és János volt. Csak Péter, Jakab és János ment fel az átváltozás hegyére. Csak Pétert, Jakabot és Jánost vitte be a Gecsemáné-kertbe “kicsit távolabb” (Mát 26,39), hogy Jézussal imádkozzanak. És csak Péter, Jakab és János voltak tanúi, hogy Péter anyósa meggyógyult.

Jézus a "kedvenceket játszatta"? Igen. A lehető legtöbb időt fektette azokba, akik a legnagyobb felelősséget kapták. És a stratégiája bevált. Később a Bibliában — a Galata levélben — Pál Pétert, Jakabot és Jánost az “egyház oszlopainak” nevezik (Gal 2,9 NLT ford.).

De nem mindenki akart része lenni Jézus küldetésének. Volt egy Júdás nevű áruló, egyike a 12 tanítványának. Annak ellenére, hogy Júdás árulása óriási károkat okozott, Jézus továbbra is a 11 hűséges férfira fókuszált, nem az egy hűtlenre.

Néhány ember az életedben csalódást okoz vagy elárul majd. Amikor ez megtörténik, emlékezz: Ne vesztegess időt a felettük való ítélkezésre. A Biblia azt mondja: “Akkor te miért ítéled el testvéredet? Vagy te is, miért veted meg testvéredet? Hiszen mindnyájan oda fogunk állni Isten ítélőszéke elé” (Róm 14,10). Istennek tartoznak elszámolással, nem neked.

Nehémiás nem pazarolta az idejét arra, hogy megítélje azokat, akik cserbenhagyták. Amikor Tekoa város nemesei nem segítettek újjáépíteni Jeruzsálem falainak egy részét, Nehémiás ezt mondta: “Vezetőik megtagadták az együttműködést az építésvezetőkkel” (Neh 3,5 NLT ford.). Ez minden, amit mondott. Nehémiás nem spekulált, nem próbálta kitalálni motivációjukat. Tudta, hogy az ítélkezésükkel töltött idő elvesztegetett idő.

Ha valaki megtagadja, hogy segítsen megvalósítani azt, amire Isten elhívott, ne aggódj miatta. Csak hagyd, hogy Isten Isten legyen — és összpontosíts azokra az emberekre, akik segíteni akarnak.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Ki fektetett a veled való munkába, mert támogattad az álmait és a céljait? Mit értetek el együtt?
  • Hogyan bátorít az a tudat, hogy még Jézus esetében is voltak olyanok, akik nem támogatták őt, mégis minden idők legnagyobb tettét hajtotta végre azzal, hogy “személyesen [hordozta] bűneinket testében a kereszten” (1Pét 2,24)?
  • Milyen módon küzdesz azért, hogy szeresd azokat, akik nem támogatnak téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása